Keskon ja Planin yhteistyö auttaa siirtolaisperheiden lapsia Thaimaan kouluihin | Plan

15.6.2016

Keskon ja Planin yhteistyö auttaa siirtolaisperheiden lapsia Thaimaan kouluihin

Kaupan alan pörssiyhtiö Kesko ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi tekevät yhteistyötä Thaimaan kalateollisuuden vastuullisuuden ja siirtotyöläisten aseman parantamiseksi. Osana hanketta jo 60 siirtolaisperheiden lasta on päässyt kouluun.

Siirtotyöläisperheiden lapset opiskelevat Planin tukemassa oppimiskeskuksessa.

Julkisten koulujen lukukausi käynnistyi Thaimaassa toukokuun alussa. Se oli tärkeä etappi 60 Kambodzhasta muuttaneelle siirtotyöläisperheen lapselle, jotka pääsivät ensimmäistä kertaa thaimaalaiseen kouluun.

Osana Keskon tukemaa hanketta Plan perusti keväällä 2015 kaksi oppimiskeskusta Rayongin ja Tratin provinsseihin, joissa asuu paljon Kambodzhasta tulleita siirtotyöläisiä. Tavallisesti perheiden lapset eivät käy koulua vaan auttavat vanhempiaan kalastuksessa, kalankäsittelyssä ja kotitöissä. Suuri osa siirtotyöläisista on paperittomia.

Oppimiskeskukset antavat siirtotyöläisperheiden lapsille valmiuksia, joita he tarvitsevat Thaimaan julkisissa kouluissa, ja tukevat lapsia jatkamaan opintojaan. Oppilaat ovat 4–14-vuotiaita ja saavat ikätasonsa mukaista opetusta khmerin ja thain kielessä, englannissa ja matematiikassa.

Tratin alueella Planin työntekijät auttoivat 50 oppimiskeskuksen lasta hakemaan julkiseen kouluun, ja kaikki hyväksyttiin. Rayongin alueella hakemuksen jätti 100 koululaista, mutta heistä vain 10 hyväksyttiin kovan kilpailun ja täysien luokkien vuoksi. Muut lapset jatkavat opiskelua oppimiskeskuksissa, ja Planin työntekijät pyrkivät saamaan heidät mahdollisimman pian julkisiin kouluihin.

– Olemme iloisia, että yhteistyömme ansiosta kymmenet ja tulevaisuudessa sadat lapset voivat käydä koulua ja oppia tärkeitä taitoja ja tietoja lapsityön sijaan, sanoo Ossi Heinänen, Plan International Suomen pääsihteeri.

– Meillä on velvollisuus kantaa vastuuta tuotteidemme hankintaketjun ihmisoikeuksista ja erityisesti lasten oikeuksista. On hienoa nähdä, että Planin työntekijöiden avulla jo näin monet siirtotyöläisten lapset ovat saaneet mahdollisuuden käydä koulua, sanoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Kesko ja Plan International Suomi toteuttavat hankkeen yhteistyössä Plan International Ruotsin kanssa, ja se on osa Ruotsin kehitysyhteistyöviraston SIDA:n rahoittamaa laajempaa hanketta Thaimaassa ja Kambodzhassa.

Oppimiskeskuksen lapset leikkivät välitunnilla.

Tutustu toimintaamme