Lapset kärsivät ruokapulasta Etiopian kuivuuksissa | Plan

26.2.2016

Lapset kärsivät ruokapulasta Etiopian kuivuuksissa

El Niño -sääilmiön aiheuttamien kuivuuksien seurauksena yli kymmenellä miljoonalla etiopialaisella on pulaa ruoasta, ja jopa 400 000 etiopialaista lasta on vaikeasti aliravittuja.

Monet lapset ovat joutuneet jättäytymään pois koulusta kuivuuksien ja sitä seuranneiden ruoan, ravinnon ja veden puutteen takia.

– Oromia oli ennen erinomainen alue maanviljelykseen. Yleensä satoaika on tammikuussa, mutta tänä vuonna asiat ovat toisin. Sateita ei ole lainakaan, ja ihmiset, mukaan lukien lapset ja naiset, kärsivät vakavasti kuivuudesta, Alfia Mussa, 25-vuotias terveystyöntekijä Oromiasta Etiopiasta kertoo.

Oromia on asukasluvultaan Etiopian suurin osavaltio. Koko ajan voimistuvan El Niño -sääilmiön vaikutukset näkyvät siellä tällä hetkellä kaikkein pahiten, sillä maa kärsii pahoista kuivuuksista. Sääilmiö aiheuttaa poikkeuksellisia säätiloja trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

YK:n ja Etiopian hallituksen mukaan pelkästään Etiopiassa ruoka-apua tarvitsee yli 10 miljoonaa ihmistä. Arvioiden mukaan 1,7 lasta ja imettävää äitiä tarvitsevat lisäravintoa tämän vuoden aikana. Noin 400 000 aliravittua lasta tarvitsevat puolestaan hengenpelastavaa hoitoa, jos he eivät saa pian ruokaa.

Oromian 19 piirikunnasta erityisesti 12 on kärsinyt pahasti. Sateiden harvuus on johtanut pitkittyneeseen kuivaan kauteen. Sen seurauksena voimakkaat kuivuudet ovat vieneet sadot.
 

Alfia Mussa toimii terveystyöntekijänä kotikylässään Babilessa, jossa hän seuraa kuivuuksista kärsineiden lasten ja naisten kuntoa. Mussan työmäärä kasvaa joka päivä.

Työmäärä kasvaa koko ajan

Alfia Mussa on todistanut El Niñon vaikutukset kotikylässään Babilessa, joka sijaitsee noin 560 kilometrin päässä Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta.

Mussan työ on hoitaa yhteisönsä terveyspalveluita. Hän esimerkiksi seuraa kuivuuksien seurauksista kärsineiden lasten ja naisten kuntoa.

– Vähän aika sitten tarkastuksessani oli kahdeksan kuukauden ikäisen vauva, joka oli erittäin pahasti aliravittu ja sairastunut, Mussa kertoo.

Mussan työmäärä kasvaa joka päivä.

– Pelkästään yhden viikon aikana totesimme 18 lasta ja 32 äitiä aliravituiksi. Nämä luvut kasvavat koko ajan, koska alueella ei ole ruokaa eikä sateita.

 

Perheet yrittävät kerätä kaikkea saatavilla olevaa vettä käyttöönsä. Veden hakemiseksi he joutuvat kulkemaan pitkiäkin matkoja.

Lasten mahdotonta päästä kouluun

Paikallishallinnon mukaan melkein jokainen alueella asuva on kärsinyt kuivuudesta. Monet lapset ovat joutuneet jättäytymään pois koulusta. Perheet ja erityisesti raskaana olevat ja imettävät äidit altistuvat pahoille terveysriskeille, kun taudit leviävät puhtaan veden puutteen ja puutteellisen hygienian takia.

Tesfaye Wonje, kymmenen lapsen isä asuu Setamossa, Daran piirikunnassa, joka sijaitsee Eteläisten kansojen alueella (SNNPR).

– Lasteni on mahdotonta päästä kouluun. Heillä on vähän syötävää, mikä särkee sydämeni. Minulla on yli 12 aaria maata, jota viljelin. Viljelisin maissia, tefheinää, sokeriruokoa ja banaania, jos voisin, mutta peltoni eivät ole tuottaneet nyt lainkaan satoa. Joudun ostamaan ruokaa, jotta perheeni saa edes jotain syötävää, Wonje kertoo.

Myös Daran piirikunnassa asuvat Legasse Daarsa on samassa tilanteessa.

– Minulla on kuusi lasta. Kaksi heistä oli koulussa. Nyt kumpikaan heistä ei voi kuivuuksien takia mennä kouluun. Heidän täytyy pysyä kotona, koska syötävää ei ole. Lapseni kärsivät tilanteesta pahasti. He ovat sairastumassa.

Etiopian hallitus ja avustusjärjestöt kuten Plan International jakavat parhaillaan ruokaa ja vettä sekä muuta apua etiopialaisperheille. Apua tarvitaan kuitenkin enemmän, sillä monet ovat edelleen täysin ilman ruokaa, vettä ja toimeentuloa.

Plan International Suomen humanitaarisen avun asiantuntija Kaisa-Leena Juvonen oli alkuvuodesta Etiopiassa tukemassa avustustyötä.

– Etiopia kärsii parhaillaan yhdestä pahimmista kuivuuksista vuosikymmeniin. Erityisesti lapset ovat vaarassa veden ja ruoan puutteen sekä sairauksien leviämisen takia. Monen on pakko jäädä pois koulusta ja heidän henkensä on vaarassa, koska he eivät saa riittävästi ravintoa. Jos emme toimi nopeasti, meillä on käsissämme valtava humanitaarinen kriisi, Juvonen sanoo.
 

Chaltu Nasiro, 27, seisoo kaksivuotiaan poikansa kanssa perheensä kuivuneella pellolla Oromian osavaltiossa Etiopiassa. Maanviljely on Chaltu Nasiron ja hänen perheensä elinkeino, mutta kuivuuksien takia perheellä ei ole nyt lainkaan tuloja.

Plan jakaa lisäravintoa lapsille ja äideille

Olemme käynnistäneet keräyksen etiopialaislasten ja heidän vanhempiensa auttamiseksi El Niñon aiheuttaman kuivuuden seurauksilta.

Varmistamme, että aliravitut lapset ja raskaana olevat naiset saavat lisäravintoa ja terveydenhoitoa. Jaamme terveys-, hygienia- ja ravitsemustietoa pienten lasten vanhemmille ja odottaville äideille.

Lisäksi koulutamme terveysalan ammattilaisia, jotka työskentelevät aliravittujen lasten kanssa, ja valmistelemme yhteiskeittiöiden rakentamista Sehalaan ja Dehanaan.

Valmistelemme myös puhtaan veden kuljettamista ja vesilähteiden kunnostamista.

Työstämme hyötyy 500 000 etiopialaista, joista 363 500 on lapsia.

Auta Etiopian kuivuudesta kärsiviä lapsia