Dhakan pimeä puoli | Plan

15.4.2016

Dhakan pimeä puoli

Lapset ja nuoret haluavat itse parantaa elinolosuhteitaan Bangladeshin turvattomissa slummeissa.

Shyampurin slummissa roskia on kaikkialla, koska kukaan ei kerää niitä eikä niille ole mitään paikkaa. Viemärit ovat tukossa, joten jätevesi ei valu pois.

Bangladeshin pääkaupungin Dhakan slummialueet ovat koti miljoonille ihmisille, joilla ei ole puhdasta vettä, vessoja, terveydenhuoltoa tai mahdollisuutta käydä koulua. Monilla heistä ei ole edes syntymätodistusta, mikä tekee heistä helppoja vallankäytön uhreja.

Noin 20 vuotta sitten ihmisiä alkoi muuttaa Shyampurin slummiin, jonka nimi tarkoittaa ”pimeää paikkaa”. Se sijaitsee Dhakan eteläreunalla. Ihmiset alkoivat muuttaa alueelle, koska siellä oli töitä isossa tulitikkutehtaassa, joka tarjosi alkeellisen majoituksen ilmaiseksi työntekijöilleen.

Asukkailla oli varaa maksaa puhtaasta vedestä ja lapsiensa koulunkäynnistä. Tehdas otti vastuuta muun muassa jäte- ja viemärijärjestelmästä.
 

Tehdas lopetti, kaikki muuttui

Kaikki muuttui 13 vuotta sitten, kun tehtaan toiminta loppui ja suurin osa alueen asukkaista menetti tulonlähteensä. Samaan aikaan kasvava Dhakan kaupunki laajeni etelään ja Shyampurista tuli osa kaupunkia. Dhakan viranomaiset tai läheiset maalaiskunnat eivät kuitenkaan ottaneet vastuuta Shyampurin peruspalveluista, vaikka siellä asuu nykyään yli 150 000 ihmistä.

– Meitä ei ole olemassa. Viereemme on rakennettu isoja tehtaita, joista leviää myrkyllisiä pakokaasuja ja jätevesiä asuinalueellemme. Olemme sairaita, mutta emme voi tehdä asialle mitään. Emme voi pysäyttää viranomaisia tai tehtaiden omistajia, kertoo entinen tulitikkutehtaan työntekijä ja nykyinen slummin johtajaksi valittu Ali Hassain.

Suurin osa asukkaista työskentelee Dhakan tehtaissa, ajaa riksatakseja tai kerää roskia rikkaammissa kaupunginosissa. He ovat mukana tekemässä Dhakasta modernia kaupunkia samalla, kun heillä itsellään ei ole puhdasta juomavettä tai viemäröintiä.

Shyampurissa roskia on kaikkialla, koska kukaan ei kerää niitä eikä niille ole mitään paikkaa. Viemärit ovat tukossa, joten jätevesi ei valu pois. Shyampurissa sataa paljon, joskus puolet vuodesta.

Slummin vessat tulvivat, ja niiden vesi luo yhdessä ympäröivien tehtaiden jäteveden ja sadeveden kanssa myrkyllisen vesikerroksen. Syntynyt vesikerros seisoo paikallaan noin viikon. Se virtaa taloihin ja tulvii koko alueelle, mikä tekee normaalin elämän mahdottomaksi. Asukkaat menettävät kotejaan ja omaisuuttaan ja sairastuvat tauteihin, kuten koleraan, malariaan ja ihottumaan.
 

Slummi ei ole lasten paikka

Shyampurin slummissa asuva, nuorten ryhmään kuuluva Niam esittelee tekemäänsä piirrosta tulvista.Shyampur ei ole lasten paikka. Kun vesi on korkealla, lapset menevät harvoin kouluun. Alueella on rajalliset mahdollisuudet kehittää itseään, erityisesti tytöillä ja naisilla. Jos he eivät ole töissä tai koulussa, he eivät voi tavata toisiaan vapaasti tai leikkiä. He ovat turvassa kotonaan perheen kanssa.

– Meidän täytyy pysyä sisällä. Usein vain istumme sängyllä, koska tilaa tai valoa ei ole. Haluaisin mennä ulos ja liikkua vapaasti. Koulu on ainoa vapaus, joka meillä on. Kun istun kotona kouluun menemisen sijasta, tuntuu kuin olisin vankilassa, kertoo 15-vuotias Umme.

Plan International auttaa Shyampurin lapsia ja nuoria luomaan vahvoja ryhmiä, jotka vaikuttavat slummien elinoloihin. Rohkaisemme nuoria ihmisiä vaikuttamaan omaan elämäänsä käymällä koulunsa loppuun ja olemalla avioitumatta liian nuorena. Yhteistyötä tekemällä he voivat vaikuttaa elinoloihinsa ja luoda alueesta turvallisemman kasvupaikan lapsille ja nuorille.

Lapset ja nuoret dokumentoivat elämäänsä tekemällä lyhytelokuvia, piirtämällä ja valokuvaamalla. He haluavat kertoa maailmalle vaarallisista elinoloistaan. Nuoret toimittajat kuvaavat tehtaiden saastuttamista, tulvia ja sitä, kuinka asianmukaisen sanitaation puuttuminen pakottaa ihmiset elämään jäteveden ympäröiminä sekä kotona että kaduilla.

Nuoret kuvaavat materiaalia, jotta paikalliset viranomaiset saataisiin vastaamaan alueen lasten hätään ja lapsille saataisiin turvallinen elinympäristö, terveydenhuoltoa ja koulutusta.

Yhteensä 600 lasta on suoraan mukana toiminnassa Shyampurin alueen turvallisuuden parantamisessa. Hygieniakoulutuksemme tavoittaa 8000 alueen asukasta.

Meidän täytyy muuttaa asioita. Aikuisten ja viranomaisten täytyy kuunnella meitä. Lasten ei kuuluisi kasvaa näin suuren vääryyden ympäröiminä, toteaa Umme.

Lue lisää työstämme Bangladeshissa

Lahjoita työhömme kehitysmaiden lasten, erityisesti tyttöjen hyväksi

Leluja myynnissä katukojussa slummissa.