”En suostunut silvottavaksi” | Plan

22.7.2015

”En suostunut silvottavaksi”

Plan työskentelee Etiopiassa tyttöjen sukuelinten silpomisen ja lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Beyenech, 16, ja Brianesh, 13, kieltäytyivät alistumasta haitallisiin perinteisiin. Myös heidän yhteisönsä on kääntynyt silpomista ja varhaisavioliittoja vastaan.

Beyenech ei suostunut silvottavaksi vaan taisteli koulutuksensa ja tulevaisuutensa puolesta.Kuva: Meeri KoutaniemiKirkkaanvioletti koulupuku on hennolle tytölle hieman liian suuri, mutta tahraton ja rypytön. Puku on etiopialaisen Beyenechin, 16, ylpeydenaihe. Se kertoo vuoristokaupungin asukkaille, että hän käy yläkoulua.

– Rakastan uuden oppimista. Minusta on ihana käydä koulua, Beyenech kertoo hymyillen koulunsa kansliassa.

Kaksi vuotta sitten hänen koulutiensä oli vähällä katketa. Beyenechin isä kertoi, että esikoistyttären koulunkäynti saisi riittää. Isän mielestä vähäisten rahojen käyttäminen tytön koulutukseen oli rahan heittämistä hukkaan. Köyhän perheen koti oli pelkkä katos, ja sadekaudella maalattia tulvi niin, että Beyenech sisaruksineen joutui pakenemaan isoäitinsä luo. Välillä heillä ei ollut ruokaa syödäkseen.

– Isä oli usein humalassa ja hakkasi äitiä. Minua pelotti, kun hän tuli kotiin juovuksissa, ja minun oli vaikea keskittyä läksyihin, Beyenech kuvailee lapsuuttaan.

Kun Beyenech täytti neljätoista, isä päätti, että tytön oli aika mennä naimisiin ja perustaa oma perhe.
– Hän oli jo valinnut vanhan miehen, jolle tarjosi minua vaimoksi. Se tarkoitti myös, että ympärileikkaus olisi pian edessäni, Beyenech kertoo.

Hänen kotiseudullaan Bonazuriassa elää uskomus, että vain ympärileikattu tyttö on siveellinen, kuuliainen ja kelvollinen morsiameksi. Ympärileikatun tytön uskotaan myös synnyttävän poikia, jotka ovat toivotumpia jälkeläisiä kuin tytöt.
Perinteisten käsitysten mukaan leikkaamaton tyttö on kuriton, juoksee miesten perässä ja rikkoo astioita. Siksi vanhemmat ovat huolehtineet, että tyttöjen klitoris ja ulommat häpyhuulet poistetaan viimeistään teini-iässä. Myös tyttöjen varhainen naittaminen on sidoksissa ajatukseen, että morsiamen täytyy olla siveä ja tottelevainen.

– Pelkäsin tulevaisuutta. En ollut koskaan edes nähnyt vanhaa sulhastani. Tiesin, että äidiksi tuleminen iässäni tietää pelkkiä ongelmia. Moni kuolee vaikeaan synnytykseen. Tiesin myös, että jos en saisi jatkaa koulua, minulla ei olisi omia tuloja eikä tulevaisuutta.

 

Koulunkäynti avain hyvään tulevaisuuteen

Beyenech on nyt koulunsa paras oppilas. Kuva: Meeri KoutaniemiBeyenechin elämän suunnan muuttivat hänen rohkeutensa ja päättäväisyytensä. Lisäksi tarvittiin puinen kyltti tienvarressa.

Lastenoikeusjärjestö Plan oli pystyttänyt kyltin kertomaan tyttöjen koulutuksen tärkeydestä. Sen alakulmassa oli Planin paikallistoimiston osoite.
– Ajattelin, että ehkä nuo ihmiset voivat auttaa minua. Kirjoitin kirjeen osoitteeseen ja toivoin parasta, Beyenech muistaa.

Pian Planin työntekijät tulivat tytön kotiin ja kävivät tiukan keskustelun hänen isänsä kanssa. He saivat miehen perumaan naimakaupan ja sukuelinten silpomisen.
Beyenechin vanhemmat saivat rahaa kotieläinten ostamiseen ja kodin kunnostamiseen, ja lapset saivat koulupuvut ja kirjoja. Beyenech pääsi muuttamaan lähimpään kaupunkiin, jossa käy nyt yläkoulua.
– Jos en olisi kirjoittanut kirjettä, olisin nyt vaimo ja äiti. Unelmani olisivat karanneet saavuttamattomiin, Beyenech sanoo.

