”Käytän mummoni vanhoja vaatteita kuukautissiteenä” | Plan

24.6.2015

”Käytän mummoni vanhoja vaatteita kuukautissiteenä”

Ugandassa moni tyttö jää koulusta pois kuukautisiin liittyvän häpeän takia. Tytöt eivät usein edes tiedä, mitä kuukautiset tarkoittavat.

Moreen ei vieläkään tarkalleen tiedä, mitä hänelle kuukautisten aikana tapahtuu.– Se tapahtui viime vuonna. Yhtäkkiä minulla oli alusvaatteissani ja mekossani verta. En tiennyt, mitä minulle tapahtuu. Olinko sairas? Miksi minusta vuosi verta? Hetken emmittyäni päätin kertoa asiasta äidilleni. Hänkään ei tiennyt tarkalleen, mitä kuukautiset ovat. Hän kuitenkin sanoi, että niin tapahtuu kaikille tytöille. Se lievensi pelkoani hieman, 14-vuotias ugandalaistyttö Moreen kertoo.

– Revin mummoni vanhoja vaatteita pikkuhousuihini, mutta se ei estänyt verta vuotamasta mekolleni. En vieläkään tiedä, miksi vuodan verta aina silloin tällöin.

 

Koulunkäynti vaikeutuu kuukautisten takia

Jacinta toivoo, että hänen koulussaan tyttöjen ei tarvitsisi jäädä kuukautisten aikana kotiin.Moreenin tarina on tuttu monelle ugandalaistytölle. Kuukautisista ei puhuta, koska asia on tabu. Tämän takia tytöt eivät tiedä, mitä heille kuukautisten aikana tapahtuu. Veri kantaa mukanaan häpeää.

– Koulussa opettajamme kertoi, että verenvuotoa kutsutaan kuukautisiksi. En todellakaan pidä siitä, kun ne tulevat. Vatsaani sattuu ja minun on pestävä itseäni koko ajan. Laitan riepuja alushousuihini, mutta ne eivät auta. Kun kuukautiseni tulevat, en mene kouluun. Pelkään, että verta vuotaa koulupuvulleni ja koko luokka nauraa, kuvailee 15-vuotias Peace.

Tyttöjen jääminen pois koulusta kuukautisten takia on kehitysmaissa suuri ongelma. Tytöt jäävät opinnoissaan jälkeen, mikäli he ovat poissa opetuksesta joka kuukausi. Poissaolot lisäävät tyttöjen todennäköisyyttä jättää opinnot kesken.

– Tyttöjä hävettää, että veri näkyy vaatteissa, joten he jäävät usein kotiin. Joskus kun pyydän tyttöä tulemaan eteen liitutaululle kirjoittamaan jotakin, hän ei sano mitään ja jää istumaan paikoilleen. Silloin tiedän, mitä on tapahtunut. Annan tytölle ison huivin vyötärölle ja lähetän hänet kotiin. En voi tehdä muutakaan, sillä meillä ei ole pesutiloja koulussa, kertoo Moreenin ja Peacen koulussa opettava Jacinta.

 

Uudelleenkäytettävät siteet auttavat

Peace on kuullut kuukautissiteistä, mutta hänellä ei ole itsellään niitä.

– Näin mainoksen AfriPadeista. Ne ovat siteitä, joita voi pestä ja käyttää uudelleen. Haluaisin kovasti sellaisia. Silloin voisin kuukautisten aikana tehdä kotitöitä, kuten hakea vettä perheelleni. Voisin myös juosta, mitä rakastan! Valitettavasti perheelläni ei ole varaa ostaa siteitä, Peace suree.

– Siteet helpottaisivat monen koulutytön elämää, sillä silloin he voisivat osallistua opetukseen koko ajan, arvioi opettajana työskentelevä Jacinta.

Plan työskentelee yhdessä voittoa tavoittelemattoman AfriPad-yrityksen kanssa teini-ikäisten tyttöjen tilanteen parantamiseksi Ugandassa. AfriPadin ekologisten siteiden valmistaminen tuo maaseudulle lisätöitä ja tytöille mahdollisuuden käydä koulua kuukautistensa aikana. Plan kouluttaa nuorista vapaaehtoisia kertomaan muille nuorille kuukautisista ja seksuaaliterveydestä sekä edistää tyttöjen mahdollisuuksia koulutukseen ja toimeentuloon.

KUUKAUSILAHJOITTAJANA (ALK. 10 €/KK) AUTAT TYTTÖJÄ. LIITY MUKAAN JO TÄNÄÄN >>