Bangladeshissa lapsiavioliitot ovat arkipäivää | Plan

6.4.2016

Bangladeshissa lapsiavioliitot ovat arkipäivää

Bangladeshissa lapsi- ja pakkoavioliitot ovat tavallisia etenkin köyhällä maaseudulla. Tytöt jäävät vaille koulutusta, kun heidät pakotetaan naimisiin jo teini-iässä. Plan International tukee tyttöjä kamppailussa tulevaisuutensa puolesta.

Pienessä kylässä Dinajpurissa asuva Monika oli 16-vuotias, kun hänet pakotettiin naimisiin 19-vuotiaan pojan kanssa. Kyläläiset näkivät nuorten puhuvan toisilleen, ja juoruili alkoi. Nuoret menivät naimisiin ja saivat lapsen. Monikan aviomies pahoinpiteli häntä ja yritti jopa surmata vaimonsa, mutta Monika onnistui karkaamaan toiseen kylään. Nyt hän asuu jälleen oman äitinsä luona.

Tohura meni 11-vuotiaana naimisiin 21-vuotiaan miehen kanssa. He kertovat rakastaneensa toisiaan alusta saakka, ja Tohuran mukaan hänen miehensä on aina kohdellut häntä hyvin.

Radha oli joutua naimisiin 14-vuotiaana, mutta onnistui pakenemaan. Nyt hän toimii lasten oikeuksien puolestapuhujana ja auttaa tyttöjä, jotka ovat vaarassa joutua naimisiin alaikäisinä.

Radha kuuluu Plan Internationalin kampanjaryhmään, joka tiedottaa yhteisölleen lapsiavioliittojen haitoista ja vaaroista.

Tytöt tekevät Plan Internationalin kanssa arvokasta kampanjatyötä lapsiavioliittoja vastaan ja oppivat samalla ryhmänvetäjän ja mentorin taitoja. Karate on yksi monista keinoista, joita Radha käyttää auttaessaan tyttöjä tulemaan vahvemmiksi ja itsenäisemmiksi.

Keya, 17, haluaa jatkaa opintojaan eikä mennä vielä naimisiin. Hänen äitinsä meni naimisiin 16-vuotiaana ja isoäitinsä 13-vuotiaana.

Lapsi- ja pakkoavioliitot ovat tytöille vakava terveysriski. Ne johtavat usein väkivaltaan, raiskauksiin, ennenaikaisiin raskauksiin ja lapsivuodekuolemiin.

Plan työsketelee Dinajpurissa lapsiavioliittoja vastaan. Alue on hyvin köyhää, ja työttömyysluvut ovat korkeita ja lukutaidottomuus yleistä. Nuorisoaktivisti Lipi kertoo yhteisössään lapsiavioliittojen haitoista ja riskeistä.
 

Lapsiavioliitot syventävät köyhyyttä

  • Joka vuosi arviolta 15 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana.
  • Lapsiavioliitot ovat ihmisoikeusrikkomuksia, jotka kohdistuvat erityisesti tyttöihin. Tavallisesti ne ovat myös pakkoavioliittoja, sillä useimmiten alaikäiset lapset ja nuoret eivät avioidu vapaasta tahdostaan.
  • Usein lapsiavioliitot solmitaan laittomasti, sillä valtaosassa maailman maista alle 18-vuotiaiden avioliitot on kielletty lailla. Bangladeshissa, Indonesiassa ja Pakistanissa avioliiton alaikäraja on 16 vuotta.
  • Lapsiavioliitto katkaisee tavallisesti tytön koulutien ja vievät siten tältä mahdollisuuden päättää omasta elämästään ja tienata omaa rahaa. Vaikutukset kertautuvat seuraaviin sukupolviin, sillä kouluttamattomien nuorten äitien tyttärillä on kohonnut riski köyhyyteen ja lapsiavioliittoon.
  • Lapsiavioliitot altistavat muun muassa kaltoinkohtelulle, väkivallalle sekä vaikeille synnytyksille ja raskauksille.
  • Plan International tiedottaa lapsiavioliittojen haitoista, tukee tyttöjen koulutusta ja tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa lapsiavioliittojen kitkemiseksi. Vuonna 2014 pelastimme arviolta 150 000 tyttöä lapsiavioliitolta.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi ja tue työtämme tyttöjen hyväksi