”Koulunkäyntini loppui, kun tulin äidiksi” | Plan

”Koulunkäyntini loppui, kun tulin äidiksi”

Mosambikin Jangamossa moni tyttö joutuu äidiksi ja vaimoksi ennen kuin saa koulunsa päätökseen. 16-vuotias Jen opettelee olemaan äiti ja haaveilee paluusta kouluun.

Kaksi teinityttöä istuu selät vastakkain olkimajan varjossa Mosambikin Jangamossa. Toinen on kumartunut läksyvihkonsa ylle, toinen imettämään vauvaa.

Kun 17-vuotias Aidona lähtee aamulla kouluun, 16-vuotias Jen jää lakaisemaan punaisen hiekan peittämää pihaa, kasaamaan polttopuita tai syöttämään Maira-vauvaa.

– Tykkäsin koulussa matematiikasta ja olin hyvä siinä, mutta koulunkäyntini loppui seitsemänteen luokkaan, kun tulin äidiksi. En tiedä, pääsenkö koskaan takaisin, Jen sanoo.

Jenin päivät kuluvat kotitöissä ja lasta hoitaessa. Ikätoveri Aidona lähtee aamulla kouluun ja tekee iltapäivisin läksyjä.

Lapsi tuli yllätyksenä  

Teiniraskaudet ja lapsiavioliitot ovat Jangamossa laajamittainen ongelma. On tavallista, että suunnittelematon raskaus johtaa opintojen katkeamiseen ja varhaisavioliittoon.

Niin kävi myös Jenille.

– Isälläni on monta vaimoa. En ole edes varma, montako. Hän on hyvin vanhoillinen, eikä kodissamme puhuttu siitä, miten lapset saavat alkunsa, Jen sanoo.

Myöskään koulu ei tarjonnut tietoa seksuaalisuudesta ja ehkäisystä. Kun Jen tapasi viisi vuotta vanhemman Pinton kylän diskossa ja ihastus johti seurusteluun, Jen ei tiennyt, että seksi voi johtaa raskauteen tai että raskauden voisi ehkäistä.

– Tajusin odottavani vauvaa vasta kuudennella kuulla, kun vatsani oli kasvanut suureksi. Isäni huomasi sen, suuttui ja kutsui poikaystäväni puhutteluun. Vanhempani olivat surullisia, ja se tuntui pahalta. Tunsin myös kauhua, koska pelkäsin, että isä lähettää minut pois. Ja niin hän tekikin.

Äitiys vaatii opettelua

Kuusi kuukautta sitten Jen muutti Pinton luo viimeisillään raskaana, jännittyneenä ja hämmentyneenä. Pinto ja Jen solmivat epävirallisen avioliiton, jollaisia varhaisavioliitot Jangamossa tavallisesti ovat. Häitä ei juhlittu eikä myötäjäisiä vaihdettu.

Olisi ollut parempi odottaa 20-vuotiaaksi äidiksi tuloa. Aion puhua tyttäreni kanssa ja kertoa hänelle seurustelusta ja ehkäisystä, Jen sanoo.

Pinto lähti etsimään töitä pääkaupungista Maputosta pian Mairan syntymän jälkeen. Anoppi Aida João, 50, elättää yksin viittä lasta, miniäänsä ja lapsenlastaan viljelemällä pientä tilaa, ja perhe kamppailee toimeentulosta. Kodissa ei ole sähköjä tai juoksevaa vettä; ruoka valmistuu avotulella.

Kun Jenin synnytys alkoi voimakkailla supistuksilla, Aida-anoppi lähti Jenin kanssa läheiseen terveyskeskukseen.

– Kaikki synnytyksessä tuli minulle yllätyksenä, ja se sattui valtavasti. Kun sain vauvan syliini, minua pelotti ja kaikki tuntui vaikealta. Äitiys ei ole tullut minulle luonnostaan. Vauvan hoito vaatii opettelua ja totuttelua, Jen sanoo ja silittää mietteliäänä Mairan jalkaa.

– Haaveilin ennen, että minusta tulisi laulaja. Lauloin ystävieni kanssa ja radiosta kuuluvien laulujen mukana. Nyt laulan tyttärelleni. Minusta tuntuu, että hän pitää laulustani ja rakastaa minua.

Maira on isoäitinsä Aidan silmäterä.

Vauvalle valoisampi tulevaisuus

Perheen arkea helpottaa, että Plan International tukee lasten koulunkäyntiä. Lisäksi Planin yhteisötyöntekijä ja Planin tukeman klinikan työntekijät auttavat Jeniä huolehtimaan vauvasta ja saamaan tarvittavia tietoja. Jen on esimerkiksi oppinut malariaverkon ja rokotusten merkityksestä, ja Maira on saanut klinikalla kaikki suositellut rokotukset.

Perheen naiset ovat yhtä mieltä siitä, että kun Maira kasvaa, hän saa käydä koulunsa loppuun.

– Olisi ollut parempi odottaa 20-vuotiaaksi äidiksi tuloa. Aion puhua tyttäreni kanssa ja kertoa hänelle seurustelusta ja ehkäisystä, Jen sanoo.

 

Mahdollisuuksia maailman tytöille

Tyttösponsorina tuet heitä, joiden tiellä on enemmän esteitä kuin toisten: maailman heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä. Kuukausilahjoituksellasi autat kouluttautumaan ja tekemään elämässään itsenäisiä valintoja.