Koulutuksella kohti tasa-arvoa | Plan

30.4.2021

Koulutuksella kohti tasa-arvoa

Vuosia ulkomailla työskennellyt Mari Marjakuusi on nähnyt läheltä äärimmäistä sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Planin tyttösponsorina hän haluaa lisätä kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen koulutusmahdollisuuksia.

Mari Marjakuusi on aina pitänyt Planin toiminnasta, mutta aktiivisemmin hän lähti Planin toimintaan mukaan tyttärensä syntymän jälkeen kaksi ja puoli vuotta sitten. Hän ajatteli jo sitä ennen, että haluaisi tehdä jotain konkreettista tyttöjen aseman parantamiseksi.

“Kuukausilahjoittajana oleminen on kätevä tapa auttaa. Itse valitsin kohteeksi juuri tytöt, koska olen maailmalla nähnyt, kuinka tärkeää paikallisiin tilanteisiin vaikuttaminen on. Muutoksen saaminen aikaan globaalisti on pitkän linjan työtä ja se vie aikaa, mutta on mahdollista”, Marjakuusi sanoo.

Marjakuusi on lääketieteellisen informatiikan diplomi-insinööri, joka tekee töitä suomalaisen terveydenhuollon parissa. Marjakuusi matkusteli lapsena paljon perheensä kanssa maailmalla. Nuorena hän oli vaihto-oppilaana, ja aikuisena hän on työskennellyt muun muassa Yhdysvaltojen Detroitissa ja myöhemmin Saudi-Arabiassa.

Marjakuusi uskoo ulkomailla elämisen saaneen hänet näkemään selkeämmin ihmisten välisen epätasa-arvon ja laadukkaan koulutuksen merkityksen.

“Meillä on omat ongelmamme Suomessa, mutta välillä täällä tuntuu, että ihmiset unohtavat arvostaa kaikkea sitä, mikä meillä on hyvin.”
 

Koulutuksen puute vie näköalan

Kun Marjakuusi asui Detroitissa, kaupunki meni konkurssiin. Nuorilla ei ollut mahdollisuuksia käydä koulua tai harrastaa, ja jengiin liittyminen näyttäytyi monelle nuorelle houkuttelevana vaihtoehtona. Jengiläiset ajelivat hienoilla autoilla, ja heillä näytti olevan rahaa käytössään.

“Jengeihin liittyminen aiheutti nuorten joutumisen väkivaltaiseen ja rikolliseen elämäntapaan. Siitä seurasi heidän syrjäytymisensä yhteiskunnasta. Näin omin silmin mitä tapahtui, kun lukioita lakkautettiin säästösyistä”, Marjakuusi kertoo.

Koulutuksen puutteen vaikutukset olivat silminnähtävät. Ihmisten elämästä tuli näköalatonta selviytymistä päivästä toiseen.

“Meillä on Suomessa hyvä koulutusjärjestelmä, joka luo yhteiskuntarauhaa, mutta näin hyvä tilanne on maailmalla harvinainen. Yleissivistävän koulutuksen puute vaikuttaa voimakkaasti lasten ja nuorten elämään”, Marjakuusi sanoo.
 

Muutos tapahtuu pienin askelin

Kun Marjakuusi asui Saudi-Arabiassa, tyttöjen ja naisten epätasa-arvoinen asema tuli hänelle näkyväksi.

“Naisilla ei ollut samoja oikeuksia kuin miehillä.”

Hän oli Saudi-Arabiassa asuessaan mukana rekrytoimassa ihmisiä työpaikkansa paikallisessa toimistossa. Hänen rekrytoimistaan ihmisistä oli 60 prosenttia naisia.

“Se oli todella motivoivaa. Saan olla yrityksessämme muutenkin mukana tehtävissä, joissa kiinnitetään huomiota epätasa-arvoon ja pyritään korjaamaan sitä”, Marjakuusi kertoo.

Lähi-idässä yritys pyrkii esimerkiksi parantamaan naisten asemaa ja Suomessa seksuaalivähemmistöjen mahdollisuuksia saada olla oma itsensä työelämässä.

“On hyvä muistaa, että muutos parempaan tapahtuu pienin askelin. Kannattaa siis osallistua ja vaikuttaa asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä. Olen tyytyväinen siitä, että Planin kautta pystyn tukemaan tyttöjä myös Suomen ulkopuolella, jotta heilläkin olisi mahdollisuus tasa-arvoisempaan maailmaan esimerkiksi koulutuksen myötä”, Marjakuusi sanoo.

Ryhdy tyttösponssi-kuukausilahjoittajaksi tästä

Teksti: Laura Rantanen

Kuva: Mikko Toivonen

Tutustu toimintaamme