”Ilman vettä lapseni kuolevat” | Plan

24.11.2017

”Ilman vettä lapseni kuolevat”

Elo pakolaisleirillä on selviytymistaistelua. Kahden lapsensa kanssa Bangladeshiin paennut Modina säästää vettä tyttärilleen ja syö itse vähemmän, jotta lapset selviytyisivät.

Modina saapui Bangladeshiin kahden lapsensa kanssa. Modinan mies tapettiin Myanmarissa.

23-vuotias leski Modina asuu pakolaisleirillä Bangladeshin Cox’s Bazarissa kahden tyttärensä, viisivuotiaan Sheheran ja kuusivuotiaan Asman kanssa. Hänen miehensä tapettiin Myanmarin väkivaltaisuuksissa.

Modina saapui Bangladeshiin syyskuussa setänsä ja tämän perheen kanssa.

– Kannoin nuorinta lastani, kun lähdimme. Vanhempi lapseni kyseli isänsä perään, mutta en voinut kertoa, Modina sanoo.

Pakolaisleirillä on puute aivan kaikesta. Osa juomavedestäkin täytyy kerätä itse.

– Voin itse elää kaksi päivää ilman ruokaa, mutta ilman vettä lapseni kuolevat. Heillä on jo ripulia. Aiemmin he olivat terveitä, mutta nyt emme enää saa kunnon aterioita. Valmistan tyttärilleni joka päivä riisiä ja linssejä, mutta kalaa emme ole juuri saaneet tänne tulomme jälkeen.

– En tiedä, mitä kohtalo tuo tullessaan ja miten kauan minun täytyy jatkaa näin.
 

Yhtä käymälää käyttää jopa 150 ihmistä

Yli 600 000 Myanmarin rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä on paennut Rakhinen osavaltiossa riehuvia väkivaltaisuuksia elokuun lopun jälkeen. Valtaosa pakolaisista on naisia ja lapsia.

Tuhannet ihmiset yöpyvät Cox’s Bazarin mutaisilla kukkuloilla alkeellisissa oloissa. Puutteellinen sanitaatio on suuri ongelma leireillä, joille saapuu päivittäin satoja uusia ihmisiä.

Käymälä saattaa olla pelkkä maahan kaivettu kuoppa, ja sitä saattaa käyttää jopa 150 ihmistä.
 

”Syön vähemmän, jotta minun ei tarvitse käydä vessassa”

Teini-ikäisten pakolaistyttöjen tilanne on erityisen vaikea. Cox’s Bazarissa he tarvitsevat suojelun lisäksi terveyspalveluita, turvallisia ja puhtaita vessoja ja kuukautissuojia.

Monet leirillä asuvat tytöt ja naiset kertovat, että he eivät uskalla päivisin käyttää vessoja. Vessoille on aamusta asti pitkiä jonoja, ja jonoissa on paljon vieraita miehiä.

– Syön vähemmän, jotta minun ei tarvitse käydä niin usein vessassa. Lapseni käyvät tarpeillaan ulkona, ja öisin käyn itse viidakossa, Modina kertoo.

Myös peseytyminen on leirillä vaikeaa.

– Täällä oli aiemmin porakaivo, mutta se ei toimi enää. En muista, milloin olen peseytynyt.
 

Turvallisuus on todellinen huolenaihe

Leirillä Modina pelkää lastensa puolesta.

– Minua hermostuttaa, kun haen ruoka-apua ja joudun jättämään lapset naapurin telttaan naapurin lasten kanssa.

Myös Bangladeshin Planin maajohtajan Orla Murphyn mukaan turvallisuus on todellinen huolenaihe Cox’s Bazarin pakolaisleirillä. Siellä asuvat tytöt ovat vaarassa joutua esimerkiksi seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

– Epäviralliset leirit ovat ylikansoitettuja, niissä ei ole yksityisyyttä, ja kuka tahansa ulkopuolinen voi tulla leirille. Teltoissa ja suojissa ei ole ovia tai lukkoja, Murphy kertoo. 

 

Mitä Plan tekee?

  • Rakennamme turvallisia vessoja ja peseytymispaikkoja sekä hygieniapaketteja. Tavoitteemme on parantaa 60 000 ihmisen sanitaatiota.
  • Koulutamme pakolaisia esimerkiksi käsien pesun ja kuukautishygienian tärkeydestä.
  • Jaamme lähiaikoina teinitytöille ja nuorille naisille 10 000 pakettia, joissa on erilaisia tarvikkeita kuukautishygieniasta huolehtimiseen. 
  • Rekisteröimme leireille yksin tulevia ja orvoksi jääneitä lapsia sekä varmistamme, että he saavat tarvitsemansa palvelut ja suojelua.
  • Kehitämme leirien lastensuojelumekanismeja yhteistyössä viranomaisten kanssa. 

Auta lapsia Bangladeshin pakolaisleireillä

Valitse tapasi lahjoittaa