Sen sijaan hän on nyt koko koulunsa paras oppilas. Tulevaisuus näyttää valoisalta.
– Haluan lääkäriksi tai kansanedustajaksi, sillä tahdon ratkaista ihmisten ongelmia. Koska olen saanut apua, haluan auttaa muita. Avioliittoon aion vasta sitten, kun olen saavuttanut tavoitteeni, Beyenech sanoo.

 

Avointa puhetta haitallisista perinteistä

Kyläaukion ympärillä levittäytyvät satumaisen kauniit maisemat. Vehmaanvihreiden kahviviljelmien takana vuoret muuttuvat sinisiksi. Puiden alta pilkottaa kirkkain värein maalattuja pyöreitä savitaloja.

Aukiolla on koolla kymmeniä ihmisiä, joista monet ovat kävelleet tänne kilometrien takaa. Eri-ikäiset kyläläiset – vuorollaan miehet ja naiset – puhuvat koulutuksesta ja tyttöjen ja poikien asemasta. Käynnissä on yhteisökeskustelu, johon kyläläiset kokoontuvat joka toinen viikko.

Plan toi yhteisökeskusteluhankkeen kylään kolme vuotta sitten. Tavoite oli levittää tietoa haitallisista perinteistä ja saada yhteisöt kamppailemaan itse niitä vastaan.

Erityisesti sukuelinten silpominen on alueella yleinen ongelma. Unicefin arvion mukaan kolme neljästä etiopialaisnaisesta on silvottu, mutta Bonazurian syrjäisissä kylissä ympärileikkaus oli aiemmin lähes jokaisen tytön osa.
Myös lapsiavioliitot ovat yleisiä. Kaksi viidestä etiopialaistytöstä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, joka viides alle 15-vuotiaana.

– Kun Plan aloitti yhteisökeskusteluhankkeen 7 000 asukkaan yhteisössämme, järjestö valitsi kaksi vastuuhenkilöä, joiden tehtävä oli etsiä 25 miestä ja 25 naista tunnistamaan ongelmiamme ja puhumaan niiden poistamisesta. Minä olin toinen vastuuhenkilö, koska minulla on avoin mieli ja muut kuuntelevat minua, kertoo keskustelua johtava Matewos Kekebo, 26.

– Kokosimme ryhmän ja aloimme pohtia, miten saisimme parhaiten levitettyä sanaa haitallisista perinteistä. Aloimme puhua silpomista ja lapsiavioliittoja vastaan muun muassa kirkonmenoissa ja kahviseremonioissa. On tärkeää puhua asioista avoimesti ja oikeilla nimillä.
Kekebo on nähnyt läheltä silpomisen haitat: hänen vaimonsa on kärsinyt sen vuoksi tuskallisista kuukautisista, yhdyntäkivuista ja vaikeista synnytyksistä sekä saanut useita keskenmenoja.

 

Perinteiden puolustajista tuli aktivisteja

Aluksi yhteisökeskustelut synnyttivät närää. Erityisesti silpominen, lapsiavioliitot ja lasten ruumiillinen kuritus herättivät voimakkaita tunteita.
– Kun yhteisökeskusteluhanke tuli kyläämme, vastustin sitä. En tullut kokouksiin, tai sitten en kuunnellut. Tuntui ikävältä, että perinteitämme alettiin väittää haitallisiksi. Vastarintani kesti puolitoista vuotta. Hiljalleen mieleni alkoi muuttua, kun kuulin tositarinoita tyttöjen silpomisen seurauksista, kertoo maanviljelijä Shalamo Shanana, 65.

– Toivoisin nyt, ettei vaimoani ja tyttäriäni olisi silvottu. Olen nyt kolmen pienen tytön isoisä, enkä aio hyväksyä heidän silpomistaan. Suojelen myös muita kylämme tyttöjä puhumalla aiheesta. Olen esimerkki muille miehille.

Myös perinteiset ympärileikkaajat kutsuttiin mukaan kokouksiin. Heidän asennemuutoksensa on avainasemassa silpomisen kitkemisessä.
– Yhteisömme arvostettu ympärileikkaaja ymmärsi, että hänen työnsä takia monet naiset kuolivat ja kärsivät, ja hänkin alkoi puhua silpomista vastaan. Nyt yhteisössämme ei ole enää ketään, joka suostuisi silpomaan tyttöjä. Jotkut perheet käyvät edelleen leikkauttamassa tyttärensä muissa kylissä, mutta meidän alueemme on vapaa julmasta perinteestä. Viimeisimmästä silpomisesta on yli vuosi, Matewos Kekebo kertoo.

– Näen muutoksen niin, että ennen elimme pimeydessä ja nyt meillä on valoa. Jos saan tyttäriä, en salli heidän silpomistaan. Olisipa hanke tullut kyläämme aiemmin, niin vaimoni olisi voinut säästyä silpomiselta, kahden pojan isä Kekebo sanoo.

 

Nuoret eivät enää halua silvottaviksi

Brianesh ei pelkää puhua tabuista ääneen. Kuva: Meeri KoutaniemiBrianesh, 13, katselee yhteisökeskustelun aikana maahan, mutta kun tulee hänen vuoronsa puhua, hänen selkänsä suoristuu eikä sanoista ole tulla loppua.
– Sukuelinten silpominen on yksi tapa, jolla hiv leviää, koska ympärileikkaajat käyttävät samaa epästeriiliä terää. Se on vain yksi syistä, joiden takia silpominen täytyy lopettaa, Brianesh sanoo, ja muut kuuntelevat.

Nuori ihmisoikeusaktivisti puhuu niin kylässään kuin koulussaan ympärileikkausta vastaan. Hän kuuluu tyttökerho Uncut Girls’ Clubiin, joka rohkaisee tyttöjä vastustamaan silpomista ja kertomaan avoimesti, ettei heitä ole ympärileikattu. Leikkaus on yhä monin paikoin sosiaalinen normi, ja silpomattomat tytöt saattavat kohdata vielä pilkkaa.

Uncut Girls’ Club syntyi, kun Plan toi Brianeshin kouluun tietoa silpomisen haitoista.
– Kun opin seurauksista, päätin, etten aio suostua silvottavaksi. Aloin selittää vanhemmilleni, miten silpominen vaikeuttaa synnytyksiä. Varsinkin nuorille synnyttäjille tulee pahoja vammoja ja kipuja. Kysyin vanhemmiltani: haluatteko, että elän terveenä vai en? Brianesh kertoo.

 

Naimisiin vasta aikuisena - ja silpomattomana

Brianesh aikoo vakuuttaa tulevan sulhasensakin siitä, että silpominen on haitallista tytöille. Kuva: Meeri KoutaniemiBrianeshin äiti oli silvottu teini-iässä, koska tämän vanhemmat uskoivat sen olevan parhaaksi tyttärelleen. Äiti oli kuitenkin kärsinyt itse vaikeista synnytyksistä ja ymmärsi niiden yhteyden silpomiseen, kun Brianesh selitti oppimansa.

Pian Brianeshin vanhemmat käsittivät, että ympärileikkaus oli taikauskoon pohjautuva haitallinen perinne eikä teko tyttären parhaaksi.
– Olen ylpeä siitä, että suojelin paitsi itseni myös pikkusiskoni silpomiselta, Brianesh sanoo.

Hän puhuu myös lapsiavioliittoja vastaan. Tytön ystävä joutui teini-iässä ympärileikattavaksi ja naimisiin ja kuoli synnytyskomplikaatioihin vain 14-vuotiaana. Myös vauva menehtyi.
– Olin pitkään järkyttynyt. Sama olisi voinut tapahtua minulle.

Brianesh aikoo naimisiin vasta täysi-ikäisenä.
– Jos tuleva sulhaseni haluaa ympärileikatun morsiamen, puhun hänet ympäri. Onnistun kyllä – sainhan vanhempanikin muuttamaan mielensä!

 

Lue lisää silpomisen vastaisesta työstä >>

Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet tyttöjä ja autat lopettamaan haitalliset perinteet, kuten tyttöjen sukuelinten silpomisen. Luo mahdollisuuksia maailman tytöille. Lue lisää ja tule tyttösponsoriksi.

Liity tyttösponsoriksi

Tule mukaan sinnikkääseen työhön silpomisen lopettamiseksi. Pysyvä muutos on mahdollinen.

Tee kertalahjoitus

Auta tekemään tyttöjen silpomisesta historiaa lahjoittamalla. Jokainen lahjoitettu euro on tärkeä.

Jaa tietoa

Osallistu keskusteluun ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen sosiaalisessa mediassa. #loppusilpomiselle @plansuomi