Ensimmäiset tuhat päivää ratkaisevat tytön elämän | Plan

18.3.2016

Ensimmäiset tuhat päivää ratkaisevat tytön elämän

1000 ratkaisevaa päivää -kampanjassa seurataan tytön kasvua aina äidin raskausajasta siihen asti, kun tyttö on kaksivuotias.

Planin uusi 1000 ratkaisevaa päivää -kampanja muistuttaa siitä, että ensimmäiset tuhat päivää ratkaisevat, millaiseksi kehitysmaan tytön tulevaisuus muodostuu. Jos lapsi jää ensimmäisinä elinvuosinaan vaille riittävää ravintoa ja huolenpitoa, se heikentää merkittävästi hänen kehitystään ja oppimiskykyään.

Tuhat päivää -verkkosivullamme seurataan tytön kasvua aina äidin raskausajasta siihen asti, kun tyttö on kaksivuotias. Matkalla kurkistetaan työhömme ja sen tuloksiin eri puolilla maailmaa.

Esimerkiksi Inhambanessa Mosambikissa olemme rakentaneet terveyskeskukseen erityisesti raskaana oleville naisille tarkoitetut vessat ja kylpyhuoneet, jotka parantavat keskuksen hygieniaa. Odotustilassa tulevat äidit voivat myös levätä odottaessaan vuoroa lääkärille.

Hyvä hygienia on erityisen tärkeää odottavalle äidille, sillä esimerkiksi malaria ja ripuli ovat vaarallisia sekä äidille että tulevalle lapselle.

Kehitysmaan tytön tulevaisuus näyttää valoisalta, kun tyttö saa tarpeeksi huolenpitoa, ravintoa ja rakkautta tuhannen ensimmäisen elinpäivänsä aikana. Hyvä ja turvallinen varhaislapsuus ehkäisee elämän ajautumista väärille urille, kuten koulun ulkopuolelle jäämiseen, lapsiavioliittoon ja liian varhaiseen raskauteen.

Seuraa tytön 1000 ensimmäistä päivää ja lahjoita työhömme kehitysmaiden tyttöjen hyväksi