Lastenhallitus vakuutti sisäministeriä lapsen oikeuksien liputuspäivän tärkeydestä | Plan

21.11.2014

Lastenhallitus vakuutti sisäministeriä lapsen oikeuksien liputuspäivän tärkeydestä

Planin lastenhallitus lobbasi Päivi Räsästä

 

Planin lastenhallituksen Ronja Holopainen (vas.), Aino Ojutkangas, Ronja Karvinen, Priya Härkönen ja Elina Lassila tapasivat sisäministeri Päivi Räsäsen.

Planin lastenhallitus tapasi lapsen oikeuksien päivänä sisäministeri Päivi Räsäsen ja keskusteli päivän saamisesta liputuspäiväksi. Ministeri lupasi, että asiassa yritetään tehdä ratkaisuja vielä tällä hallituskaudella.

Lastenhallitus on jo yli kymmenen vuoden ajan kampanjoinut sen puolesta, että lapsen oikeuksien päivä 20. marraskuuta saataisiin liputuspäiväksi. Turun Sanomien mielipidepalstalle kirjoittanut lastenhallituksen Sofia Böling perustelee vaadetta näin:

– Lapsen oikeuksien päivä on loistava tilaisuus aloittaa lapsen oikeuksista tiedottaminen. Jokaisella kiinteistönomistajalla on mahdollisuus tehdä lapsen oikeuksien sopimusta tunnetuksi ruohonjuuritasolla nostamalla lippu salkoon lapsen oikeuksien kunniaksi, Böling kirjoittaa.

Lapsen oikeuksien päivänä viisi lastenhallituksen jäsentä kävi eduskunnassa tapaamassa ministeri Päivi Räsästä. Pohjoisen suunnalta tapaamista varten saapuneet lastenhallituksen jäsenet Aino Ojutkangas, Elina Lassila ja Ronja Karvinen laskivat junan ikkunasta Suomen lippuja, ja niitä näkyi kiitettävän monia. Tänä vuonna, kuten viime vuonnakin, sisäministeriö määräsi valtion virastot liputtamaan ja suositteli liputtamista muillekin.

Lastenhallituksen Minttu Kurki lipunnostossa Liperin kunnanjohtajan kanssa.Vaasassa asuva lastenhallituksen 15-vuotias Ronja Karvinen on omalla aktiivisuudellaan saanut vaasalaiset liputtamaan lasten oikeuksien puolesta. Hänen yhteydenottojensa tuloksena Vaasan kaikki koulut nostavat lipun salkoon lapsen oikeuksien päivänä. Samaa vaikuttamistyötä teki lastenhallituksen 12-vuotias liperiläinen Minttu Kurki, joka sai myös kunnian nostaa lipun Liperin virastotalon salkoon yhdessä Liperin kunnanjohtajan kanssa.

 

Liput kertovat että lapsen oikeudet ovat tärkeitä

Sisäministeri Räsänen kiitteli tapaamisessa lastenhallituksen aktiivisuutta asiassa. Ministerin mukaan nyt on aika kerätä palautetta siitä, miten liputus lapsen oikeuksien päivänä on koettu.

– Lapsen oikeuksien päivästä voidaan tehdä vakiintunut liputuspäivä, joka merkitään kalenteriin. Mutta ensin täytyy selvittää, kokevatko suomalaiset päivän laajasti liputuksen arvoiseksi, Räsänen sanoi lastenhallitukselle.
Liputus ei kannata, jos suomalaiset eivät edes tiedä, minkä vuoksi liputetaan. Ministeri lisäsi, että liputuksesta koituu myös kustannuksia, erityisesti silloin, kun liputuspäivä sattuu sunnuntaiksi.

– Kun Suomen lippu liehuu lapsen oikeuksien päivänä, antaa se ulospäinkin kuvan, että Suomi todella välittää lasten oikeuksista, perusteli lastenhallituksen Ronja Karvinen ministeri Räsäselle.

Päivi Räsänen sanoi suhtautuvansa liputuspäivän jatkamiseen myönteisesti, mutta asian eteneminen riippuu nyt myös suomalaisilta tulevasta palautteesta ja tulevasta virkamiesvalmistelusta.

Lastenhallituksen 17-vuotias puheenjohtaja Aino Ojutkangas tiukkasi vielä ministeriltä, eteneekö asia ennen kuin hallitus ensi kevään vaalien jälkeen vaihtuu.

– Otan tämän haasteen vastaan ja siihen pyrin, että asia ratkaistaan tämän hallituksen aikana, Räsänen vastasi tapaamisen lopuksi.

Palautetta liputuksesta lapsen oikeuksien päivänä voi antaa esimerkiksi otakantaa.fi-palvelussa.

Lue lisää Planin lastenhallituksesta
 

Tutustu toimintaamme