Koulujen ilmastoteko | Plan

OAJ haastoi koulut ilmastotekoon

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja lastenoikeusjärjestö Plan International haastoivat kaikki Suomen opettajat ja oppilaat ideoimaan oman ilmastotekonsa osana Planin Girls Takeover -tempausta. Kilpailun voittivat porvoolainen Kevätkummun koulu ja Turun ammatti-instituutti.

Mikä ilmastoteko?

Ilmastoteko on konkreettinen teko ilmaston puolesta tai sitoumus tehdä sellainen. Kilpailuun ilmoittautui kymmeniä kouluja, ja valmiin ehdotuksen jätti parikymmentä koulua. Voittajat saivat raadilta kiitosta ilmastotekojensa vaikuttavuudesta ja kekseliäisyydestä. Turun ammatti-instituutti kehitti idean, jolla hävikkiä voi tehokkaasti vähentää, porvoolainen Kevätkummun koulu puolestaan tekee erilaisia ilmastotekoja ja opiskelee kestävää kehitystä ensimmäisestä luokasta lähtien. 

Lue lisää voittajatöistä

Voittajat saivat valita palkinnokseen Suomirokkikoulun konsertttipäivän tai mehujäät koko koululle. 

 

Osallistujille valmiita vinkkejä ja materiaalipaketti

Koulut ja oppilaitokset saivat käyttöönsä noin puolen päivän mittaisen pedagogisen kokonaisuuden ja materiaalipaketin. Planin ja OAJ:n eri-ikäisille koululaisille ja opiskelijoille tarkoitetussa materiaalissa käsitellään ilmastonmuutosta kehitysmaiden nuorten ja suomalaisten nuorten näkökulmista. Materiaalit ovat edelleen käytettävissä, jos haluat käsitellä ilmastonmuutoksen vaikutuksia tyttöjen oikeuksiin. 

Aineiston toimittajat: Laura Rautio, Minna Mannert, Anna-Kaisa Hiedanniemi

Mikä on Girls Takeover?

Planin lastenhallituksen jäsen Peppi Tenkanen, 15, valtaa päiväksi OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen paikan kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Kuva: Veikko Somerpuro
 
Koulujen ilmastotekokilpailu oli osa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempausta, joka järjestetään YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Tuolloin tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Paikkansa yhdeksi päiväksi luovutti myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Hänen paikkansa valtasi Plan International Suomen lastenhallituksen jäsen, Peppi Tenkanen, joka haastoi OAJ:n Girls Takeoveriin. Koulujen ilmastoteko-kilpailu syntyi tästä haasteesta.

Plan haluaa tempauksella kiinnittää huomion tyttöjen asemaan ja oikeuksiin eri puolilla maailmaa ja innostaa ihmisiä toimimaan tyttöjen oikeuksien puolesta. Vuoden 2019 teemana oli ilmastonmuutos ja se, miten Suomi ja suomalaiset voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja sitä kautta kehittyvien maiden tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

Lue lisää Girls Takeoverista >>

 

Miksi tyttöjen oikeudet ja ilmastonmuutos?

Sään ääri-ilmiöiden kuiten kuivuuksien lisääntyminen vaikuttaa kehittyvissä maiden tyttöjen arkeen.
 
Ilmastonmuutos on ihmisoikeuskysymys. Kehittyvien maiden tytöt kokevat jo nyt syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia. Ilmastonmuutos uhkaa heikentää tyttöjen asemaa entisestään ja tehdä tyhjäksi jo saavutettuja edistysaskeleita tasa-arvossa. Vakavan kuivuuden seurauksena tytöt saattavat esimerkiksi joutua jäämään pois koulusta, koska heillä menee aiempaa enemmän aikaa vedenhakuun ja muihin tytöille perinteisesti kuuluviin kotitaloustöihin.

Lue lisää ilmastonmuutoksen vaikutuksista tyttöjen oikeuksien toteutumiseen >>
Osallistu kilpailuun ja tee oma ilmastoteko! >>
Jaa haaste Facebookissa >>
Jaa haaste Twitterissä >>