"Haluan, että tytöt voivat päättää, milloin he tulevat äideiksi" | Plan

”Haluan, että tytöt voivat päättää, milloin he tulevat äideiksi”

Ugandalainen Sophie, 25, kampanjoi Planin tuella parempien seksuaalikasvatus- ja terveyspalveluiden puolesta.

Sophie on yksi nuorista ugandalaisista aktivisteista, jotka haluavat tuellamme lopettaa lapsiavioliitot ja estää tyttöjä tulemasta äidiksi liian nuorina.

– Haluan, että tytöt saavat todellisen vapauden päättää sen, milloin he tulevat äideiksi, Sophie sanoo.

12 miljoonaa tyttöä joutuu joka vuosi naimisiin alle 18-vuotiaana. Vuosittain kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta ja 16 miljoonaa 15–19-vuotiasta tulee äidiksi. Moni alaikäisenä äidiksi tullut joutuu keskeyttämään koulunkäyntinsä.

Tyttöjen oikeuksien edistäminen on muuttanut elämäni. Voin nyt olla roolimalli muille tytöille, Sophie sanoo.

Kun Sophie oli 13-vuotias, kymmenen hänen ikätoveriaan Sophien koulusta oli jo raskaana. He joutuivat lopettamaan koulunkäynnin.

– Ihmisten mielestä nuo tytöt tulivat raskaaksi, koska he olivat ”pahojen” tyttöjen seurassa ja koska he olivat huonotapaisia. Minulle sanottiin, että nämä tytöt ovat vain huonoja enteitä.

Sophie opettaa tyttöjä ja nuoria naisia seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja siitä, miten he voivat itse vaikuttaa tulevaisuuteensa.

Myöhemmin Sophie tajusi, että asia ei ollut näin. Raskauksien syynä oli se, että tytöillä ei ollut tarpeeksi tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja siitä, miten he voivat itse vaikuttaa tulevaisuuteensa.

Sophie tiesi, että hänen on toimittava.

Sophie on yhdessä Planin ja muiden nuorten kanssa mukana kampanjoimassa parempien seksuaalikasvatus- ja terveyspalveluiden puolesta Ugandassa. Nuoret pyrkivät muuttamaan asenteita ja odotuksia ja tekemään yhteiskunnasta parempaa paikkaa nuorille.

– Tyttöjen oikeuksien edistäminen on muuttanut elämäni. Voin nyt olla roolimalli muille tytöille, Sophie sanoo.

 

Mahdollisuuksia maailman tytöille

Tyttösponsorina tuet heitä, joiden tiellä on enemmän esteitä kuin toisten: maailman heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä. Kuukausilahjoituksellasi autat kouluttautumaan ja tekemään elämässään itsenäisiä valintoja.