Terveyspalvelut parantavat pakolaisperheiden elämää Pohjois-Kamerunissa | Plan

22.7.2016

Terveyspalvelut parantavat pakolaisperheiden elämää Pohjois-Kamerunissa

Myös äidin hyvinvointi on tärkeää, jotta lapsi saisi terveen alun elämälleen.

Minawaon pakolaisasutuksessa Pohjois-Kamerunissa vauva-arki on kiireistä: kuukausittain alueella syntyy lähes 250 lasta. Olosuhteet ovat haasteelliset, sillä monet perheet saavat lapsia tiiviillä aikavälillä. Peräkkäiset synnytykset lisäävät perheiden kuormitusta ja lapsikuolleisuuden riskiä. Siksi Plan on aktiivisesti mukana kehittämässä perheille tarjolla olevaa apua ja opastusta lisääntymisterveydessä.

Tavoitteena on edistää lasten terveyttä ja vähentää lapsikuolleisuutta.
 

Parempi alku elämälle koulutuksella

Tiiviissä yhteistyössä YK:n väestörahaston UNFPA:n kanssa Plan on järjestänyt vanhemmille mm. lisääntymisterveyttä ja perhesuunnittelua käsitteleviä koulutuksia. Työtä tehdään yhdessä myös paikallisen terveydenhuoltohenkilökunnan ja muiden yhteisössä toimivien kanssa, jotta kampanjan vaikutukset olisivat pysyviä. Apuna haasteessa ovat liikkuvat klinikat ja kiertävä perheneuvonta.

– Meillä on yhteisössä kuusikymmentä terveystyöntekijää, jotka lisäävät perheiden tietoisuutta lisääntymisterveydestä ja perhesuunnittelusta koulutuksilla ja kotivierailuilla. He myös ohjaavat perheitä terveydenhuollon piiriin, kertoo Minawaon terveyskeskuksen johtaja.

Tieto palveluista on lisääntynyt koulutuksen ansiosta.

– Aikaisemmin vain 7–10 naista hakeutui perheneuvontaan kuukausittain, nykyään yli 250 naista rekisteröityy joka kuukausi, johtaja kertoo.
 

Äitien terveys osana koko perheen hyvinvointia

Perheneuvonnan lisäksi Plan huolehtii, että odottavien äitien terveys on hyvissä käsissä. Heidän terveydentilaansa seurataan erilaisilla mittauksilla. Synnytyksen jälkeen naisille tarjotaan myös perheneuvontaa sekä ilmaisia ehkäisyvälineitä. Äitien terveys on olennainen osa myös lasten hyvinvointia.

Nigeriasta kotoisin oleva Salome, 26, on kolmen lapsen äiti. Hän iloitsee perheen elämässä tapahtuneesta muutoksesta.

– Aviomieheni ja minä ymmärsimme peräkkäisiin raskauksiin liittyvät riskit. Sain tukea perheneuvonnasta ja koulutuksen jälkeen päätimme, että keskitymme ennemmin täysillä kolmen lapsemme elämään.

Plan aloitti UNFPA-yhteistyön Pohjois-Kamerunissa vuonna 2014. Tulosten rohkaisemana nykyistä projektia on jatkettu vuoden 2016 loppuun, ja työ on laajentunut kattamaan kaksi kertaa isomman alueen kuin alkaessaan. Pitkäaikaisella ja laajalla hankkeella järjestöt pyrkivät varmistamaan, että tulevaisuudessa jokainen lapsi pääsisi elämänsä alkuun terveenä ja hyvinvoivassa perheessä.

Tutustu toimintaamme