Vessat tuovat turvaa pakolaisleirille Kamerunissa | Plan

15.1.2016

Vessat tuovat turvaa pakolaisleirille Kamerunissa

Minawaon pakolaisleirille rakennetut uudet vessat ovat parantaneet leirin hygieniaa ja tarjoavat leirin asukkaille yksityisyyttä.

Nigerialainen Salimatou on elänyt pakolaisleirillä yli puolitoista vuotta. Vessojen puute on ollut leirielämän suurimpia ongelmia.

– Leirissä oli hyvin vähän vessoja ja ihmisiä paljon, joten oli vaikea päästä vessaan, kun tarve tuli, 18-vuotias Salimatou sanoo Minawaon pakolaisleirillä Pohjois-Kamerunissa.

– Minusta tuntui epämukavalta tehdä tarpeeni ulkona. Niinpä olin joskus jopa päiviä ulostamatta.

Salimatou pakeni perheineen Kameruniin, kun kapinalliset hyökkäsivät heidän kotikyläänsä Bornon maakunnassa Nigeriassa. Perhe käveli kaksi viikkoa päästäkseen Kameruniin. Minawaon pakolaisleirille he saapuivat toukokuussa 2014.

Salimatou elää vanhempiensa, neljän veljensä ja kahden siskonsa kanssa. Hän on saanut lukion käytyä loppuun ja toivoo voivansa jatkaa opiskelua, jos se suinkin on mahdollista. Salimatou on joutunut kohtaamaan monenlaisia ongelmia leirillä, mutta suurin niistä on ollut vessassa käyminen.

Vessan sijaan tarpeet oli tehtävä maahan tai jokeen ohikulkijoiden katseiden alla.

– Muutamat ainoat paikat, jotka olivat hiukan piilossa, olivat täynnä ulosteita ja haju oli kammottava, Salimatou sanoo.

– Sen lisäksi pelkäsin saavani jonkin taudin. Oloni oli epämukava ja alakuloinen.

Samasta tilanteesta kärsivät myös 49 000 muuta Minawaon leirin pakolaista.
 

Vessat vähentävät sairauksia

Ruotsin kehitysyhteistyövirasto Sidan ja Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalveluosaston ECHO:n tuella Plan International on rakentanut 142 käsienpesumahdollisuuksin varustettua, väliaikaista ja pysyvää vessaa ja kylpyhuonetta Minawaon leirille.

– Vuonna 2014 menetimme paljon läheisiä leirin huonon hygienian aiheuttaman koleran vuoksi, kertoo Luka Isaac, Minawaon leirin nigerialaispakolaisten johtaja.

– Viime vuonna yhtään koleratapausta ei havaittu. Se on Plan Internationalin ja muiden järjestöjen rakentamien vessojen ansiota.

Vaikka vessoja on rakennettu, ei niitä vieläkään ole riittävästi. Rakennustöitä on jatkettava.

– Minawaon leiriin tarvitaan vielä lisää wc-tiloja ja aiomme rakentaa niitä heti, kun saamme vaadittavan rahoituksen kerättyä, kertoo Kone Dramane Plan International Kamerunista

Salimatou on joka tapauksessa iloinen kohentuneesta tilanteesta. 

– Olen hyvin tyytyväinen  uusiin vessoihin. Nyt minulla on pääsy vessaan, jossa voin tehdä tarpeeni rauhassa ilman, että minun pitää pelätä saavani jonkin taudin.
 

Kamerunin suurin pakolaisleiri

  • Kamerunissa on lähes 250 000 pakolaista, pääosin Keski-Afrikan tasavallasta ja Nigeriasta.
  • Väkivaltaiset yhteenotot Nigeriassa ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti vuoden 2013 jälkeen ja maahan on julistettu poikkeustila.
  • Hyökkäyksissä on kuollut tuhansia. Lisäksi yli kaksi miljoonaa nigerialaista on joutunut jättämään kotinsa.
  • Minawao on Kamerunin suurin pakolaisleiri. Leirillä on yli 33 000 nigerialaispakolaista.
     

Lue lisää työstämme Kamerunissa

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi