Isät muutoksen puolesta | Plan

9.11.2017

Isät muutoksen puolesta

Vanhempainryhmissä saatu vertaistuki kannustaa isiä muutokseen Ugandassa. Ryhmissä puhutaan tyttöjen koulutuksesta, leikistä ja ravitsemuksesta. Vaikeitakaan aiheita ei kaihdeta.

Wanyama Eria kertoo oppineensa vanhempainryhmissä, miten tärkeää lasten kanssa oleminen ja leikkiminen ovat. Vieressä vaimo Hellen Akarot ja sylissä perheen kuopus, kolmen kuukauden ikäinen vauva.

Ison puun alle, punatiilisen kirkon eteen Ugandan Tororossa, on kokoontunut viitisenkymmentä vanhempaa. He puhuvat kiihkeästi siitä, mitä on hyvä vanhemmuus ja miten Planin tukemat vanhempainryhmät ovat muuttaneet vanhemmuutta omassa yhteisössään. 

Isoin työ on isien ja isyysmallien suhteen. Isät kun ovat harvoin mukana lasten kasvatuksessa.

Muutos on ollut suuri, isät kertovat.

– Ennen en tiennyt, mitä vanhemmuus tarkoittaa. En päästänyt lapsia, varsinkaan pienempiä, lähelleni, mutta nyt tiedän, miten tärkeää lapsen kehitykselle ovat leikki ja lasten kanssa oleminen, kertoo neljän lapsen isä Wanyama Eria.

– Olemme puhuneet paljon myös koulusta ja siitä, kuinka tärkeää on, että myös tytöt pääsevät kouluun.
 

Kotitöiden jakaminen on lisännyt perheiden hyvinvointia

Vanhempainryhmät ovat osa menestyksekästä, vuonna 2009 aloittamaamme ja ulkoministeriön tukemaa varhaiskasvatustoimintaa Ugandassa. Viime vuonna toimimme yhteensä 24 yhteisössä neljällä eri alueella Ugandassa. Vanhempainryhmien toimintaan osallistui yhteensä 1 695 vanhempaa, joista yli puolet isiä.

Isät ja äidit kokoontuvat usein omissa ryhmissään. Erityisesti miehille muilta isiltä saatu vertaistuki on ollut tärkeä kannustin jatkaa ryhmässä. Ryhmissä on keskusteltu myös vaikeista aiheista, kuten perheväkivallasta ja alkoholin käytöstä sekä siitä, miten ne vaikuttavat lapsiin.

Moni on keskustelujen jälkeen muuttanut tapojaan, miehet vakuuttavat. Myös kotitöiden jakaminen on yleistynyt.

– Ennen ajattelin, että siivoaminen, ruoan laitto, vedenhaku ja lasten hoitaminen ovat vain naisten työtä, mutta nyt jaamme tehtävät, kertoo jo isoisäksi ehtinyt Bade Deogratius.

Kotitöiden jakaminen on lisännyt perheiden hyvinvointia ja vähentänyt naisten kuormitusta, kertovat myös hankkeesta saadut tulokset. Tärkeä oppi on ollut ymmärrys siitä, että nyt tehdyt panostukset kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

– Vanhemmat ovat ymmärtäneet, että hyvinvoiva ja koulua käyvä lapsi menestyy paremmin myös tulevaisuudessa, vanhempainryhmän puheenjohtaja Catherine Etjang sanoo ja kiittää suomalaisia vanhempainryhmien saamasta tuesta.  

 

Tutustu toimintaamme