Kuukautiset eivät ole sairaus | Plan

1.11.2017

Kuukautiset eivät ole sairaus

Ugandassa kuukautiset aiheuttavat häpeää monelle tytölle. Plan International helpottaa tyttöjen elämää jakamalla tietoa ja kuukautissuojia.

Eunice haluaa lisätä tyttöjen tietoa kuukautisista.

15-vuotias Eunice on nelilapsisen perheen kuopus. Kun hänen kuukautisensa alkoivat, hän ei tiennyt, mitä oli tapahtumassa. Huomatessaan verta vaatteissaan hän ajatteli, että hänelle on sattunut jotain.

– Luulin, että minua oli pistetty neulalla, hän kertoo.

Eunicea hävetti, eikä hän uskaltanut mennä kouluun, sillä hän pelkäsi muiden nauravan hänelle. Tietämättömyys kuukautisista ei ole harvinaista Ugandan maaseudulla, sillä monissa paikoissa kuukautiset ovat edelleen tabu, josta ei puhuta. Onneksi Eunicen äiti, Madam Kabonese, oli ymmärtäväinen.

– Kun Eunice huomasi vuotavansa verta, kerroin hänelle, ettei hänen tarvitse olla huolissaan ja että sama on tapahtunut kaikille naisille, Madam Kabonese sanoo.
 

Rätti ja köysi kuukautissuojana

Köyhyys estää usein Eunicen kaltaisia tyttöjä huolehtimasta kuukautishygieniastaan kunnolla.

– Vanhempieni täytyy myydä paljon maissia, että voimme ostaa terveysiteitä. Jos rahaa ei ole tarpeeksi, minun täytyy käyttää siteiden sijasta rättejä, Eunice kertoo.

– Ennen sadonkorjuuta meillä ei ole tarpeeksi rahaa. Silloin annan Eunicelle rättejä sekä köyden vyötäröä varten. Ennen kuin meillä on jälleen rahaa terveyssiteisiin, hänen on käytettävä rättejä, Madam Kabonese kertoo.

Moni tyttö käyttää suojina myös lehtiä, paperia tai vanhoja vaatteita.

Plan International auttaa tyttöjä muun muassa jakamalla hygieniatarvikkeita kouluissa ja opettamalla tytöille, kuinka he voivat huolehtia kuukautishygieniastaan. Näin tytöt voivat tuntea itsensä itsevarmoiksi myös kuukautisten aikana, eikä heidän tarvitse pelätä häpeää koulussa. 

Plan Internationalin perustamissa terveyskerhoissa tytöt oppivat kuukautisista.

Tieto vähentää häpeää

Työskentelemme myös kuukautisiin liittyvän häpeän poistamiseksi. Yhdessä paikallisen hallinnon ja koulujen kanssa koulutamme terveystyöntekijöitä, opettajia ja vapaaehtoisia puhumaan aiheesta.

Eunice on jäsenenä perustamassamme terveyskerhossa, jossa hän opettaa muille tytöille terveydestä ja hygieniasta. Hän aikoo varmistaa, että hänen nuoremmat sukulaistyttönsä tietävät, mitä tapahtuu, kun heidän kuukautisensa alkavat.

– Tieto kuukautisista auttaa vähentämään pelkoa siitä, että ne olisivat sairaus, Eunice sanoo.

KUUKAUSILAHJOITTAJANA (ALK. 10 €/KK) AUTAT TYTTÖJÄ. LIITY MUKAAN JO TÄNÄÄN >>

Tutustu toimintaamme