Brasilia | Plan

Brasilia

 • Pääkaupunki: Brasilia
 • Suosituimmat nimet: Miguel, Julia
 • Tyypillinen ruoka: feijoada eli papu-lihapata ja moqueca eli kalapata
 • Eläinlajeja: anaconda, vyötiäinen, jaguaari
 • Viralliset kielet: portugali
 • Pisin joki: Amazon
 • Suosituin urheilulaji: jalkapallo
 • Kansallishedelmä: acaimarja, parapähkinä

 

 

Tervehdys brasilialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia brasiliassa vuonna 2018

 • Jaoimme vanhemmille ja opettajille tietoa sukupuolten tasa-arvosta, seksuaalisuudesta, teiniraskauksien vähentämisestä ja tyttöjen oikeudesta koulunkäyntiin. Kannustimme myös isiä osallistumaan lasten kasvatukseen.
 • Tarjoamme nuorille ammatillista koulutusta ja opetimme elämäntaitoja, kuten viestintätaitoja, empatiaa, tunteiden käsittelyä, stressinsietoa, ongelmanratkaisua sekä luovaa ja kriittistä ajattelua. 
 • Jaoimme nuorille tietoa seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja väkivallalta suojautumisesta. Opetimme tytöille, kuinka toimia ahdistelutilanteissa. 
 • Jaoimme nuorille tietoa myös seksuaaliterveydestä ja raskauden ehkäisystä. Seksuaalisuudesta keskusteleminen on ollut perheissä pitkälti tabu. Vertaiskasvatuksessa nuoret jakoivat tietoa aiheesta toisille nuorille.
 • Rohkaisimme tyttöjä kertomaan mielipiteitään johjatuuskoulutuksessa Leadership School for Girls. Tytöt oppivat näkemään myös sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Tavoitteena oli saada tyttöjen ääni kuuluviin yhteisöissä ja yhteiskunnassa.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Brasilialainen Flávia on kasvanut Planin tuella nuoreksi johtajaksi.

17-vuotiaan Flávia Andreyna da Silva Vieiran elämän alku ei ole ollut helppoa. Hänen äitinsä alkoi odottaa häntä vain 11-vuotiaana, ja Flávia eli varhaislapsuutensa isoäitinsä kanssa. Kuivina aikoina perheellä oli suuria taloudellisia vaikeuksia. 

Flávia oli 14-vuotias, kun Planin työntekijöitä vieraili hänen koulussaan. Flávia halusi osallistua tyttöjen taloudellisen kasvatuksen ohjelmaan. Silloin Flávia ei vielä arvannut, että tämä olisi käännekohta hänen elämässään. Planin hanke oli siihen menneessä muuttanut jo 6500 nuoren elämän Brasiliassa. 

Flávia oppi kurssilla, miten voi suunnitella tulevaisuuttaan ja kuinka saa rahaa säästöön. Samalla keskusteltiin naisten taloudellisesta itsenäisyydestä ja naisten ja miesten epätasa-arvosta työelämässä. Brasiliassa esimerkiksi politiikassa työskentelevistä alle 15 prosenttia on naisia.

Flávia osallistui myös kurssillemme, jossa puhuttiin tyttöjen johtajuudesta. Hän oli mukana Girls Takeover -tempauksessamme, jolloin tytöt astuvat päiväksi johtajien paikalle. 

– Ymmärsin, miten tärkeää on, että myös naisia on johtajina. Miehet eivät ymmärrä, mitä kaikkea me naiset koemme arjessamme, Flávia sanoo,

Flávia on valittu myöhemmin kahdesti koulun oppilaskunnan johtajaksi.

– Viimeisin saavutuksemme on valvontakameroiden saaminen kouluumme. Varkaudet ja erilainen ahdistelu olivat aiemmin ongelmana koulussamme, Flávia kertoo.

Fláviaa kiinnostaisi kuulua kotikaupunkinsa nuorten valtuustoon. Hän on myös innostunut järjestämään nuorille ohjelmaa, kuten zumba-tunteja ja jalkapallotapahtumia. 

– Ilman Plania minulla ei olisi tällaista asennetta. Ennen maailmani oli hyvin suljettu ja tein vain asioita joita muut halusivat. Haluaisin jatkaa työtäni toisten edustajana ja parantaa yhteisöni asioita. Haluan päästä kaupunginvaltuutetuksi ja myöhemmin tulla valituksi kaupunginjohtajaksi, Flávia sanoo niin päättäväisesti, että on vaikea uskoa, ettei hän onnistuisi.

 

Maajohtajan terveiset

Näinä taloudellisesti ja poliittisesti epävarmoina aikoina tuellasi on ollut suuri vaikutus Brasilian lasten elämään. Minua lohduttaa, että niin monet nuoret ovat nyt saaneet työ- ja elämäntaitoja ja toivottavasti työllistyvät pian. Useat pojat ja tytöt ovat nyt merkittävässä osassa yhteisöissään. Kokonaiset yhteisöt ovat oppineet suojaamaan itseään vaaralliselta zika-virukselta.

On mahtavaa, että olemme saaneet sinulta tukea moniin upeisiin hankkeisiin. Kaikkien autettujen lapsien puolesta – kiitos kaikesta.

Anette Trompeter
Maajohtaja, Plan International Brasilia