Joululahjaksi huominen – tytöt pääsivät kouluun stipendeillä Laosissa | Plan

4.12.2017

Joululahjaksi huominen – tytöt pääsivät kouluun stipendeillä Laosissa

Planin joulukalenterin eli Koulukalenterin jokaisesta luukusta löytyy uusi keino auttaa lapsia. Koulukalenterissa tehdyillä lahjoituksilla tuemme kehitysmaiden tyttöjen koulunkäyntiä.

Nali ja Moe saivat koulustipendin Planilta.

Planin tämän vuoden joulukalenteri on Koulukalenteri. Koulukalenterissa hyvä ei lopu jouluaattoon.

Koulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy uusi keino auttaa lapsia, erityisesti tyttöjä, kehitysmaissa. Lahjoittamalla joulukalenterin kokonaiskuva muuttuu, luukku luukulta, samalla tavalla kuin kehitysmaiden tyttöjen elämä.

Planin joulukalenterista annettujen aineettomien lahjojen avulla edistämme lasten, erityisesti tyttöjen, hyvinvointia ja oikeuksia kehitysmaissa.
 

Tytöille tasavertaiset mahdollisuudet

Esimerkiksi Laosissa tarjoamme maaseudun tytöille koulustipendejä, joiden avulla he voivat suorittaa loppuun perusasteen opinnot. 11-vuotias Nali on yksi stipendiohjelmaamme valituista.

Nalilla on kaksi veljeä ja vanhempi sisko Sivane, joka joutui keskeyttämään koulunkäyntinsä viidennellä luokalla, koska vanhemmilla ei ollut varaa pitää kaikkia lapsia koulussa samanaikaisesti. Nyt Sivane on naimisissa ja asuu edelleen kotona perheensä kanssa.

Molemmat veljet käyvät yhä koulua, mutta Nali pelkäsi jäävänsä pois tunneilta vanhempiensa taloudellisen tilanteen vuoksi. Laosin maaseudulla perheet ovat usein suuria, mikä heikentää lasten tasavertaisia mahdollisuuksia koulunkäyntiin.

Vanhemmat tukevat mieluiten poikien opintoja, etenkin etnisissä vähemmistöissä.

– Olen onnellinen, kun saan jatkaa koulunkäyntiä. Äitini on stipendin turvin hankkinut minulle uusia kirjoja, kyniä ja koululaukun. Olen saanut koulupuvun, urheiluvälineitä ja kengät. Ne ovat minulle erittäin tärkeitä, Nali sanoo.
 

Nali pelkäsi jäävänsä pois tunneilta vanhempiensa taloudellisen tilanteen vuoksi. Koulustipendi pelasti tilanteen.

Apua myös muulta yhteisöltä

Myös 10-vuotias Moe on saanut stipendin. Hänen isänsä menehtyi neljä vuotta sitten.

– Asun äitini kanssa. Meillä ei ole lainkaan maata viljeltäväksi. Äitini työskentelee naapureiden pelloilla, ja naapurit antavat meille palkaksi elintarvikkeita, Moe kertoo.

Moen opettaja oli huolissaan, kun tyttö keskeytti koulun viime vuonna.

– Moe ja hänen äitinsä ovat niin köyhiä, että Moen piti ryhtyä auttamaan peltotöissä. Kun keskustelin Moen äidin kanssa, minulle selvisi, että he ovat myös kodittomia ja että he nukkuvat naapurin riisivaraston alla, Moen opettaja sanoo.

Muut yhteisön jäsenet auttoivat Moeta ja tämän äitiä ja rakensivät näille pienen majan. Moen äiti työskentelee edelleen naapurin riisiviljemillä, mutta Moe voi stipendin ansiosta jatkaa koulunkäyntiä.

Moe saa opettajaltaan tukiopetusta, jotta hän saa muut kiinni matematiikan tehtävissä. Myös Nali auttaa Moeta äidinkielen läksyissä.

Moen unelma-ammatti on opettaja.

– Haluan kiittää opettajaani ja Plania koulunkäyntini tukemisesta. Ilman stipendiä en olisi voinut jatkaa opiskelua, Moe sanoo.
 

”Ilman stipendiä en olisi voinut jatkaa opiskelua”, Moe sanoo.

Lahjoituksilla edistämme erityisesti tyttöjen koulutusta

Yhdessä tukijoidemme kanssa olemme parantaneet tyttöjen koulutusta ja suojelua jo 50 maassa.

Huomioimme tyttöjen tilanteen ja erityistarpeet kaikissa ohjelmissamme, esimerkiksi edistäessämme tyttöjen pääsyä varhaiskasvatukseen ja kouluun, tarjotessamme humanitaarista apua, poistaessamme haitallisia perinteitä, kuten silpomista ja lapsiavioliittoja, ja parantaessamme tyttöjen teknologiataitoja ja mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon.

Tee hyvää ympäri vuoden 

Liittymällä kuukausilahjoittajaksi edistät tyttöjen oikeuksia ja tuet tyttöjen koulutuksen ja suojelun parantamista pitkäjänteisesti. 

Säännöllisen tuen avulla työskentelemme tyttöjen hyväksi siellä, missä suurin tarve on. Tällä hetkellä teemme töitä suomalaisten lahjoittajien tuella muun muassa Etiopiassa, Ugandassa, Mosambikissa, Laosissa ja Myanmarissa.

Tule mukaan muuttamaan maailmaa. Liity kuukausilahjoittajaksi nyt.

Tutustu toimintaamme