Etiopiassa koko kylä juhlii silpomattomia tyttöjään | Plan

6.2.2017

Etiopiassa koko kylä juhlii silpomattomia tyttöjään

Ehkäisemme tyttöjen sukuelinten silpomista yhdessä tyttöjen ja heidän yhteisöjensä kanssa. Nyt Etiopiassa vietetään juhlia ympärileikkaamattomien tyttöjen kunniaksi.

Pääsihteerimme Ossi Heinänen osallistui ympärileikkaamattomien tyttöjen juhlaan.

Joskus isot asiat kääntyvät päälaelleen, kuten nyt Melgano Kebbadon kylässä Etelä-Etiopiassa. Kun aiemmin kylässä juhlittiin tyttöjen ympärileikkausta, tätä nykyä juhlat vietetään ympärileikkaamattomien tyttöjen kunniaksi.

Viimeksi tällainen juhla järjestettiin tammikuun lopussa, kun pääsihteerimme Ossi Heinänen vieraili Etiopiassa. Hän tutustui työhömme alueen ongelmallisia perinteitä, kuten tyttöjen silpomista ja lapsiavioliittoja, vastaan.

– Kylän keskelle suuren katoksen alle oli kerääntynyt noin 300 ihmistä. He pitivät puheita ja juhlistivat näitä nuoria tyttöjä. Oli hienoa nähdä, miten koko yhteisö oli yhdessä silpomista vastaan, juuri Etiopiasta palannut Heinänen kertoo.
 

Silpomattomat tytöt pärjäävät koulussa paremmin

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ainakin 200 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Joka vuosi noin kolme miljoonaa tyttöä eri puolilla maailmaa on vaarassa joutua silvotuksi. Heistä suurin osa on Afrikassa, mutta tyttöjen sukuelimiä silvotaan myös Lähi-idässä ja Aasiassa.

Etiopiassa noin 74 prosenttia tytöistä ja naisista on ympärileikattu. Maan lainsäädäntö kieltää sen, mutta syvälle juurtuneiden tapojen kitkeminen vie aikaa, erityisesti syrjäseuduilla.

–Yhteisöt kokonaisuudessaan tytöistä ja pojista aina paikallistason päättäjiin on vakuutettava siitä, että ympärileikkauksesta ei ole mitään hyötyä ja että silpomattomat tytöt pärjäävät esimerkiksi koulussa paremmin, Heinänen kertoo.
 

Koko yhteisö muutoksen puolesta

Työskentelemme Etiopiassa 84 yhteisössä kolmen osavaltion alueella Amharassa, Oromiyassa ja Etelävaltioiden osavaltiossa eli SNNPR:ssä. Vuonna 2015 tavoitimme lähes 30 000 tyttöä ja poikaa erilaisissa tapahtumissa, kouluissa ja työpajoissa. Mukana työssä ovat myös isät, äidit ja silpomisesta elinkeinonsa saavat ympärileikkaajat.

Tärkeä osa työtä on yhteisötason perinteisten johtajien ja uskonnollisten johtajien sekä viranomaisten houkutteleminen tyttöjen puolelle ja silpomista vastaan.

– Olemme rakentaneet yhteistyötä viranomaisten ja yhteisöjen välille ja vahvistaneet molempien tietämystä olemassa olevista laeista, silpomisen vaaroista ja tyttöjen oikeuksista. Näin on luotu pohja sille, että tytöt uskaltavat itsekin vastustaa kivuliasta ja vaarallista perinnettä, kertoo Suomessa vieraileva Plan Etiopian lastensuojelun asiantuntija Zeru Fantaw.

Upeaa edistystä Etiopiassa onkin jo saavutettu, vaikka työ on kesken. Monissa yhteisöissä, joissa Plan työskentelee, silpominen on lopetettu tai se on vähentynyt. Viime keväänä tehdyn selvityksen mukaan Planin ohjelma-alueilla olevista tytöistä noin 75 prosenttia tytöistä säästyy nyt silpomiselta.

Lisäksi monilla muillakin alueilla paikallinen hallinto on ottanut aloitteen käsiinsä ja aloittanut työn silpomisen lopettamiseksi.

Erityisen ilahduttavia ovat olleet ympärileikkaamattomien tyttöjen kerhot, joissa ympärileikkaamattomuuteen liittyvää häpeä on käännetty ylpeydeksi ja uskallukseksi nousta haitallista perinnettä vastaan.

– Tyttöjen oma aktiivisuus silpomisen vastaisessa työssä oli kaikista vaikuttavinta, kertoo Heinänen.
 

Ympärileikkaamattomien tyttöjen kerhoon osallistuvat tytöt keskustelevat avoimesti ympärileikkaamisen vaaroista. Kuva: Meeri Koutaniemi

Oikeuslaitokset murtavat tabuja

Viime viikolla Melgano Kebbadon kylän katoksen alla järjestetyssä juhlassa esiin nostettiin toinenkin merkittävä edistysaskel, jota olemme olleet edistämässä.

Juhlassa puheenvuoron pitänyt paikallinen tuomari kertoi tapauksesta, jossa nuoren tytön ryöstänyt ja raiskannut mies oli tuomittu pitkään vankeusrangaistukseen. Etiopiassa lainsäädäntö kieltää lapsiavioliitot, mutta perhe on voinut naittaa tytön alaikäisenäkin, jos se on katsottu tarpeelliseksi tytön kunnian säilyttämiseksi – käytännössä juuri silloin, kun hänet on raiskattu tai ryöstetty.

Nyt näkyy rohkaisevia merkkejä, että tämäkin tyttöjä alistava tabu on muutoksessa.

Aiemmin kylän vanhimmat ovat pyrkineet sovittelemaan tapaukset kaikessa hiljaisuudessa. Nyt juhlassa puhunut tuomari halusi välittää viestin, että näin ei enää ole. Viesti otettiin suurella ilolla vastaan.
 

Silpominen loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia

  • Maailmassa ainakin 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisten sukuelinten silpomisen. Unicefin mukaan heistä noin puolet asuu Egyptissä, Etiopiassa ja Indonesiassa.
  • Silpominen tehdään tavallisimmin 0–15-vuotiaille tytöille.
  • Silpominen aiheuttaa vakavia terveysriskejä tytöille ja naisille, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä ja ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen voi johtaa kuolemaan.
  • Silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus tyttöjä ja naisia kohtaan.
  • Plan International Suomi toteuttaa yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa silpomisenvastaista työtä pääkaupungin lisäksi neljällä alueella Etiopiassa. Teemme työtämme lahjoittajiemme tuen lisäksi Suomen ulkoministeriön varoilla.
  • Plan työskentelee silpomisen lopettamiseksi ympäri maailmaa.

Lue lisää silpomisen vastaisesta työstä >>

Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet tyttöjä ja autat lopettamaan haitalliset perinteet, kuten tyttöjen sukuelinten silpomisen. Luo mahdollisuuksia maailman tytöille. Lue lisää ja tule tyttösponsoriksi.

 

Liity tyttösponsoriksi

Tule mukaan sinnikkääseen työhön silpomisen lopettamiseksi. Pysyvä muutos on mahdollinen.

Tee kertalahjoitus

Auta tekemään tyttöjen silpomisesta historiaa lahjoittamalla. Jokainen lahjoitettu euro on tärkeä.

Jaa tietoa

Osallistu keskusteluun ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen sosiaalisessa mediassa. #loppusilpomiselle @plansuomi