Tältä näyttävät tyttöjen ja poikien mediaanilelut | Plan

Tältä näyttävät tyttöjen ja poikien mediaanilelut

Mediaanilelu paljastaa, millaisia lahjoja aikuiset vuonna 2018 Suomessa ostavat ja suosittelevat ostettavaksi lapsille.

Lapsen sukupuoli vaikuttaa siihen, millaisten leikkien ja lelujen pariin heitä ohjaamme.* Pojille annamme lahjaksi toiminnallisia leluja ja pulmapelejä, tytöille nukkeja ja hoivaleikkejä. Jos lapsi leikkii vain yhdenlaisilla leluilla, hän ei pääse kehittämään kaikkia taitojaan.

 

Tyttöjen mediaanilelu: Pinkie TeaPot GlitterFriend

Tytöille annetaan mieluiten lahjaksi hellyttäviä eläin- ja nukkehahmoja. Tyttöjen mediaanilelusta suurin osa on nukkea sekä pehmopupua ja -nallea. Lisäksi joukosta löytyy satukirjoja, askartelutarvikkeita, korusetti, keittiövälineitä ja prinsessa-teemainen naamiaisasu.

Jaa mediaanilelu   

 

Poikien mediaanilelu: DinoTruck NinjaCity MashX

Lähes puolet poikien lelusta on autolelua. Toiminnalliset rakennuslelut, liikkuvat ja pelattavat lahjat korostuvat. Myös pojat saavat lahjaksi satukirjoja, mutta lisäksi hieman tyttöjä enemmän fakta-aiheisia kirjoja. Poikien lahjapaketit ovat kovia. Kun poika saa lahjaksi eläinaiheisen lelun, se on useimmiten dinosaurus.

Jaa mediaanilelu   

 

Lahjavalinnallasi vaikutat tyttöjen taitoihin.

Perinteiset tyttöjen lelut vahvistavat sosiaalisia taitoja ja poikien lelut avaruudellista hahmotuskykyä. Lapset oppivat tämän nopeasti: jo kuusivuotiaat tytöt ajattelevat, että älykkyys on ensisijaisesti miehiin ja poikiin liittyvä ominaisuus.**

Anna tänä vuonna lahja, jolla tuet tyttöjen osaamista.

 

* Luukas Savolainen, Varhaiskasvatusopiskelijavanhempien käsityksiä sukupuolesta ja sukupuolirooleista, kandidaatintutkielma, Kasvatustieteiden laitos Jyväskylän yliopisto (2017)
+ Plan International Suomen tutkimus: Lelujen ostaminen lahjaksi tytölle/ pojille (2018)

** Bian L., Leslie S.J., Cimpian A. (2017) ‘Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children’s interests’, Science 355: 389–391 (2017)