Koulujen ilmastoteko | Plan

OAJ haastaa kaikki Suomen koulut ilmastotekoon

Millaisen ilmastoteon juuri sinun koulusi, päiväkotisi tai oppilaitoksesi voisi tehdä? Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja lastenoikeusjärjestö Plan International haastavat kaikki Suomen opettajat ja oppilaat ideoimaan oman ilmastotekonsa osana Planin Girls Takeover -tempausta. Parhaat teot palkitaan, ja kilpailun voittaja julkistetaan 12.11.

Ruokahävikitön päivä, mielipidekirjoitus lehteen tai jotain ihan muuta?

Ilmoittaudu mukaan OAJ:n ja Planin yhteiseen ilmastotekokilpailuun! Kilpailuun voivat osallistua kaikki kouluasteet varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle. Osallistua voi koko koulu, yksittäinen luokka, oppilaskunta tai muu oppilaiden ryhmä, kunhan mukana on ainakin yksi opettaja. 

Mikä ilmastoteko?

Ilmastoteko on konkreettinen teko ilmaston puolesta tai sitoumus tehdä sellainen. Voitte ideoida oman teon tai valita valmiista ehdotuksista. Valmiita vinkkejä ja tukea ilmastoaiheen käsittelyyn saatte materiaalipaketista, joka on ladattavissa tältä sivulta 17. kesäkuuta alkaen.

Ilmastoteon tehneet ryhmät osallistuvat myös kilpailuun! Kaksi palkintoa jaetaan innovatiivisuuden ja vaikuttavuuden perusteella. Lisäksi yksi palkinto arvotaan kaikkien osallistujien kesken. Voittajat voivat valita palkinnokseen Suomirokkikoulun konsertttipäivän tai mehujäät koko koululle. Arvonnan säännöt voit lukea täältä.

Näin osallistut:

  1. Ilmoittaudu tästä.
  2. Tutustu materiaalipakettiin, joka on saatavilla 17.6. alkaen. Saat linkin materiaalipakettiin sähköpostitse. 
  3. Kerro osallistumisestasi esimerkiksi kuvalla sosiaalisessa mediassa tyttöjen päivänä 11. lokakuuta 2019. Käytäthän tunnistetta #koulujenilmastoteko.
  4. Lähetä kuvaus ilmastoteosta sähköisellä palautuslomakkeella 25.10. mennessä. Teon voi esimerkiksi videoida tai kuvata. Saat palautuslomakkeen sähköpostitse.  
  5. Voittajat julkistetaan 12.11.2019
     

Osallistujille valmiita vinkkejä ja materiaalipaketti

Osallistujat saavat ladattavan materiaalipaketin, jonka avulla osallistuminen on helppoa. Paketissa on muun muassa taustatietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista tyttöjen oikeuksiin, konkreettisia vinkkejä ilmastotekoon sekä opettajille suunnattu opetuskokonaisuus* ja pedagoginen tuki sen toteuttamiseen. Opetuskokonaisuus sisältää tyttöjen oikeuksiin ja ilmastonmuutokseen liittyviä kasvatuksellisia ja toiminnallisia sisältöjä.

Materiaalit voi ladata 17.6. alkaen tältä sivulta. Kilpailuun ilmoittautuneet saavat ilmoituksen, kun materiaalit ovat ladattavissa.  

Ilmoittaudu mukaan koulujen ilmastotekoon! >>

* Kouluille on tarjolla noin puolen päivän mittainen pedagoginen kokonaisuus ja materiaalipaketti, jonka voi ottaa koulupäivän ohjelmaan helposti ja haluamassaan laajuudessa. Materiaalissa käsitellään ilmastonmuutosta kehitysmaiden nuorten ja suomalaisten nuorten näkökulmista. Opetusmateriaali on tarkoitettu perusopetukseen ja toiselle asteelle (ala- ja yläkoulu sekä toinen aste), mutta kilpailu on avoin kaikille varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle, ja myös materiaalia voivat hyödyntää kaikki.

Mikä on Girls Takeover?

Planin lastenhallituksen jäsen Peppi Tenkanen, 15, valtaa päiväksi OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen paikan kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Kuva: Veikko Somerpuro
 
Koulujen ilmastotekokilpailu on osa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempausta, joka järjestetään YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Tuolloin tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Paikkansa yhdeksi päiväksi luovuttaa myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Hänen paikkansa valtaa Plan International Suomen lastenhallituksen jäsen, Peppi Tenkanen, joka haastoi OAJ:n Girls Takeoveriin. Koulujen ilmastoteko-kilpailu syntyi tästä haasteesta.

Plan haluaa tempauksella kiinnittää huomion tyttöjen asemaan ja oikeuksiin eri puolilla maailmaa ja innostaa ihmisiä toimimaan tyttöjen oikeuksien puolesta. Tämän vuoden teemana on ilmastonmuutos ja se, miten Suomi ja suomalaiset voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja sitä kautta kehittyvien maiden tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

Lue lisää Girls Takeoverista >>

 

Miksi tyttöjen oikeudet ja ilmastonmuutos?

Sään ääri-ilmiöiden kuiten kuivuuksien lisääntyminen vaikuttaa kehittyvissä maiden tyttöjen arkeen.
 
Ilmastonmuutos on ihmisoikeuskysymys. Kehittyvien maiden tytöt kokevat jo nyt syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia. Ilmastonmuutos uhkaa heikentää tyttöjen asemaa entisestään ja tehdä tyhjäksi jo saavutettuja edistysaskeleita tasa-arvossa. Vakavan kuivuuden seurauksena tytöt saattavat esimerkiksi joutua jäämään pois koulusta, koska heillä menee aiempaa enemmän aikaa vedenhakuun ja muihin tytöille perinteisesti kuuluviin kotitaloustöihin.

Lue lisää ilmastonmuutoksen vaikutuksista tyttöjen oikeuksien toteutumiseen >>
Osallistu kilpailuun ja tee oma ilmastoteko! >>
Jaa haaste Facebookissa >>
Jaa haaste Twitterissä >>