Girls Takeoverissa tytöt ottivat vallan ja vaativat ilmastotoimia | Plan

12.10.2019

Girls Takeoverissa tytöt ottivat vallan ja vaativat ilmastotoimia

Kansainvälisenä tyttöjen päivänä yli tuhat tyttöä ja nuorta naista syrjäytti päiväksi johtajia eri puolilla maailmaa. Suomessa Girls Takeover -tempaukseemme osallistuneet tytöt vaativat ilmastotoimia ja päättäjiä huomioimaan nuoret myös ilmastotoimia suunniteltaessa.

Kuva: Plan International / Aaro Keipi

Tyttöjen ja nuorten naisten ääni näkyi ja kuului kansainvälisenä tyttöjen päivänä, kun tytöt ympäri maailmaa nostivat esiin tyttöihin kohdistuvaa syrjintää ja tyttöjen oikeutta osallistua päätöksentekoon. Planin Girls Takeover -tempauksessa tytöt ja nuoret naiset ympäri maailmaa astuivat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Suomessa kolmatta kertaa järjestettävän tempauksen teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksiin. Siksi valtasimme yhdessä tyttöjen ja nuorten naisten kanssa yrityksiä ja tahoja, jotka voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen ratkaisemiseen ja siihen, miten puhumme ilmastonmuutoksesta ja tyttöjen asemasta.

Paikkansa luovuttivat kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä,  OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko, Anna-lehden vastaava päätoimittaja Emma Koivula, Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Sara Mella, SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola sekä Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja. Lisäksi Plan Internationalin nuori kambodžalainen aktivisti Hory Toth valtasi etukäteen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen paikan.

Plan Internationalin kambodzhalainen aktivisti ja peruskoulun opettaja Hory Toth, 24, kertoi ilmastonmuutoksen konkreettisista vaikutuksista lasten ja erityisesti tyttöjen arkeen. "Toivon, että Suomi teollisumaana hyödyntää teknologiaa päästöjen ja saasteiden vähentämiseksi. Toivon myös, että Suomi tukee koulutusta kehittyvissä maissa, kuten Kambodzhassa", Toth vetosi energia- ja ilmastopoliittisen ministerityöryhmän kokouksessa. Kuva: Plan International / Mikko Toivonen

Ilmastonmuutoksesta kärsivät erityisesti maailman köyhimmissä maissa elävät tytöt, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä vuoksi.

Esimerkiksi Kambodzhassa ilmastonmuutos näkyy jo monin tavoin, kertoi ympäristö- ja ilmastoministerin paikan vallannut kambodzhalainen opettaja Hory Toth, 24.

– Kambodžalaiset ovat viljelijöitä ja riippuvaisia viljelystä. Mutta kun lämpötila nousee paljon, tulee niin kuuma, ettei viljely onnistu hyvin, Toth kertoi.

Paheneva kuumuus vaikeuttaa myös lasten koulunkäyntiä.

– Kuumuuden takia lapset ovat usein sairaana ja poissa koulusta, eivätkä saa tarpeeksi koulutusta. Ilman koulutusta he eivät saa hyvää työtä ja riittäviä ansioita, Toth kertoo.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kiitti Hory Tothia ilmastonmuutoksen konkreettisten vaikutusten avaamisesta.

Ministeri Krista Mikkonen kiitti Tothia viestin tuomisesta.

– Tothin vierailu on tärkeä muistutus siitä, että emme tee ilmastotyötä Suomessa vain itseämme varten, Mikkonen sanoi.

 

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin paikan vallannut Priya Härkönen, 16, haastoi Suomen huomioimaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksiin entistä paremmin. Skinnari lupasikin, että Suomi tavoittelee edelläkävijän asemaa tasa-arvoisessa ilmastopolitiikassa. Kuva: Petri Krook

Päivän aikana Girls Takeover -valtaajat muistuttivat, että tytöt eivät ole vain ilmastonmuutoksen uhreja vaan heillä on myös osaamista ja taitoja, jotka tulisi huomioida ilmastonmuutoksen ratkaisuja suunniteltaessa.

– Nuoret ja erityisesti kehittyvien maiden tytöt olisi tärkeää osallistaa [päätöksentekoon], jotta pystymme tekemään oikeita toimia ja ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseen, muistutti tyttöjen päivän juhlassamme puhunut Priya Härkönen, 16, joka valtasi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin paikan.

Vastauksessaan Priyalle ministeri Ville Skinnari lupasi Suomen pyrkivän edelläkävijäksi tasa-arvoa edistävässä ilmastopolitiikassa.

– Suomi haluaa olla edelläkävijä siinä, että panostamme tyttöjen ja naisten oikeuksiin ja näemme sen, miten ilmastonmuutos on heikentänyt tyttöjen asemaa. Haluamme tehdä sen eteen töitä, että saavutamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevat tytöt, Skinnari sanoi.

