Elämää maanjäristysten jälkeen | Plan

22.10.2015

Elämää maanjäristysten jälkeen

Puoli vuotta sitten Manjun elämä mullistui, kun kaksi isoa maanjäristystä tuhosi hänen kotikylänsä Nepalissa. Manju menetti kotinsa ja koulunsa. Plan Internationalin tuella hän on nyt päässyt jatkamaan koulunkäyntiä.

Koulumatkan hankaluudesta huolimatta Manju haluaa olla koulussa ja opiskella.

13-vuotias Manju asui Dolakhan alueella Nepalissa, kun 7,8 magnitudin maanjäristys ravisteli Nepalia tämän vuoden huhtikuussa. Toinen, 7,3 magnitudin järistys tapahtui pari viikkoa myöhemmin.

– Kun maa järisi, olin peloissani. Ajattelin, että jotain todella pahaa tapahtuu, Manju muistelee.

Dolakha on yksi pahiten kevään maanjäristyksissä tuhoutuneista alueista Nepalissa. Maanjäristykset tuhosivat yli 50 000 kotia.

Manju menetti sekä kotinsa että koulunsa. Nyt hän asuu peltilevyistä tehdyssä väliaikaissuojassa isänsä ja äitinsä kanssa ja opiskelee Planin rakentamassa väliaikaiskoulussa.

Manju kävelee joka päivä lähes 45 minuutin matkan vuoristoisia teitä päästäkseen kouluun. Matkallaan hän ylittää jokia ja kulkee läpi laaksojen.

– Matkalla on silta, jonka ylitämme hitaasti, koska pelkäämme sen romahtavan. Monet tiet ovat liukkaita, Manju kertoo.

Dil on mukana Planin työllistämisohjelmassa ja rakentaa työkseen uutta siltaa.

Vanhemmille töitä ja tuloja

Manjun isä Dil on mukana Planin työllistämisohjelmassa. Ohjelma tarjoaa tuhoalueilla asuville ihmisille määräaikaista työtä, jotta he saavat tuloja perustarpeidensa hoitamiseksi. Työt liittyvät pääasiassa jälleenrakennukseen.

Dil auttaa työkseen rakentamaan uutta siltaa, jotta lapset pääsevät kouluun turvallisesti. Tällä hetkellä 50 lasta käyttää siltaa päästäkseen kouluun. Dil on kiitollinen mahdollisuudesta tehdä työtä – ja mahdollisuudesta varmistaa tyttärelleen turvallinen koulumatka.

– Tarvitsen rahaa kotimme korjaamiseen ja tyttäreni koulunkäynnin maksamiseen. Käytän tuloistani puolet taloon ja puolet tytön opintoihin, Dil sanoo.

Plan Suomen humanitaarisen avun asiantuntija Kaisa-Leena Juvonen työskenteli Nepalissa maanjäristyksen tuhoalueilla kesällä.

– Plan on toiminut Nepalissa ennen maanjäristyksiä, niiden aikana ja niiden jälkeen. Yhteisöjen osallistuminen avustustyöhön on ensisijaisen tärkeää sen onnistumisen kannalta, Juvonen sanoo.

– Ihmiset itse tietävät, ketkä ovat eniten avun tarpeessa. He osaavat parhaiten tunnistaa sovittujen kriteerien perusteella esimerkiksi haavoittuvimmat perheet, jotka sitten saavat rahallista avustusta perustarpeisiin tai joiden on mahdollisuus osallistua niin sanottuihin työllistämisohjelmiin kylien infrastruktuurin parantamiseksi.

Manju käy Planin väliaikaiskoulua ja on iloinen siitä, että hänen vanhempansa tukevat hänen koulunkäyntiään.

Tytöissä on tulevaisuus

Hankalasta koulumatkasta huolimatta Manju tietää koulunkäynnin merkityksen ja kiittää vanhempiaan tuesta.

– Koulutus on tärkeä väylä monien harhaluulojen poistamiseksi yhteisössämme. Monet maat ovat kehittyneet eteenpäin koulutuksen ansiosta. Haluan olla koulussa ja opiskella, hän toteaa.

Manju on yksi tuhansista tytöistä, joiden koulutie katkesi rajujen maanjäristysten takia. Maanjäristykset tuhosivat yli 35 000 luokkahuonetta.

Väliaikaisista kouluista on tullut turvallisia paikkoja lapsille. Niissä he voivat tavata ystäviään, unohtaa huolensa ja mikä tärkeintä, käydä koulua.

Viimeisen puolen vuoden aikana Plan on rakentanut lähes 300 väliaikaista koulua ja tarjonnut mahdollisuuden yli 18 000 lapselle palata nopeasti takaisin koulutielle.

– Haluan kannustaa vanhempia lähettämään lapsensa kouluun. Tytöt ja pojat ovat tasa-arvoisia, ja tytöt tarvitsevat myös koulutusta. Tytöt voivat olla maamme tulevaisuus, Manju sanoo.

Hätäapua ja jälleenrakennusta

  • Plan on tukenut maanjäristyksistä kärsineillä alueilla asuvia lapsia ja perheitä muun muassa toimittamalla hätäapuna väliaikaissuojia, ruokatarvikkeita ja vettä.
  • Lisäksi olemme turvanneet lasten koulunkäyntiä ja suojelua perustamalla väliaikaisia kouluja ja päiväkerhotiloja.
  • Jälleenrakennustyö kestää vielä pitkään. Sadattuhannet nepalilaisperheet asuvat edelleen väliaikaissuojissa ja iso osa lapsista käy yhä koulua väliaikaiskouluissa.
  • Jatkossa työmme keskittyy suojaan ja koulutukseen. Autamme perheitä saamaan käyttöönsä maanjäristyksen kestäviä rakennusmateriaaleja ja -tekniikoita. Huolehdimme lasten koulunkäynnin jatkuvuudesta ja järjestämme 135 000 lapselle pääsyn laadukkaaseen koulutukseen.
  • Planin humanitaarisesta työstä Nepalin maanjäristyksen tuhoalueilla on tähän mennessä hyötynyt yli 255 000 ihmistä, joista miltei 107 000 on lapsia.

Auta Nepalin maanjäristysten tuhoista kärsiviä lapsia