Bolivia | Plan

Bolivia

 • Pääkaupunki: Sucre
 • Korkein huippu: Nevado Sajama, 6542 metriä
 • Suosituimmat nimet: Isabel, Alejandro
 • Tyypillinen ruoka: salteñas, empanadas eli täytetyt suolaiset taikinapallot
 • Paikallisia eläinlajeja: silmälasikarhu, Bolivian jokivalas, jättiläissaukko
 • Kielet: espanja, quechua, aymara, yli 30 virallista kieltä
 • Maailman korkeimmalla sijaitseva liikennekelpoinen järvi: Lake Titicaca
 • Kansallishedelmä: pacay, acaimarja

 

Tervehdys bolivialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Boliviassa vuonna 2018

 • 612 naista, 487 miestä ja 1 039 nuorta osallistui työllistymisohjelmaamme. Sen ansiosta 213 naista, 187 miestä sekä 400 nuorta sai itselleen tuloja. Nuoret perustivat 72 mikroyritystä. Hankkeessa pyrittiin vähentämään nuorten muuttoliikettä työn perässä. 
 • 90 tyttöä osallistui vuoden pituiseen johtajuuskoulutukseen, jonka jälkeen tyttöjen edustustehtävät kouluissa lisääntyivät. 
 • 113 miestä ja 627 naista sai koulutusta varhaislapsuuden kehityksestä. 1019 henkilöä hyötyi tiedoista äitien ja vastasyntyneiden terveydenhoidossa.
 • 40 059 henkilöä sai tietoa lastensuojelusta ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta. 11 285 äitiä ja 7 648 isää sai tietoa lastensuojelusta ja sukupuolten tasa-arvosta. 

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

 

Itseluottamus suojelee tyttöjä Boliviassa.

– Asun yksin äitini kanssa enkä aiemmin luottanut häneen. Nyt pystyn puhumaan hänelle tavoitteistani ja siitä, mitä haluan tehdä. Olen oppinut luottamaan itseeni ja oppinut oikeuksistani. Ennen pelkäsin jos joku lähestyi minua. Nyt en pelkää puhua enää, sanoo 12-vuotias Testimone.

Hän oli mukana hankkeessamme, jonka tavoitteena oli vähentää teiniraskauksia ja seksuaalista väkivaltaa sekä jakaa tytöille tietoa seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista. Hanke toteutettiin 14 kunnan alueella Bolivian maaseudulla, ja siihen osallistui 477 nuorta. 53 prosenttia osallistujista oli nuoria naisia ja 47 prosenttia nuoria miehiä.

Tytöille perustettiin johtajuusohjelma. Siinä käsiteltiin myös seksuaaliterveyttä ja sitä, miten johtajuustaidoista on hyötyä suojautumisessa seksuaalista väkivaltaa vastaan. 90 tyttöä suoritti loppuun johtajuusohjelman. 

Koulutuksen käyneet nuoret jatkoivat vaikuttamista ystäviensä ja ikätovereidensa joukossa. He tavoittivat yhteensä 12 595 nuorta. Myös pojat ja nuoret miehet oppivat uusia taitoja.

– Nyt osaan tehdä päätöksiä ja puhua auktoriteeteille. Uskallan puhua julkisesti. En ole enää ujo tai macho. En käytä väkivaltaa. Luotan ihmisiin eikä minun tarvitse olla hiljaa, kertoo kurssille osallistunut nuori mies. 

Bolivian valtio jakoi 60 nuorelle todistuksen uusista taidoista. Hankealueen yhteisöissä nuorten raskauksien määrä väheni, kun raskauksien määrä vertailualueilla lisääntyi.

 

Maajohtajan terveiset

Bolivia on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä maista, jossa on merkittävän paljon sukupuoleen ja rotuun perustuvaa epätasa-arvoa. Sinun avullasi voimme muuttaa tilanteen.

Avullasi pystymme tuomaan terveydenhuollon maaseudun pienituloisille perheille. Avullasi voimme myös tarjota koulunkäyntiin välineitä, kuten koulukirjoja. Vihdoin lapset pääsevät kouluun. Ja avullasi voimme myös haastaa vanhentuneet asenteet ja muuttaa tavan, jolla tyttöihin suhtaudutaan ja jolla he suhtautuvat itse itseensä.

Boliviasta tulee lapsille parempi paikka. Kiitos.

Jennifer Vaughan
Maajohtaja, Plan International Bolivia