Helsingin pormestarin paikan vallannut Katariina tutustui Helenin Katri Valan lämpöpumppulaitokseen. Kuva: Iiro Rautiainen

Helsingin kaupungin pormestarin Jan Vapaavuoren paikan vallannut Katariina Pekkonen nosti esiin nuorten ilmastoaktiivisuuden tukemista ja toivoi kaupungilta lisää konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Kaupungeilla on ilmastonmuutoksen hillinnässä todella suuri rooli, eikä sitä roolia sovi kenenkään unohtaa. Esimerkkiänne tarvitaan erityisesti nyt, kun jo ihan lähitulevaisuudessa maailmanlaajuisesti suurin osa ihmisistä tulee asumaan kaupungeissa, Katariina sanoi puheessaan kaupungin henkilöstölle.

Vapaavuori vei Katariinan terveiset suurkaupunkien C40-verkoston huippukokoukseen.

– Tähän [ilmasto]kriisiin ei tarvita pelkkiä seuraajia, vaan sitäkin enemmän johtajia, Vapaavuori twiittasi Katariinan terveiset kokouksen alla.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoman paikan vallannut Sara Murtonen, 16, toivoi EU:lta entistä järeämpiä toimia kehittyvien maiden tukemiseksi ja toivoi, että EU pakottaisi yritykset huolehtimaan paremmin ihmisoikeuksista ja ympäristöstä.

Kaupunkien lisäksi entistä enemmän konkreettisia toimia toivottiin Euroopan unionilta. Europarlamentaarikko Eero Heinäluoman paikan vallannut jyväskyläläinen Sara Murtonen, 16, muistutti, että EU:lla on kokonsa vuoksi valtavasti vaikutusvaltaa kehittyvien maiden oloihin.

– Ilmastonmuutos voi tuhota kaiken, mitä olemme saaneet tähän asti aikaiseksi, Sara totesi Ylen haastattelussa.

"Päästötavoitteiden täytyy toteutua tilastojen lisäksi myös todellisuudessa. Kauniit sanat ilman konkreettisia tekoja eivät pysäytä ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii rohkeutta, kunnianhimoa ja aitoa tahtoa tehdä jatkuvasti enemmän ja paremmin, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jukka Leskelän paikan vallannut Henna Sertti muistutti johtoryhmän kokouksessa.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jukka Leskelän paikan vallannut helsinkiläinen Henna Sertti nosti esiin uusiutuvan energian merkitystä ilmastonmuutoksen ratkaisuissa.

– Suomalaisella energiateollisuudella on näytön paikka siinä, miten hyvinvointivaltio voi tuottaa tarvitsemansa energian puhtaasti ja tehokkaasti energiaa säästäen. Samalla se voisi myös tarjota ratkaisuja muille, Henna korosti puheessaan Energiateollisuuden henkilökunnalle.

Energiateollisuus julkaisi päivän aikana ilmastositoumuksensa, jonka mukaan se lupaa puolittaa energiatuotannon päästöt 2030 mennessä.

– Energiateollisuus tukee Suomen hallituksen pyrkimyksiä edetä nopeasti kohti hiilineutraaliutta ja edelleen hiilinegatiivisuutta 2030-luvun lopulla, toimitusjohtaja Jukka Leskelä linjasi tiedotteessa.

SRV:n toimitusjohtajana toiminut Anna Mäkilä haastoi rakennusalaa huomioimaan entistä paremmin rakentamisen vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön. Hän kävi tutustumassa myös Helsingin kaupungin Wood City -puukorttelialueeseen, jossa hän haastatteli siellä mm. Helsingin kaupungin projektijohtaja Outi Sänttiä siitä, miten kaupunki voisi kaupunkisuunnittelussa paremmin kuulla nuoria ja erityisesti tyttöjä.

SRV:n toimitusjohtajaksi noussut ypäjäläinen Anna Mäkilä haastoi rakennusalaa huomioimaan paremmin ilmastonmuutosta ja kestävää kehitystä sekä tasa-arvon toteutumista työelämässä.

– Suomi on edelläkävijä todella monessa asiassa. Me voimme olla edelläkävijä myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Esimerkiksi rakentamisessa voitaisiin panostaa enemmän jakamiseen. Kaikkea ei tarvitse omistaa, esimerkiksi autoja voidaan jakaa, se on tulevaisuutta, toimitusjohtaja Saku Sipolan paikan vallannut Anna sanoi.

Mäkilä antoi myös vinkkejä siihen, miten nuoria ja erityisesti tyttöjä saisi enemmän rakennusalalle sekä lupautui ensimmäiseksi puheenjohtajaksi SRV:n uuteen nuorisopaneeliin, jonka tarkoitus on tuoda nuorten näkemyksiä rakennusalalle.

– Oli tosi hyvä antoisa päivä, musta tuntuu, että mun ajatuksia oikeasti kuunneltiin ja niistä kiinnostuttiin. Odotan innolla nuorisopaneelia, Anna kommentoi päivän päätteeksi.

Marimekon toimitusjohtajana Unna Luoma, 16, nosti esiin tekstiilialan vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Kuva: Plan International / Jani Laukkanen

Marimekossa keskusteltiin erityisesti siitä, miten ilmastonmuutokseen vaikuttavat tekijät voidaan huomioida raaka-aineista suunnitteluun ja kuljetukseen. Toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kaskon paikan vallannut jyväskyläläinen Unna Luoma, 16, keskusteli johtoryhmän, painon, design-tiimin sekä vastuullisjohtajan kanssa.

