Kouluruoka parantaa oppimistuloksia Kamerunissa | Plan

2.10.2014

Kouluruoka parantaa oppimistuloksia Kamerunissa

Kamerunilaiset oppilaat viljelevät itse kouluruokansa raaka-aineet Planin tuella


Ravitseva kouluateria parantaa keskittymistä opiskeluun, ja viljelemisestä lapset oppivat myös taitoja toimeentulon hankkimiseen.

Keskipäivän aurinko paahtaa pienen koulun pihamaata Kamerunin itäosassa Planin Bertouan ohjelma-alueella.

Oppilaat ovat kerääntyneet jonoon. Kullakin on kädessään oma lautanen. On kouluruoan aika, mutta ruokana ei ole ihan mitä tahansa syötävää. Ateria on valmistettu oppilaiden itse viljelemistä raaka-aineista.

Ruokalan vieressä koulun takana on iso pelto. Muutama oppilas marssii pellolla kiertelemässä ja katselemassa viljelmiä. Pellolla kasvaa muun muassa kassavaa, maissia ja maapähkinää. Kasteluvesi tulee läheisestä joesta.

– Kassava on vielä varhaisessa vaiheessa. Sitä voidaan nostaa vasta myöhemmin, pellolta saapuvat pojat selittävät.

Koulu on yksi alueen kouluista, joiden oppilaat kasvattavat itse kouluruokansa Planin tuella. Laadukkaasta kouluruoasta on monia etuja. Vaikka Plan onkin tukenut lasten kouluun pääsyä ja opettajien koulutusta alueella, koulunkäynnistä ei ole hyötyä nälkäisenä.

Kouluruokahanke on parantanut oppimistuloksia ja Bertouan alueen lasten yleistä ravitsemustasoa. Alueella aliravitsemus on yksi suurimpia syitä lasten kuolemiin.

– Lapset saavat viljelmien ansiosta kolme ateriaa viikossa. Viljeltyjen kasvien lisäksi jokainen koululainen tuo joka päivä vähintään kolme ruokabanaania mukanaan, Planin ohjelmatyöntekijä Didier Bobstaulh kertoo.

Puhdas vesi on oleellinen osa ateriaa.

Ruoan ansiosta koulu voi laajentua

Koulussa on tällä hetkellä 114 oppilasta. Moni koulun oppilaista – samoin kuin suuri osa muistakin Bertouan alueen koululaisista – kuuluu vähemmistöihin, kuten bakoihin ja bantuihin. Lasten tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että hajallaan, pitkienkin matkojen päässä kouluista asuvat lapset saavat laadukasta oppia ja pysyvät koulussa.

– Planin ansiosta ruokaa riittää myös siinä tapauksessa, että koulu laajenee, Bobstaulh sanoo.

Koulutus on parhaita takeita sille, että etnisten vähemmistöjen identiteetti ja kulttuuri voivat säilyä. Esimerkiksi bakojen perinteinen elinpiiri kutistuu, kun metsiä raivataan teollisuuden käyttöön. Bakat joutuvat sopeutumaan pysyviin kyläyhteisöihin, kun liikkuva elämäntapa metsästäjä-keräilijöinä ei enää onnistu samalla tavalla kuin ennen. Siksi vähemmistöt tarvitsevat uusia tietoja, taitoja ja elinkeinoja.

Pojat odottavat ateriaansa (Plan 2014).

Myös taitoja tulevaisuuteen

Koulun ruokalassa vallitsee keskittynyt hiljaisuus, kun oppilaat saavat vuorotellen annoksen lautaselleen. Tänään ateriana on ruokabanaania maapähkinäkastikkeessa. Ruoanlaitossa on käytetty palmuöljyä, jota kasvatetaan alueella.

Ruokalan henkilökunta jakaa ruoan tarkkaan tasapuolisesti kaikille. Lapset saavat myös puhdasta juomavettä.

Ravitsemuksen lisäksi kouluruoan viljelystä on toinenkin tärkeä hyöty: Lapset oppivat taitoja, joita he voivat hyödyntää myöhemmin toimentulonsa hankkimiseen. Näin he sopeutuvat paremmin muuttuvaan yhteiskuntaan.

– Lapset opiskelevat ensin kasvatuksen ja sitten sadon myymisen. Kun omat tarpeet on täytetty, tuotto menee kotiin perheelle. Tämä on tärkeää tilanteessa, jossa esimerkiksi bakat joutuvat siirtymään metsästyskulttuurista maanviljelyskulttuuriin, Bobstaulh sanoo.

Artikkeli on julkaistu Plan-lehdessä 3/2014.

Kamerun

  • Pinta-alaltaan noin Ruotsin kokoinen valtio Länsi-Afrikassa.
  • Asukasluku 23,1 miljoonaa. 70 prosenttia väestöstä elää maanviljelystä.
  • Valtakielet ranska ja englanti, valtauskonnot kristinusko ja islam.
  • Luonnonvaroiltaan rikas maa. Vauraus kuitenkin jakautuu hyvin epätasaisesti. Yli kolmasosa kamerunilaisista elää köyhyysrajan alapuolella.
  • Kamerunia kutsutaan Afrikaksi pienoiskoossa. Eri etnisiä ryhmiä on yli 150, ja maassa puhutaan yli 200 eri kieltä. Luonnosta löytyy muun muassa sademetsää, aavikkoa, tulivuoria ja savannia.
  • Plan on toiminut Kamerunissa vuodesta 1996. Plan panostaa Kamerunissa erityisesti koulutukseen, terveyteen ja ravitsemukseen.
  • Kamerunissa on 25 000 Plan-kummilasta. Suomalaisilla on maassa noin 500 kummilasta.    

Tutustu toimintaamme