Kouluun maanjäristyksestä huolimatta | Plan

20.12.2015

Kouluun maanjäristyksestä huolimatta

Nepalin maanjäristysten tuhoalueilla kiertävät Planin vapaaehtoiset tapasivat 15-vuotiaan Mayan. Hän ei käynyt koulua, koska oli mennyt naimisiin nuorena. Nyt Maya on taas opintiellä.

15-vuotias Maya meni naimisiin hyvin nuorena. Avioliiton ehtona oli, että Maya keskeyttää koulunkäyntinsä. Mayan tehtävänä oli huolehtia kotitöistä sillä aikaa, kun hänen ystävänsä opiskelivat kyläkoulussa.

– Miniänä ei käydä koulua. Olin huolissani, että en voi toteuttaa unelmiani, Maya sanoo.

Maya asuu aviomiehensä Buddhan kanssa vuoristoisessa Dolakhan piirikunnassa. Kotikylään ei johda tietä, joten sinne on ollut vaikea toimittaa apua huhtikuisen maanjäristyksen jälkeen.

Plan Internationalin vapaaehtoisista nuorista koostuva ryhmä on kuitenkin etsiytynyt Mayankin kotikylään. Liikkuvan ryhmän tehtävänä on huolehtia, että myös syrjässä asuvat lapset saavat koulutusta, terveydenhoitoa ja suojelua.

Ryhmä huomasi, että Maya ei käy koulua. Se tavoitti Mayan appivanhemmat ja pitkien neuvottelujen jälkeen vakuutti heidät miniän koulunkäynnin hyödyistä.

Syyskuussa 2015 Maya palasi kouluun.

– Tyttöjen ei pidä mennä naimisiin nuorena, sillä silloin he eivät voi toteuttaa unelmiaan. Lasten on saatava käydä koulua, Maya sanoo.
 

Lapset kouluun

Viime huhtikuisten maanjäristysten jäljiltä sadat tuhannet ihmiset Nepalissa ovat yhä avun tarpeessa. Tuemme edelleen lasten ja heidän perheidensä paluuta arkeen maanjäristysalueilla. Puolen vuoden aikana olemme auttaneet jo 275 678 ihmistä, joista 112 801 lapsia.

Dolakhassa kiertävien vapaaehtoisryhmien lisäksi Plan on perustanut Nepaliin lapsiystävällisiä kerhotiloja, joista osaa johtavat jo kylien vapaaehtoiset ja lastensuojelukomiteat. Varhaiskasvatuskeskuksiin on toimitettu tarvikkeita, ja opettajat ovat saaneet koulutusta. Kymmenet tuhannet lapset ovat saaneet psykososiaalista tukea.

Lähes 4 000 lasta on saanut koulurepun ja kirjoitustarvikkeita. Kaikkiaan 19 000 lasta opiskelee 282 väliaikaiskoulussa.

Vanhemmat ovat jälleenrakentaneet kyliä rahakorvausta vastaan. Plan on opastanut ammattilaisia rakentamaan taloja, jotka kestävät maanjäristyksiä. Yhteisöt ovat myös saaneet vessoja ja tietoa hygieniasta.

Dolakhassa ja Sindupalchowkissa yli 2 400 perhettä on saanut siemeniä talvivihannesten kasvattamiseksi.

Myös lasten ja äitien terveysohjelmat jatkuvat 24 kylässä.