Cynthia, 14: ”Sairaanhoitajat pitävät huolta minusta ja vauvasta” | Plan

Cynthia, 14: ”Sairaanhoitajat pitävät huolta minusta ja vauvasta”

Cynthia, 14, joutui keskeyttämään koulunsa ja hänen päivänsä kuluvat kotitöiden parissa. Taustalla Cynthian serkku Getrude.

Sambialainen 14-vuotias Cynthia on neljännellä kuulla raskaana. Vauvan isästä hän ei ole halunnut kertoa edes lähipiirilleen.

Nyt Cynthia viettää päivää vierailulle tulleen serkkunsa Getruden, 10, kanssa. Yhdessä tytöt tiskaavat astioita. Sen jälkeen, kun Cynthia keskeytti koulunsa raskauden takia, hänen päivänsä ovat kuluneet kotitöiden parissa.

– Haen vettä, tiskaan, teen ruokaa. Jos meillä ei ole tarpeeksi ruokaa, jätämme lounaan väliin ja syömme vain aamiaisen ja illallisen, Cynthia kertoo.

Vesi löytyy läheltä, sillä kaivo sijaitsee noin puolen kilometrin päässä.

Cynthian sisko Florence, 12, käy koulua. Kun Florence pääsee koulusta, tytöt menevät usein perheen kaupalle, jossa he myyvät muun muassa virvokkeita ja keksejä.

Cynthia on neljännellä kuulla raskaana.Myös terveysklinikka on lähellä. Matkaa sinne on vain pari kilometriä. Cynthian terveydentila on tällä hetkellä hyvä. Hän käy klinikalla noin kerran kuukaudessa.

– Siellä hoitajat tarkastavat minut, ja saan esimerkiksi rautatabletteja ja vitamiineja, Cynthia kertoo.

Sambian maaseudulla raskautta on perinteisesti pidetty naisten asiana. Naiset ovat siis joutuneet olemaan yksin vastuussa raskaudesta ja kaikesta synnytykseen liittyvästä – alkaen siitä, että he joutuvat huolehtimaan kaikista tarvikkeista, joita synnytykseen tulee ottaa mukaan.

Plan International edistää miesten osallisuutta vanhemmuuteen.

– Rohkaisemme molempia vanhempia tulemaan yhdessä pariskuntina terveysklinikalle ja miehiä osallistumaan synnytyksiin. Asiassa on tapahtunut kehitystä, Plan International Sambian paikallinen terveyskoordinaattori Patricia Nangoyi kertoo.

Lapsen syntymän jälkeen Cynthia toivoo palaavansa kouluun. Siellä hän pitää erityisesti matematiikasta. Cynthia ehti viime vuonna käydä kuudennen luokan päättökokeet, mutta ei päässyt niistä läpi.

– Haluan aloittaa kuudennen luokan alusta, hän sanoo.

KUUKAUSILAHJOITTAJANA AUTAT LAPSIAVIOLIITTOJEN JA -ÄITIYDEN EHKÄISEMISESSÄ. LIITY MUKAAN JO TÄNÄÄN >>