Lastenhallituksen Katariina astuu päiväksi pääministerin saappaisiin | Plan

9.3.2017

Lastenhallituksen Katariina astuu päiväksi pääministerin saappaisiin

Pääministeri Juha Sipilä hyväksyi lastenhallituksen haasteen luovuttaa paikkansa päiväksi tytölle.

Juha Sipilä otti lastenhallituksen Katariinan Girls Takeover -haasteen Tampereella. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Ensi lokakuussa Suomessa nähdään, mitä tapahtuu, kun Planin lastenhallituksen tytöt ottavat vallan. Kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta lastenhallituksen tytöt astuvat päiväksi poliittisten, taloudellisten ja yhteiskunnallisten johtajien saappaisiin.

Myös niihin kaikkein isoimpiin.

Pääministeri Juha Sipilä hyväksyi keskiviikkona lastenhallituksen Katariina Räikkösen hänelle Tampereella esittämän Girls Takeover -haasteen.

­– Naisia tarvitaan lisää myös yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Ilahduinkin suuresti Katariinan minulle esittämästä haasteesta ja otan sen hyvin mielelläni vastaan, Sipilä vastasi Katariinalle Tampere-talolla pidetyssä suuressa tasa-arvojuhlassa.

– Plan Internationalin Girls Takeover on kerrassaan erinomainen aloite. Kalenterissani lukee nyt 11.10.: Katariina hoitaa hommat, Sipilä sanoi ja sai Tampere-talon juhlayleisöltä raikuvat aplodit.

Puheessaan pääministeri lupasi samalla itsenäisyyden juhlavuoden tasa-arvotekonaan haastaa mahdollisimman monet maailman pääministerit osallistumaan Girls Takeoveriin.

– Olen aivan vakuuttunut siitä, että naisten suurempi osuus päätöksenteossa tekisi maailmasta paremman paikan, Sipilä sanoi.

 

Girls Takeover tuo esiin tyttöjen mahdollisuudet

Planin lastenhallitus haluaa tempauksella kiinnittää huomion tyttöjen mahdollisuuksiin ja toisaalta tyttöjen syrjintään. Lastenhallitus haluaa muuttaa tyttöihin kohdistuvia asenteita ja inspiroida ihmisiä osallistumaan maailmanlaajuiseen liikkeeseen tyttöjen oikeuksien puolesta.

Vastaavia tempauksia järjestetään kansainvälisenä tyttöjen päivänä samanaikaisesti eri puolilla maailmaa Plan Internationalin toimintamaissa.

Omassa puheessaan Tampere-talolla Katariina, 15, muistutti, ettei tavoitteena ole nostaa yhtä ryhmää muiden yli vaan varmistaa, että kaikki pääsevät samalle lähtöviivalle.

– Ihmisillä pitäisi olla samat mahdollisuudet ja oikeudet riippumatta siitä, mihin tai millaisina he syntyvät. Tasa-arvoa edistäessä ei olla ketään vastaan vaan yhteisen hyvinvoinnin puolella.

Suuri tasa-arvon juhla järjestettiin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ja naistenpäivän kunniaksi. Sen järjestivät valtioneuvoston kanslia, Tampereen kaupunki ja WOW Finland. Juhla striimattiin livenä noin 10 000 koululaiselle.

Planin lastenhallituksen kutsui puhujaksi Naisjärjestöjen keskusliitto osana juhlavuoden 100 tasa-arvotekoa -hanketta. Girls Takeover on samalla lastenhallituksen tasa-arvoteko.
 

"Kalenterissani lukee nyt 11.10.: Katariina hoitaa hommat", Sipilä sanoi. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Haaveena päästä vaikuttamaan

Ennen lokakuun ”valtausta” on vielä aikaa suunnitella, mitä kaikkea päivän aikana tapahtuu.

– Haluaisin nähdä, millaista työtä pääministeri tekee. Olisi hienoa, jos voisin myös päästä esimerkiksi johtamaan kokousta ja tapaamaan poliitikkoja, Katariina miettii.

Hänen toiveenaan on päästä vaikuttamaan aidosti.

– Haluaisin painottaa kaikille ministereille tulevaisuuteen investoimisen ja maapallon suojelemisen tärkeyttä.

Tampereella Katariina sai esimakua mediapyörityksestä, kun toimittaja toisensa jälkeen halusi Katariinan ja pääministeri Sipilän yhteispotrettiin ja haastateltavaksi.

Jännittääkö pääministerin saappaisiin astuminen?

– Ehkä vähän, mutta aion valmistautua päivään hyvin. Aiomme lastenhallituksen kanssa yhdessä miettiä päivän tavoitteita. Valmistautumista auttaa myös se, että olen menossa TET-harjoitteluun Heidi Hautalalle Brysseliin. Lisäksi aion seurata politiikkaa entistäkin tarkemmin, Katariina listaa valmistautumistaan. 

Tutustu toimintaamme