Kiusaajasta reiluksi kaveriksi | Plan

7.11.2017

Kiusaajasta reiluksi kaveriksi

Väkivalta, huumekartellit ja köyhyys piinaavat Kolumbian nuoria. Plan Internationalin tuella he oppivat toimimaan yhdessä ja vastustamaan väkivaltaista macho-kulttuuria.

Kiarasta ja Camilosta tuli ystäviä Planin Rakkauden polku -hankkeessa. Aiemmin tilanne oli täysin päinvastainen.

Kolumbialaiset yläkoululaiset Camilo ja Kiara ovat parhaat ystävykset. Ennen tilanne oli täysin toinen.

– Camilo löi ja pilkkasi minua. Minua pelotti, miten hän reagoisi, jos kertoisin siitä kenellekään. En halunnut mennä kouluun, sillä pelkäsin törmääväni häneen. En halunnut tavata ystäviäni, mennä ulos tai mitään muutakaan, Kiara kertoo.

Myös Camilo muistaa ikävät tilanteet.

– Kiusasin häntä paljon, löin häntä ja tein paljon inhottavia asioista. En ollut hyvä ystävä, hän sanoo nyt.

Vaikka Camilo teki Kiaran elämästä helvettiä, oli Camilollakin vaikeaa. Hän ei tullut toimeen vanhempiensa kanssa, ja hänestä tuntui, ettei kukaan ymmärtänyt häntä. Camiloa kahlitsi myös perinteinen macho-kulttuuri, jonka mukaan poika ei saa ilmaista tunteitaan tai olla haavoittuva.

– Minulla oli paljon ongelmia vanhempieni kanssa, ja riitelimme koko ajan. Jos joku sisaruksistani teki jotain typerää, minua syytettiin siitä. Minusta tuntui, etteivät vanhempani halunneet minua. Lopulta en halunnut enää elää. Olin vähällä yrittää itsemurhaa, mutta onnekseni pysäytin itseni, Camilo kertoo.
 

Planin tavoitteena on luoda Latinalaisessa Amerikassa ilmapiiriä, jossa myös pojat voivat ilmaista tunteitaan ja jossa he eivät koe painetta liittyä väkivaltaisiin jengeihin.

Väkivalta ja machoilu historiaan

Kiaran ja Camilon suhde muuttui, kun he liittyivät Plan Internationalin Rakkauden polku -rauhanrakennushankkeeseen. Hanke tukee ja voimaannuttaa lapsia ja nuoria, jotka elävät keskellä väkivaltaista kulttuuria. Kolumbia toipuu vuosikymmeniä kestäneestä mutkikkaasta sisällissodasta, jossa sissiliikkeet ja huumekartellit näyttelivät tärkeää roolia ja houkuttelivat nuoria riveihinsä. Rauhansopimus solmittiin vasta vime vuonna.

Hanke opettaa nuoria tuntemaan oikeutensa ja rohkaisee heitä kantamaan vastuuta omista teoistaan, sekä koulussa että sen ulkopuolella.

Plan myös haastaa Kolumbiassa ja useissa muissa Latinalaisen Amerikan maissa vallitsevaa macho-kulttuuria, joka vaatii pojilta kovapintaista ja aggressiivista käytöstä. Tavoitteena on ilmapiiri, jossa myös pojat voivat ilmaista avoimesti tunteitaan eivätkä koe painetta liittyä väkivaltaisiin jengeihin.

Hankkeessa Camilolla ja Kiaralla oli tilaisuus puhua toisilleen. Kiara päätti kertoa Camilolle, miltä hänestä tuntui.

– Kaikki muuttui, kun hän kertoi asioita itsestään ja minä kerroin, miltä minusta tuntui hänen ollessaan ilkeä. Huomasin, että hän on aika ymmärtäväinen ja välittävä. Luottamus alkoi kasvaa välillämme, ja minä huomautin häntä aina, kun hän sanoi jotain ikävää. Minusta tuli paljon rohkeampi, Kiara kuvaa.
 

Nykyään Kiara auttaa muita kiusattuja. Camilo puolestaan kertoo nykyään keskittyvänsä tulevaisuuteensa ja muihin ihmisiin turhautumisen sijaan.

”Opin, kuinka voin ratkaista ongelmani”

Hanke muutti myös Camilon asenteen täysin. Ennen hän oli turhautunut ja näköalaton, nyt hän keskittyy tulevaisuuteensa ja muihin ihmisiin.

– Hanke ei ratkaissut ongelmiani, mutta opin, kuinka voin itse ratkaista ne. Opin ymmärtämään, että käyttäydyin huonosti, ja aloin puhumaan ongelmistani. Kotonakin on nyt paljon parempi olla, Camilo kertoo.

Ryhmän tavoitteena on ollut vähentää kiusaamista ja tappeluita koulussa, ja tulokset ovat olleet merkittäviä. Kiara, joka tietää, miltä ulkopuolisuus tuntuu, on ylpeä voidessaan auttaa muita kiusattuja.

– Yhtä poikaa kiusattiin, koska hän oli niin hyvä koulussa. Kiusaaminen teki hänet hyvin surulliseksi. Näin itseni hänessä ja päätin auttaa häntä muuttamaan tilannetta. Nyt kaikki on paljon paremmin. Koulussa kaikki ovat yhtä porukkaa eikä kukaan tunne itseään ulkopuoliseksi, Kiara kertoo.
 

Kolumbia toipuu sisällissodasta, jossa sissiliikkeet ja huumekartellit näyttelivät tärkeää roolia. Planin työn ansiosta lapset voivat nyt elää toiveikkaina tulevaisuuteen katsoen.

Hyvä tunnelma kouluun ja kylään

Jopa koulun opettajat ovat tehneet muutoksia. Koulun ilmapiiri on parempi kuin koskaan, ja oppilaat ja opettajat voivat puhua toisilleen ratkaistakseen ongelmia.

– Oppilailla on huikea kapasiteetti. Opettajien ei tarvitse pyytää rehtorilta apua ongelmien ratkaisuun, koska oppilaat ovat jo ratkaiseet ongelman itse, kertoo Orlando Riviera, Camilon ja Kiaran koulun opettaja.

Koulun konfliktien määrä on laskenut jopa 90 prosenttia hankkeen aikana.

Orlando on huomannut myös, kuinka projekti on vaikuttanut koko kylän tunnelmaan.

– Ennen monet aikuiset ajattelivat, että nuoret ovat laiskoja eivätkä kanna vastuuta mistään. Nyt he näkevät, mitä kaikkea nuoret ovat saavuttaneet: teinit näyttävät elokuvia aukiolla, tekevät näytelmiä ja lähettävät radio-ohjelmia koulun ja kylän tapahtumista. Nuoret ovat myös aloittaneet taideprojekteja nuorempien lasten kanssa ja auttavat vanhuksia. He ovat ottaneet elämän ohjat omiin käsiinsä ja parantaneet koko kylän ilmapiiriä.

 

Tutustu toimintaamme