Kiina | Plan

Kiina

 • Pääkaupunki: Peking
 • Maailman suurin kaivos: Miao Room
 • Yleisimmät nimet: Wang Fang (tyttö), Zhang Wei (poika)
 • Tyypillinen ruoka: Jiaozi dumplings, Dim Sum
 • Eläinlajeja: jättiläispanda, Etelä-Kiinan tiikeri, kiinanjokidelfiini
 • Kielet: mandariinikiina (virallinen), 297 muuta kieltä
 • Yleisin tervehdys: nǐhǎo
 • Onnenväri: punainen

 

 

Tervehdys kiinalaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Kiinassa vuonna 2018

 • Autoimme 1229-vuotiaita nuoria läntisestä Kiinasta saamaan taloudellista turvaa. Haavoittuvassa asemassa olevat nuoret pääsivät hankkeidemme kautta työharjoitteluun ja saivat kunnollista työtä. Hankkeista on hyötynyt 17 775 henkilöä.2 840 haavoittuvassa asemassa olevaa nuorta (1 692 heistä nuoria naisia) sai ammatillista ja työhön valmistavaa koulutusta. Yli 70 prosenttia nuorista työllistyi tämän jälkeen.
 • 100 nuorta tyttöä Huin etnisestä ryhmästä sai ammatillista koulutusta, tietoa sukupuolten tasa-arvosta sekä seksuaaliterveydestä.
 • Pyrimme vähentämään sukupuoleen perustuvaa kouluväkivaltaa sekä edistämään lastensuojelua yhteisöissä. Tästä hyötyi 34 175 lasta.
 • Vapaaehtoiset jakoivat tietoa vanhemmuudesta ja myönteisistä kasvatusmenetelmistä 2 738 naiselle ja 1 339 miehelle. Vanhemmille järjestettiin opetusta myös 220 päiväkodissa ja 15 alakoulussa. Yhteensä tavoitimme 53 000 vanhempaa.

 

Näin tukesi auttaa siirtolaisnuoria

21-vuotias Zhang Xueqin lopetti koulunkäyntinsä vuosia sitten, hyvästeli perheensä ja matkusti lähes 2000 kilometrin päähän kotikaupungistaan. 

Hän oli täynnä itsevarmuutta tulevaisuuttaan kohtaan.

Joka vuosi hänen kaltaisiaan nuoria tulee Kiinan työmarkkinoille. Moni ei ole käynyt kouluaan loppuun. Jopa 63 prosenttia nuorista jättää koulunsa kesken Kiinan syrjäisillä alueilla. Nuorilla on kuitenkin riski jäädä työttömiksi tai joutua hyväksikäytetyiksi työelämässä. Nuoret naiset ovat haavoittuvimmassa asemassa – he voivat kokea häirintää ja päätyä turvattomiin työoloihin.

– Suuret kaupungit kiinnostivat minua, mutta jouduin töihin tehtaaseen kuudeksi päiväksi viikossa kauas keskustasta, Xueqin kertoo.

70 prosenttia Kiinan siirtolaistyöntekijöistä on nuoria. Kuitenkin vain 30,4 prosenttia heistä on saanut ammatillista koulutusta. Yli 72 prosenttia työttömistä nuorista on ollut vailla työtä yli vuoden.

Aloimme tukea siirtolaisnuoria tarjoamalla heille ammatillista koulutusta yhteistyökumppaneidemme kanssa. Koska Xueqin on kiinnostunut kosmetiikasta ja meikkauksesta, hän osallistui kauneusalan koulutukseemme Sichuanin alueella.

– Meikkauksen lisäksi kurssit lisäsivät tietoani yrittäjyydestä ja antoivat taloudellisia taitoja, Xueqin sanoo.

Työskentelemme myös työnantajien kanssa, jotta koulutusta saaneet nuoret työllistyisivät turvallisesti. Olemme auttaneet nuoria myös alkuun omassa yritystoiminnassa. Hankkeemme on auttanut 1400 nuorta, joista 75 prosenttia on nuoria naisia. Hankkeesta on hyötynyt epäsuorasti myös nuorten 6000 perheenjäsentä.

Xueqin on saanut itseluottamusta opiskelun aikana.

– Haluan olla ensin kaksi tai kolme vuotta töissä ja perustaa sitten oman kauneusalan yrityksen.

23-vuotias Chen Yao pääsi Planin avulla leipurikoulutukseen.

– Olin jo ollut huolissani tulevaisuudestani ja toivoin löytäväni kiinnostavaa työtä. 

Yaon vanhemmat ovat työskennelleet vuosia kaupungeissa ja hän on tottunut huolehtimaan itsestään. Yao on kiinnostunut leipomisesta, mitta hänen vanhempiensa mielestä taidon oppii ilman koulutustakin.

– Se ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista kuin he luulivat. Olen myös oppinut paljon työllistymisestä ja yrittäjyydestä, Yao sanoo.

Yao suunnittelee etsivänsä aluksi töitä leipurina ja perustavansa myöhemmin oman leipomon.

Liu Xinyu oli tehnyt monenlaisia töitä ennen kuin aloitti Planin ammatillisessa koulutuksessa.

– Opin esimerkiksi tekemään työhakemuksen ja työskentelemään tiimissä, hän kertoo.

Xinyu nauttii jälkiruokien ja leivonnaisten tekemisestä.

– Rakastan leivosteni esittelyä ihmisille. Tulen iloiseksi, kun he pitävät niistä.

20-vuotias Xiong Ying kasvoi isovanhempiensa kanssa. Hän kertoo, ettei hänen suhteensa omiin vanhempiin ole erityisen hyvä. Kun Ying sai koulunsa suoritettua, hän työskenteli kaksi vuotta vaatetehtaassa.

– En kuitenkaan halunnut rajoittaa itseäni vaateteollisuuteen, koska maailma on suuri ja jännittävä.

Ying löysi Planin koulutuksen ja päätyi opiskelemaan kauneusalaa ja meikkausta.

– Ohjelma on auttanut monia kaltaisiani nuoria löytämään mielekästä työtä ja toteuttamaan unelmiaan, Ying sanoo.

– Haluaisin tulla samanlaiseksi muotisuunnittelijaksi kuin Guo Pei, joka on Kiinan kuuluisin suunnittelija.

 

 

Maajohtajan terveiset

Olet auttanut kiinalaisia lapsia aina tärkeistä elämän ensihetkistä lähtien työelämän aloittamiseen saakka pysymään turvassa ja kunnossa, ja olet antanut heille mahdollisuuden käyttää kaikkia kykyjään.

Olet myös auttanut haavoittuvassa asemassa olevia perheitä ymmärtämään hyvän ravitsemuksen ja terveydenhoidon merkityksen. Siksi yhä useampi vauva selviytyy alun haasteista ja kasvaa vahvaksi lapseksi.

Yhä useammat lapset saavat hyvän alun elämälleen päiväkodeissa, joissa on pöytiä, leluja ja kirjoja. Ja heidän kasvaessaan vanhemmiksi olet mukana suojelemassa heitä erilaisilta vaaroilta – olipa kyse sitten hyväksikäytöstä tai luonnon katastrofeista. Kiitos.

Sven Coppens
Maajohtaja, Plan International Kiina