Blogit, 23.4.2020

Miksi tarvitsemme vieläkin puolueellisempaa teknologiaa

Plan International

Teknologia on puolueellista. Se on pääosin miesten kehittämää, ja sitä motivoi voitontuotto. Siksi tuloksena on usein sukupuolittuneita teknologiatuotteita ja verkkomaailma täynnä häirintää. Mutta entä jos teknologia toimisikin päinvastoin, ja se edistäisi tasa-arvoa?  

”Saga, soita 112. Soita 112!” tyttö huutaa. Hän on joutunut auto-onnettomuuteen, jumissa autossaan ja tarvitsee apua. Mutta ääniavustaja ei reagoi. Tytön kimeät huudot ovat oktaaveja korkeammat kuin mitä ääniavustaja Saga pystyy havaitsemaan. Apua ei tule.

Kuvitteellinen tapaus voi olla todellisuutta epätasa-arvoisen teknologian tulevaisuudessa. Neutraalia teknologiaa ei ole olemassakaan. Teknologia on luontaisesti puolueellista, ja teknologioiden luojat heijastuvat suoraan lopputuotteessa.

Teknologia-alaa hallitsevat miehet, ja sitä motivoi voitontuotto. Siksi tuloksena on sukupuolitettuja teknologiatuotteita ja verkkomaailma, jossa hyväksikäyttö rehottaa.

Sosiaaliset verkostot, joissa tytöt ja naiset eivät voi puhua asioista ääneen häirinnän ja hyväksikäytön pelosta, seksistiset ääniavustajat ja naisia syrjivät luottoluokitusalgoritmit ovat vain muutamia esimerkkejä teknologioiden sisältämästä syrjinnästä.

Teknologian tulee edistää tasa-arvoa

Mutta entä jos teknologia voisikin toimia päinvastoin? Jos voisimmekin luoda teknologiaa, joka edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sen sijaan, että se syventää epätasa-arvoa?

Se ei olisi pelkästään naisille suunnattua teknologiaa kuten kuukautissovelluksia, tai hyvää edistävää teknologiaa kuten chateissä toimivat botit, joiden avulla positiiviset viestimme tavoittavat yhä useampia. Vaan kaikille tarkoitettua teknologiaa, joka ohjaa meitä toimimaan syrjimistä, syrjäytymistä ja loukkauksia vastaan. Teknologiaa, joka auttaa meitä edistämään tasa-arvoa.

Millaista sellainen teknologia olisi? Lanseerasimme muutama vuosi sitten ennakoivaan tekstinsyöttöön perustuvan Sheboard-näppäimistösovelluksen edistääksemme voimaannuttavan kielen käyttöä tytöistä ja naisista puhuttaessa. Tutkimusten mukaan tapamme puhua tytöille ja pojille vahvistaa usein sukupuolistereotypioita.

Ymmärsimme, että ennakoivan tekstinsyötön sovellukset, jotka jatkuvasti oppivat siitä, mitä kirjoitamme, voivat edistää näiden haitallisten stereotypioiden juurtumista. Joten sen sijaan, että lauseeseen ”Tytöt ovat…” ehdotetaan jatkoa sanoilla ”sieviä” tai ”nättejä”, Sheboard ehdottaakin voimaannuttavia sanoja, kuten ”rohkeita” ja ”osaavia”.

Tarvitsemme tasa-arvoista teknologiaa

Sheboard on esimerkki tasa-arvoisesta teknologiasta, joka itsessään edistää tasa-arvoa. Nyt etsimme uusia teknologisia ratkaisuja, jotka pystyvät samaan.

Ehkäpä feministinen ääniavustaja, joka asettuu vastustamaan häirintää? Sosiaalinen botti, joka kysyy sinulta, haluatko tosiaan julkaista herjaavan twiitin? Tai sosiaalinen verkosto, johon on sisäänrakennettuna pyrkimys sukupuolisidonnaisen väkivallan lopettamiseen?

Me emme tiedä. Mutta jos pystymme usein jopa tahattomasti luomaan naisvihaa normalisoivaa teknologiaa, pystymme toki myös luomaan jotain päinvastaista?

Itse asiassa tarvitsemme vieläkin puolueellisempaa teknologiaa. Sellaista teknologiaa, joka edistää tasa-arvoa ja osallisuutta ja jonka puolueellisuus on avointa, läpinäkyvää ja kyseenalaistettavissa.

Sosiaalinen media altistaa tytöt riskeille

Sosiaalisen median alustoilla tällaista teknologiaa tarvitaan kipeästi. Verkossa tapahtuvan häirinnän vuoksi tytöt ja naiset sensuroivat itseään ja jopa vetäytyvät sosiaalisen median tiloista, jolloin verkkokeskusteluista jää uupumaan naisten näkökulma.

Kuinka sosiaalisen median tilat voivat täyttää yhteistyö- ja yhteisölupauksensa? Meidän pitää puuttua sosiaalisessa mediassa käyttäytymisen lisäksi myös alustojen digitaaliseen infrastruktuuriin.

Sosiaalisen median jättiläiset ovat hiljalleen heräämässä tähän tarpeeseen. Twitter esitteli äskettäin useita ominaisuuksia loukkaavan sisällön piilottamiseksi. Instagram puolestaan antaa nyt käyttäjilleen mahdollisuuden rajoittaa omaa näkyvyyttään, ja käyttäjiä varoitetaan haitallisen sisällön julkaisemisesta.

Mutta kaikki tämä on pelkkää puuhastelua, jossa ei kunnolla puututa sosiaalisen median tilojen perusrakenteisiin. Sitä paitsi uudet kehitysaskeleet eivät aina ole positiivisia. Twitter ilmoitti äskettäin testaavansa ”fleettejä” eli twiittejä, jotka katoavat 24 tunnin sisällä. Aktivistit varoittivat nopeasti, että tämä ominaisuus mahdollistaisi uudet hyväksikäyttötavat, ilman seurauksia.

Monimuotoisuus on avain kehitykseen

Monimuotoisuuden lisääminen teknologian kehittäjien keskuudessa on avain turvallisempien, voimaannuttavien verkkotilojen ja laajemmin myös tasa-arvoisemman teknologian luomiseen.

Tytöt on otettava mukaan teknologiaan jo varhaisesta iästä lähtien. Meidän on muutettava teknologia-alan imagoa luonnostaan miesvaltaisena alana ja puututtava syrjiviin normeihin ja rakenteisiin, jotka estävät naisia pääsemästä teknologia-alalle sekä etenemästä ja saamasta rahoitusta tuotteilleen.

Meidän on myös romutettava ajatus siitä, että teknologia on neutraalia. Sitä se ei ole koskaan. Sosiaalisen verkostoitumisen sivustoja ei ole suunniteltu ja kehitetty edistämään tasa-arvoa. Ne käyttävät valtavia määriä omista alustoistaan saamiaan käyttäjätietoja mainostamiseen, ja sen myötä voiton tuottamiseen. Ne eivät kuitenkaan hyödynnä näitä tietoja torjuakseen alustoillaan tapahtuvaa hyväksikäyttöä. Mutta ne voisivat. Aivan kuten kuviteltu ääniavustaja Saga voitaisiin suunnitella tunnistamaan laajempia äänialoja.

Sen sijaan, että parjaisimme epätasa-arvoisuutta vahvistavaa puolueellista teknologiaa, meidän kannattaa hyväksyä kaikkien teknologiaratkaisujen sisältämä puolueellisuus ja käyttää sitä edistämään tasa-arvoa. Luodaan yhdessä tasa-arvoista teknologiaa.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi