Ensin koulu, sitten vasta avioon | Plan

24.2.2016

Ensin koulu, sitten vasta avioon

Amrita tiesi jo 16-vuotiaana, että hänestä tulee opettaja. Hän kieltäytyi lapsiavioliitosta ja jatkoi opintojaan. Kaikille nepalilaistytöille se ei ole mahdollista.

Nepalilainen Amrita oli 16-vuotias, kun hänen äitinsä ilmoitti sulhasehdokkaasta, joka tulisi perheineen kylään. Amrita tiesi kotikylänsä perinteestä, jonka mukaan tytöt naitetaan, ennen kuin he täyttävät 20 vuotta.

Vierailupäivänä yhdeksäsluokkalainen Amrita ei kyennyt keskittymään koulutyöhönsä. Hän pelkäsi, että hänen vanhempansa suostuisivat avioliittotarjoukseen yhteisön painostuksesta.

Palattuaan koulusta kotiin hän sanoi vanhemmilleen:

– Minä en missään olosuhteissa mene naimisiin alle 20-vuotiaana. Voitte lähettää sulhasehdokkaan perheineen pois.

Amrita oli jo nukkumassa, kun perhe tuli kylään. Amritan vanhemmat noudattivat tyttärensä toivetta ja kieltäytyivät avioliittotarjouksesta, vaikka sulhasehdokas oli lähdössä ulkomaille töihin ja olisi voinut taata Amritalle vauraan elämän.

– Tyttäreni on osallistunut elämäntaitokoulutukseen ja oppinut, että on riskialtista avioitua ja saada lapsia ennen 20 vuoden ikää. Siksi hän kieltäytyi avioliittotarjouksesta, Amritan äiti Gori sanoo.

– Halusin päättää kouluni, ennen kuin menen naimisiin. Nyt tuntuu kuin olisin saanut uuden elämän, Amrita lisää.

Pian kotikylässä kaikki tiesivät, että Amrita oli hylännyt avioliittotarjouksen. Moni arvosti hänen rohkeuttaan.
 

Tyttöjen parhaaksi

Amrita on jatkanut opintojaan lukiossa ja on nyt 11. luokalla. Hän tähyää opettajaksi. Hänen haaveenaan on opettaa oman kylänsä huono-osaisia lapsia.

Opintojensa ohessa Amrita on osallistunut Better Life Options -ohjelmaan, joka on osa Girl Power -hanketta. Ohjelmassa hän on perehtynyt lapsiavioliittojen haittoihin. Hän tietää, että avioituminen alle 20-vuotiaana vaikuttaa kielteisesti terveyteen ja koulutukseen.

Amrita kuuluu nuorten naisten ryhmään ja valistaa yhteisöään tyttöjen koulutuksen tärkeydestä. Hänen tavoitteensa on lopettaa ihmiskauppa.

– Tietämättömyyttään vanhemmat naittavat tyttärensä miehille, jotka väittävät tekevänsä omaisuuksia ulkomailla. Sen on loputtava, Amrita sanoo.

Amrita aikoo naimisiin vasta, kun hän on valmistunut ammattiinsa. Puolisokseen hän haluaa koulutetun miehen. Vielä hän luovii opiskelun, työn ja kotiaskareiden keskellä.

Vanhemmat ovat tyttärestään ylpeitä.

– Koulun jälkeen Amrita auttaa minua kotitöissä, opettaa sisaruksiaan ja työskentelee pellolla. Vielä hän ennättää valistamaan naapureita lisääntymisterveydestä, äiti kertoo.

Amritan isä Thag Bahadur on puuseppä, äiti huolehtii kodista. Isoveli työskentelee myös kotona. Amrita on kehottanut perhettä säästämään. Äitinsä hän on kannustanut liittymään säästöryhmään.

Lapsiavioliitot ovat tavallisia Nepalin maaseudulla. Puolet avioliitoista solmitaan ennen kuin puolisot ovat täyttäneet 18 vuotta. Lapsiavioliittojen yleisyyttä selittävät köyhyys, tiedon puute ja lakien heikko toimeenpano.

Plan tukee tyttöjä ja poikia jatkamaan opintojaan ja etsimään töitä, jotta heidän toimeentulonsa ei perustuisi avioliittoon.

Lue lisää työstämme Nepalissa

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi