Ei hymyilytä -haasteen voittaja kuvasi itsensä synnytyssalissa | Plan

3.6.2020

Ei hymyilytä -haasteen voittaja kuvasi itsensä synnytyssalissa

Yli 600 suomalaista osallistui kuvahaasteeseemme julkaisemalla hymyttömän omakuvan tunnuksella #eihymyilytä. Valokuvaaja Meeri Koutaniemi valitsi haasteen voittajaksi kätilönä työskentelevän Terhi Peltolan, joka pääsi Koutaniemen kuvattavaksi.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi valitsi haasteen voittajaksi kätilönä työskentelevän Terhi Peltolan, joka pääsi Koutaniemen kuvattavaksi. Kuva: Jenna Lehtonen

Teksti: Jenna Lehtonen

Naistenpäivänä alkanut Ei hymyilytä -kampanjamme kuvahaaste keräsi satoja osallistujia koronapandemiasta huolimatta. Vaikuttavien julkaisujen joukosta voiton vei Kotkassa asuva kätilö Terhi Peltola, 48, jonka julkaisu puhutteli kilpailun tuomaria, valokuvaaja Meeri Koutaniemeä, 32.

Peltola otti omakuvansa synnytyssalissa, jossa hänellä oli meneillään yövuoro. Kuvauspaikka tuntui luontevalta ja teemaan sopivalta, koska äitien ja vanhempien kautta voi vaikuttaa samalla lapsiin ja lasten oikeuksiin. Vaikka julkaisu syntyi nopealla aikataululla, Peltola kertoo miettineensä sen teemoja jo pitkään.

Kuvahaasteen voitto tuli silti yllätyksenä. Peltola oli matkalla töistä kotiin, kun kuuli pääsevänsä ihailemansa kuvaajan kameran eteen.

– Palkinto oli tavallaan enemmän kuin lottovoitto. Kyseessä ei ollut arvonta, vaan tulin valituksi sen takia, mitä olin tehnyt.
 

Kätilön työssä näkee naisten kokemusten kirjon

Työnsä puolesta naisia, tyttöjä ja perheitä kohtaava kätilö koki Ei hymyilytä -kampanjamme omakseen. Se näkyi myös lopputuloksessa. Kuva: Terhi PeltolaVoittajakuvan valinnut Koutaniemi kertoo, että tänä vuonna Ei hymyilytä -haasteen julkaisut olivat tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia. Peltolan Instagram-julkaisua hän kuvailee vahvaksi ja konstailemattomaksi. Mukaansatempaava ja kantaaottava postaus oli samaan aikaan sekä omakohtainen että yleinen.

– Teksti osoitti, että Terhi käytti esimerkkejä omasta elämästään ja ympäristöstään.

Voittajakuva teksteineen tuo ansiokkaasti ilmi asioita ja epäkohtia, joihin voi törmätä kätilön työssä. Kun nainen on elämäänsä tyytyväinen ja onnellinen, se näkyy jälkipolville saakka. Peltola muistuttaa, että kaikki synnyttäjät eivät tule raskaaksi omasta tahdostaan. Joillekin äitiys on pakon sanelema vaihtoehto.

Muutama vuosi sitten Peltola kohtasi 18-vuotiaan pakolaisnaisen, joka oli vaihtanut maata hädän ja kiireen keskellä usean lapsensa kanssa. Alaikäisenä naimisiin pakotetun naisen lapsivedet olivat menneet kesken rajan ylityksen. Myöhemmin kävi ilmi, että poliisi oli raiskannut hänet ja hänen aviomiehensä oli tapettu.

– Vaikka sanotaan, että meillä Suomessa on asiat hyvin, kansainvälistymme koko ajan. Ei voi sanoa, että tällaiset ongelmat ovat siellä jossain.

Lue lisää #eihymyilytä-kampanjastamme

Tutustu toimintaamme