Humanitaarinen kriisi uhkaa Bangladeshin tulva-alueilla | Plan

13.9.2017

Humanitaarinen kriisi uhkaa Bangladeshin tulva-alueilla

Poikkeuksellisen voimakkaat tulvat ovat ajaneet Bangladeshissa jo miljoonia ihmisiä kodeistaan ja vieneet satoja ihmishenkiä. Lasten terveys, suojelu ja ravinto ovat uhattuina.

Plan International vetoaa kansainvälisiin rahoittajiin ja avustusjärjestöihin, jotta lasten ja perheiden perustarpeista voidaan huolehtia tulvien keskellä Bangladeshissa. Lasten terveys, suojelu ja ravinto ovat uhattuina.

– Tilanne on jo enemmän kuin kriittinen ja muuttuu vain pahemmaksi, ellei lisärahoitusta saada pikaisesti. Miljoonat perheet ovat joutuneet jättämään kotiinsa ja menettäneet satonsa, joten suuri osa yhteisöistä kärsii tulevina viikkoina ruokapulasta. Ellei tilanteeseen puututa välittömästi, se voi paisua pian humanitaariseksi kriisiksi, sanoo Plan International Bangladeshin maajohtaja Orla Murphy.

Suuri osa kotinsa menettäneistä perheistä asuu nyt väliaikaisilla leireillä tai tienvarsilla, missä heillä ei ole käytössään puhdasta vettä tai käymälää.

– Perheet myyvät karjaansa ja omaisuuttaan ja jättävät aterioita väliin. Nämä selviytymisstrategiat uhkaavat ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Uhkana on, että perheet päätyvät epäsuotuisiin päätöksiin kuten lähettämään lapsensa töihin turvattomiin oloihin. Myös lapsikaupan riski kasvaa, Murphy sanoo.

– Kaduilla ja väliaikaisissa suojissa asuvat lapset altistuvat hyväksikäytölle ja seksuaaliselle häirinnälle. Ilman riittävää yksityisyyttä teini-ikäiset tytöt joutuvat odottamaan pimeän tuloa käydäkseen tarpeillaan, etenkin kuukautisten aikana, mikä lisää heidän turvattomuuttaan, Murphy täydentää.
 

Myös koulunkäynti avainasemassa

"En ole voinut käydä koulussa viikkoihin, enkä tiedä, milloin voin palata sinne", kertoo 13-vuotias yläkoululainen Lipi.Plan International työskentelee yhdessä Bangladeshin hallituksen, paikallisten kumppaneiden ja muiden avustusjärjestöjen kanssa tilanteen helpottamiseksi. Keskitymme varmistamaan lasten ja heidän perheidensä ravinnon ja puhtaan veden saannin, riittävän sanitaation, suojelun ja koulutuksen jatkumisen.

Tulvat ovat keskeyttäneet opetuksen tai vaikeuttaneet toimintaa yli tuhannessa koulussa. Koulunkäynti on avainasemassa, jotta lapset voivat kokea jatkuvuuden ja turvallisuuden tunnetta kriisioloissa.

– Tulva huuhtoi pois kaiken, myös kotimme. Olemme ansassa ilman sähköä ja ruokaa. En ole voinut käydä koulussa viikkoihin, enkä tiedä, milloin voin palata sinne, kertoo 13-vuotias yläkoululainen Lipi.

Akuutin tilanteen helpotuttua Plan International tukee yhteisöjä aloittamaan uudelleen maanviljelyksen, tarjoaa koulutuksia ja pienlainoja sekä vahvistaa Bangladeshin lastensuojelujärjestelmää, jotta lapsikaupan ja lasten hyväksikäytön riskiä pystytään alentamaan.

Tutustu toimintaamme