– Voisiko tuotteissa näkyä selkeämmin niiden hiilijalanjälki ja tuotteen valmistuspaikka, Unna kysyi.

Girls Takeover -sitoumuksenaan Marimekko lupasi edistää vastuullisen puuvillan ja muiden vastuullisempien materiaalien osuutta tuotteissaan sekä tukea uusien, vastuullisempien materiaalien tuotekehitystä.

– Haluamme olla edelläkävijä tekstiilialan positiivisessa muutoksessa, Marimekko korosti.

Nordean henkilöasiakkaista vastaavan johtajan Sara Mellan (vas.) paikan vallannut Yvette Nzeza, 15, nosti esiin pankkien roolia ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Nuorten huoli tulevaisuudesta nousi selvästi esiin myös Nordealla, jossa 15-vuotias keuruulainen Yvette Nzeza valtasi henkilöasiakasliiketoiminnan johtajan Sara Mellan paikan.

– Omassa kaveripiirissäni, ilmastoteemankin takia, nuoret haluavat tehdä entistä enemmän vastuullisia valintoja, Yvette kertoi.

Nzeza muistutti, että pankit ja ylipäätään rahoitusala voivat merkittävästi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään esimerkiksi vastuullisella sijoittamisella. Kauppalehden haastattelussa Nzeza toi esiin myös sitä, että ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsivät eniten ne, jotka kaikkein vähiten ovat siitä vastuussa.

– Olemme saaneet Yveteltä todella hyviä kommentteja ja mielipiteitä, nyt viemme niitä omiin suunnitelmiimme, Sara Mella kiitti.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen paikan vallannut Peppi Tenkanen tapasi eduskunnassa opetusministeri Li Anderssonia. Peppi kyseli Anderssonilta tämän näkemyksiä koulujen arvo-opetukseen ja kansalaisvaikuttamiseen. Kuva: Veera Nuutinen

Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtajan Olli Luukkaisen paikalle noussut Peppi Tenkanen puolestaan haastoi OAJ:ta pohtimaan, miten opettajia voisi tukea entistä enemmän ilmastokasvatuksessa ja aktiiviseen kansalaisuuteen rohkaisemisessa.

– Opettajat ovat merkityksellisessä asemassa meidän yhteiskunnassa, koska he kasvattavat meistä tiedostavia aikuisia ja luovat meille arvopohjaa. Kouluissa tärkeät asiat ovat jo nyt esillä, ja niitä tulisi koko aika vahvistaa, tasa-arvo ja globaali oikeudenmukaisuus mukaan lukien, Peppi toivoi.

Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajana toiminut Emma Löövi, 18, haastatteli ulkoministeri Pekka Haavistoa eduskunnassa tyttöjen oikeuksien toteutumisesta ja ilmastolakkojen vaikutuksista. Kuva: Antti Hämäläinen / Ilta-Sanomat

Globaali oikeudenmukaisuus oli esillä myös Ilta-Sanomissa, jossa valkeakoskelainen Emma Löövi, 18, valtasi vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan paikan.  

– Onko meillä suomalaisina vastuu vain Suomen tilanteesta? Ei tietenkään. Voimme tehdä paljon ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi, Emma sanoi.

Kriisiuutisointiin Löövi toivoi tyttöjen näkökulman huomioimista.

– Toimituskokouksessa pyysin toimitusta kiinnittämään uutisoinnissa huomiota siihen, miten Turkin hyökkäys kurdialueelle vaikuttaa nuorten ja erityisesti tyttöjen elämään. Urheilutoimitukselle esitin toiveen, että naisurheilu näkyisi nykyistä enemmän. Ilta-Sanomien lifestyle-jutuissa ilmastokysymykset nousevat jo tosi hyvin, mutta toivoisin ympäristönäkökulmaa vieläkin enemmän.

Annan päätoimittajan Emma Koivulan paikan vallannut Zahra Karimy, 17, esitti ideoita Annan ja Koululaisen sisällöiksi ja antoi palautetta lehdistä. ”Zahra esitti paljon raikkaita ajatuksia ja saimme hyviä ideoita muun muassa siihen, millaisia aiheita nuorille lukijoille olisi hyvä tarjota", Koivula kertoi. Kuva: Mirva Kakko

Myös Anna-lehdessä keskusteltiin median vastuusta ja mahdollisuuksista nostaa esiin erilaisia näkökulmia ja myös vähemmistöjen ääntä.

– Päivä oli todella silmiä avaava. Minulle vähemmistöjen näkyminen mediassa on tärkeä asia, ja on ollut hienoa huomata, että Annassa on paljon eri taustoista tulevia, eri ikäisiä ja eri kokoisia naisia, päätoimittaja Emma Koivulan paikan vallannut Zahra Karimy, 17, kiitti.

Lue lisää Zahran ajatuksia tyttöjen oikeuksista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista Annan haastattelusta.  

 

Tutustu toimintaamme