Nepal | Plan

Nepal

 • Pääkaupunki: Kathmandu
 • Korkein huippu: Mount Everest, 8 850 metriä
 • Yleisimmät nimet: Maiya, Raju
 • Tyypillinen ruoka: dal bhat, momo-dumplingit
 • Eläinlajeja: bengalintiikeri, jättiläispanda, lumileopardi
 • Kielet: nepali
 • Tyypillinen tervehdys: namaste
 • Lastenpäivä: 14. syyskuuta

 

 

Tervehdys Nepalin kummilapsilta

työmme saavutuksia Nepalissa vuonna 2018

 • Onnistuimme rikkomaan kuukautisten tabua hankealueillamme ja saimme ihmiset puhumaan aiheesta avoimesti. Tytöt uskaltavat nyt puhua kuukautisista myös isänsä tai miesopettajansa kanssa. Kestokäyttöisten kuukautissiteiden valmistaminen on lisääntynyt. Koulut tarjoavat kuukautissiteitä ja peseytymispaikan tytöille. Enää tytöt eivät jää poia koulusta kuukautisten takia. Noin 5000 tyttöä ja 40 000 naista on hyötynyt muutoksesta.
 • Koulutushankkeemme tavoitti 94 804 henkilöä. 59 901 lapselle annettiin mahdollisuus koulunkäyntiin. Lasten koulutuksella on ollut merkitystä myös yhteisöissä, joissa esimerkiksi asenteet sukupuolten tasa-arvosta koulussa ovat muuttuneet.
 • Tukemme avulla 81 ihmiskaupan uhriksi joutunutta tyttöä, 58 nuorta naista ja 143 poikaa palautettiin raja-alueilta. Kaikille tarjottiin turvapaikka tai heidät vietiin takaisin perheidensä luo.
 • 8 synnytysosastoa korjattiin ja 43 paikkaan hankittiin lääkintävälineitä ja kalusteita. 1102 terveydenhoidon ammattilaista ja 350 yhteisöjen vapaaehtoista sai koulutusta vastasyntyneiden ja lasten sairauksista. Tuloksena 1114 odottavaa äitiä sai terveydenhoitoa syrjäisemmillä vuoristoalueilla.
 • 27 lapsiavioliittoa peruttiin ja kolmesta ilmoitettiin poliisille.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Kestokäyttöiset kuukautissuojat toivat tytöt takaisin kouluun Morangissa, Nepalissa.

Kuukautiset eivät enää häiritse nuorten tyttöjen elämää Morangin alueella itäisessä Nepalissa. Ennen hankettamme vain 25 prosenttia tytöistä uskalsi puhua kuukautisista vapaasti. Nepalissa kuukautiset ovat olleet tabu ja kuukautisten aikana naiset eivät ole voineet osallistua moniin perheen toimiin. Vain 14 prosenttia tytöistä käytti kertakäyttöisiä kuukautissuojia ja 86 prosenttia teki suojia itse vanhoista vaatteista. 53 prosenttia Nepalin nuorista tytöistä jäi toistuvasti pois koulusta.

Tytöt oppivat koulussa valmistamaan kestokäyttöisiä kuukautissuojia ja alkoivat käyttää niitä kuukautisten aikana. Tytöille järjestettiin omia vessoja ja mahdollisuus käsien pesuun. Hankkeemme jälkeen 83 prosenttia tytöistä uskaltaa puhua kuukautisista ja pitää niitä luonnollisena asiana.

– Minun ei tarvitse enää huolehtia, mistä saisin rahaa kuukautissuojiin. Enää minun ei tarvitse pyytää rahaa vanhemmiltani. Jotkut ystäväni ovat opettaneet suojien tekoa myös äideilleen ja siskoilleen, kertoo Nilam, yksi opiskelijoista.

Nilamin kouluun on perustettu hygieniapiste, jossa voi keskustella ja josta saa tietoa kuukautisista. Sieltä voi myös ostaa edullisesti siteitä kuukautisten aikana. Oppilaille myös järjestettiin kilpailu kestokäyttöisen siteen valmistuksesta.

– Tyttöjen lisäksi myös pojat ovat halunneet valmistaa kestositeitä hygieniapisteisiin, kertoo vastaava opettaja Prem Koirala.

Melkein kaikki hankealueidemme koulut ovat perustaneet vastaavia pisteitä. Suurin osa tytöistä jäi aiemmin kotiin kuukautisten aikaan, kun kouluissa ei ollut vielä tarjolla kuukautissuojia. Suojien tarjoaminen on estänyt tyttöjä tippumasta koulun ulkopuolelle.

 

Maajohtajan terveiset

Nepalin lasten elämä muuttui dramaattisesti, kun maanjäristys iski vuonna 2015. Olet ollut mukana auttamassa tänä vaikeana aikana näitä lapsia, heidän perheitään ja yhteisöjään.

Autat meitä rakentamaan koulut uudelleen, jotta lapset voivat jatkaa oppimista ja unelmointia. Autat meitä viemään puhdasta vettä syrjäseudun yhteisöille, jotta äidit voivat viettää enemmän aikaa lastensa kanssa.

Lisäksi autat eri alueiden tyttöjä saamaan äänensä kuuluville ja tulemaan yhteisöjensä johtajiksi.

Apusi on ollut koko toipumisen ajan – ja vastakin – elintärkeää Nepalin lapsille. Kiitos.

Mattias Bryneson
Maajohtaja, Plan International Nepal