Koululounas voi suojella lapsiavioliitolta | Plan

30.6.2017

Koululounas voi suojella lapsiavioliitolta

Lapsiavioliitot ja koulun keskeytykset ovat lisääntyneet ruokakriisistä ja konfliktista kärsivässä Etelä-Sudanissa. Plan tukee koulunkäyntiä tarjoamalla lapsille ruokaa kouluissa.

Ilmainen koululounas auttaa lapsia jaksamaan.

Eteläsudanilainen Yari on 17-vuotias. Hän on joutunut kokemaan jo enemmän kuin useimmat ikätoverinsa, sillä hän meni naimisiin kaksi vuotta sitten ja on nyt neljännellä kuulla raskaana.

Päivittäiset kotityöt vievät suuren osan hänen ajastaan.

Yari joutui naimisiin pian sen jälkeen, kun hänen perheensä oli paennut sisällissotaa, joka levisi heidän kotikyläänsä. Perhe asettui pakolaisleiriin Awerialissa, Lakesin osavaltiossa. Yarin mukaan päätöksen naimisiinmenosta tekivät hänen vanhempansa – häneltä kysymättä.

– Äitini sanoi, että jos menisin naimisiin, pelastaisin koko perheen nälältä ja antaisin veljillenikin mahdollisuuden päästä naimisiin.

Vaihtoehdot olivat vähissä. Yarin perhe oli täysin varaton, joten avioliiton myötäjäisinä tarjotut lehmät olivat keino selvitä.
 

Tytöt ovat haavoittuvimmassa asemassa

Yarin tarinan kaltaiset kohtalot ovat viime kuukausina lisääntyneet hälyttävästi Etelä-Sudanissa.

Yli 40 prosenttia väestöstä eli 4,9 miljoonaa ihmistä kärsii ruoan puutteesta. Osa heistä näkee jopa nälkää, ja lisäksi maata koettelee sisällissota. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa löytääkseen ruokaa, vettä ja suojaa.

Ruokakriisi koettelee Etelä-Sudanin lisäksi muun muassa Somaliaa, Etiopiaa ja Keniaa. Näissä maissa arviolta 20 miljoonaa ihmistä, joukossa miljoonia lapsia, tarvitsee ruoka-apua selvitäkseen. YK on kutsunut meneillään olevaa kriisiä pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi toisen maailmansodan jälkeen.

Kriiseissä haavoittuvimmassa asemassa ovat lapset, erityisesti tytöt.

– Aliravitsemus vaikuttaa tuhoisimmin kasvuiässä oleviin lapsiin. Kriiseissä varhaiset avioliitot ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta lisääntyvät. Tytöt joutuvat usein jäämään pois koulusta, koska perheet tarvitsevat heitä kotitöihin tai etsimään ruokaa, sanoo Plan International Suomen humanitaarisen avun päällikkö Merja Färm.

Unicefin arvion mukaan peräti 76 prosenttia Etelä-Sudanin peruskouluikäisistä tytöistä ei käy koulua. Etelä-Sudanin lapsia koetteleekin nyt poikkeuksellisen julma tragedia, sillä konflikti ja nälänhätä estävät lapsilta koulunkäynnin, kansainvälisen Planin pääjohtaja Anne-Brigitte Albrectsen totesi hiljattain.

– On yleistä, että tyttöjä myydään nuorina avioliittoihin karjaa vastaan. Se on järkyttävää. Monet perheet syövät hädin tuskin yhden aterian päivässä. Heille tyttöjen pitäminen kotona tai heidän myymisensä avioliittoon on tapa säästää rahaa ja saada elintärkeitä resursseja, Albrectsen sanoi.

"Vaikka meiltä vietäisiin kaikki muu, mahdollisuutta käydä koulua ei pitäisi viedä", sanoo Susan, 18.

