Kuukautiset saivat oman emojin | Plan

29.10.2019

Kuukautiset saivat oman emojin

Plan International on kampanjoinut kuukautisia kuvaavan emojin saamiseksi puhelinten symbolivalikoimaan, jotta kuukautisiin liittyviä tabuja voidaan poistaa. Emoji on nyt käytettävissä kaikissa iPhoneissa.

Plan International iloitsee uuden kuukautisia kuvaavan emojin käyttöönotosta. Emoji on aluksi käytössä vain iPhone-puhelimissa.

Emojivalikoimaa säätelevä Unicode Consortium hyväksyi alkuvuodesta veripisaraa esittävän emojin, jota Plan International esitti syksyllä 2018 kuvaamaan kuukautisia. Yli 55 000 ihmistä allekirjoitti Planin kampanjavetoomuksen kuukautisia kuvaavan emojin saamiseksi älypuhelinten valikoimaan.

– Upeaa, että olemme viimein saaneet kuukautisille oman emojin. Joka kuukausi sadoilla miljoonilla tytöillä ja naisilla on kuukautiset, mutta silti niihin liittyy yhä paljon tabuja ja stigmaa. Oma emoji on iso askel kohti kuukautisten normalisoimista, mutta se ei yksin riitä, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.
 
Suurelle osalle maailman tytöistä ja naisista on epämukavaa puhua kuukautisista. Britannian Planin kyselytutkimus kertoi, että puolet 18–34-vuotiaista brittinaisista kokisi kuukautisista kertomisen helpommaksi, jos käytössä olisi kuukautisemoji. Koska emoji on aiemmin puuttunut, tytöt ja naiset ovat joutuneet käyttämään esimerkiksi purkautuvaa tulivuorta tai punaista kukkaa esittävää emojia.
 
– Emojit ovat oma digitaalinen kielensä, ja kielessä on oltava ilmaisuja asioille, jotka ovat merkittäviä käyttäjien elämässä, sanoo Plan Internationalin digitaalisen kehityksen asiantuntija Nora Lindström.
 
Plan International aloitti kampanjan kuukautisia kuvaavan emojin puolesta jo vuonna 2017. Aluksi Plan esitti kuukautisemojiksi kuvaa, jossa alushousuissa on veripisara. Unicode Consortium ei kuitenkaan hyväksynyt symbolia osaksi Unicode-standardia. Plan ei luovuttanut vaan esitti uutta vaihtoehtoa, yksinkertaista veripisaraa, joka nyt otettiin käyttöön. 
 

Plan International toivoo, että uusi emoji kannustaa tyttöjä kommunikoimaan avoimesti kuukautisiin liittyvistä asioista. Järjestö työskentelee maailmanlaajuisesti tyttöjen oikeuksien toteutumiseksi ja muun muassa kuukautisiin liittyvän kiusaamisen, syrjinnän ja koulupudokkuuden poistamiseksi.

 

Kouluun kuukautisista huolimatta

Kehittyvissä maissa moni tyttö jää pois koulusta kuukautisten vuoksi. Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana tuet työtä häpeän poistamiseksi ja varmistat kuukautissuojien saatavuuden. Koulutus kuukautishygieniasta, kunnolliset vessat ja siteet vähentävät koulupudokkuutta.

Tutustu toimintaamme