Ilmainen kouluruoka tukee koulunkäyntiä

Me Planissa teemme kaikkemme pitääksemme lapset koulussa ja estääksemme lapsiavioliittoja. Tarjoamme koululaisille ja opettajille kouluruoan eri puolilla Itä-Ekvatorian, Jonglein ja Lakesin osavaltioita Etelä-Sudanissa. Tytöt saavat myös ruokaa kotiin vietäväksi, minkä toivotaan kannustavan vanhempia pitämään tytöt koulussa.

Yksi ruoka-apua saavista on 18-vuotias Susan Machena. Hän käy Planin tukemaa koulua, jossa yhteensä 1655 lasta ja nuorta saa päivittäin ilmaisen lounaan.

– Kävelen joka päivä tyhjällä vatsalla 30 kilometriä kouluun ja takaisin kotiin. Vaikka meiltä vietäisiin kaikki muu, mahdollisuutta käydä koulua ei pitäisi viedä, Susan sanoo.

Pahinta on kuukautisten aikana.

– Kun ulkona on tukahduttavan kuumaa ja kotona ei ole ruokaa, tunnen oloni liian heikoksi kävelläkseni edes kouluun. Ruumiini vapisee, liitutaulu sumenee silmissä ja opettajan puhe kuuluu vain etäisinä kuiskauksina. En yksinkertaisesti pysty keskittymään.
 

Tukea aliravituille lapsille ja äideille

Kansainvälinen Plan tukee lasten koulunkäyntiä jakamalla ruokaa myös Keniassa ja Etiopiassa. Etiopiassa olemme aloittaneet Suomen ulkoministeriön ja YK:n tuella ohjelman, jossa noin 21 000 aliravitsemuksesta kärsivää lasta ja äitiä saa lähikuukausina hätäapua Amharan ja Oromian osavaltioissa.

Päämääränä on vähentää alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuutta ja lasten sekä odottavien ja imettävien äitien aliravitsemusta.

– Tavoitteemme on, ettei yksikään lapsi kuole nälkään. Hätäavusta on kuitenkin tärkeää siirtyä mahdollisimman pian seuraavaan vaiheeseen, jossa ihmiset pystyisivät mahdollisimman itsenäisesti ja turvatusti hankkimaan itse elantonsa, Merja Färm sanoo.
 

Locuo, 15, uskoi joutuvansa naimisiin auttaakseen perhettään.

Planilta siemeniä ja viljelytarvikkeita

Vielä jokin aika sitten 15-vuotias Locuo oli varma, että naimisiin meno oli ainoa keino selvitä ja pelastaa myös hänen 8- ja 12-vuotiaat sisaruksensa.

– Meiltä loppui ruoka viime vuonna, koska sato jäi niin pieneksi, tyttö kertoo.

– Ajattelin, että minun on mentävä naimisiin, jotta joku auttaisi minua pitämään sisaruksistani huolta.

Locuo ei ole käynyt koulua, koska hänen perheensä on konfliktin takia muuttanut usein. Hänen isänsä tapettiin hyökkäyksessä kolme vuotta sitten.

Plan on antanut Locuon perheelle ja 1 700 muulle kyläläiselle siemeniä ja viljelyvälineitä. Nyt Locuo uskaltaa jo toivoa syövänsä pian paremmin.

– En enää ajattele, että naimisiinmeno ratkaisee ongelmani. Olen nähnyt monien naisten hankkivan tuloja myymällä ruokaa, joka on valmistettu Planin siemenistä kasvaneesta sadosta. Aion nyt veljeni kanssa aloittaa viljelyn.

Kyläyhteisö saa Planin ja paikallisviranomaisten järjestämää viljelykoulutusta. Tavoitteena on lisätä kylien katastrofikestävyyttä esimerkiksi konfliktia, kuivuutta, tauteja ja inflaatiota vastaan.

– Haluamme varmistaa, että avioliitto on tyttöjen oma valinta, ei hengissä säilymisen edellytys, Färm sanoo.

– Kiitos lahjoittajiemme olemme jo päässeet askelen lähemmäs tavoitteen toteutumista.

Tutustu toimintaamme