Aurinkoenergialla valoa ja bisnestä Sambiaan | Plan

3.8.2017

Aurinkoenergialla valoa ja bisnestä Sambiaan

Aurinkoenergialla toimivat luonnonvalolamput helpottavat arkea ja luovat työpaikkoja Sambiassa. Suuri osa sambialaisista elää ilman sähköä. 

Luonnonvalolampun avulla 17-vuotias Sandy pystyy tekemään läksynsä illalla.

Sambiassa vain 20 prosentilla ihmisistä on käytössään sähköä. Sähköttä elävät valaisevat arkensa öljylampuilla, kynttilöillä ja nuotioilla. Maailmanlaajuisesti noin 1,2 miljardia ihmistä elää ilman sähköä.

Aurinkoenergialla toimivat luonnonvalolamput ovat yksi ratkaisu Sambian tilanteeseen. Plan International, tanskalainen yritys VELUX ja Little Sun -hanke tuovat luotettavaa ja edullista valoa sitä tarvitseville alueille Sambiassa, Sierra Leonessa ja Zimbabwessa.

Sambiassa ensimmäisten käyttäjien joukossa on 10–18-vuotiaita tyttöjä, jotka asuvat turvatalossa Mntenderen slummissa Sambian pääkaupungissa Lusakassa.

– Lamput auttavat tyttöjä tuntemaan olonsa turvallisemmaksi öisin. Se on tärkeää, koska monella lapsella on muun muassa väkivallan, raiskauksien ja huumeiden aiheuttamia traumoja, kertoo turvatalon johtaja Verann Delaray.

17-vuotias Sandy on asunut keskuksessa viisi kuukautta.

– Nyt voin illalla lukea ja tehdä kotitehtävät. Aikaisemmin menimme vain nukkumaan, koska emme saa käyttää kynttilöitä, sanoo Sandy.
 

Lamput luovat bisnestä

Plan International on kouluttanut nuoria yritystoimintaan. Nuoret yrittäjät myyvät luonnonvalolamppuja. He saavat pienen palkkion jokaisesta myydystä lampusta.

Uusi yrittäjä Adrian Mwaanga näkee toiminnalle paljon mahdollisuuksia Sambiassa.

– Olen myynyt kahdeksan lamppua tällä viikolla, vaikka lampun hankkiminen onkin suuri sijoitus ostajille. Kun saan ihmiset ymmärtämään, että lamppu on pitkällä aikavälillä halvempi kuin öljylamppujen parafiini tai taskulampun patterit, niitä on helppo myydä, Mwaanga sanoo.
 

Synnytys matkapuhelimen valossa

Sairaanhoitaja Bertha Musonda työskentelee klinikalla viiden tunnin ajomatkan päässä Lusakasta. Musondan mielestä lamput ovat tärkeä askel kohti öljylampuista luopumista.

– Näemme useita potilaita, joilla on öljylampun aiheuttamia vakavia palovammoja tai jotka ovat saaneet niistä myrkytyksen. Joskus lamput ovat vain pudonneet lasten päälle. Usein palovammat syntyvät, koska ihmiset ovat nukahtaneet öljylamppujen ollessa päällä, hän sanoo.

Musondan työ on helpottunut luonnonvalolampun avulla.

– Lamppu on oleellinen iltaisin ja öisin tapahtuvissa synnytyksissä. Käytin työssäni aikaisemmin puhelimeni valoa. Minun piti pidellä sitä hampaideni välissä, jotta voisin auttaa lapsen maailmaan. Se oli todella vaikeaa, erityisesti jos minun piti puhua samalla äidille.

Plan Internationalilla on tärkeä rooli lamppujen jaossa.

– Aurinkoenergialla toimivat lamput hyödyttävät kokonaisia yhteisöjä. Maissa, joissa työttömyysprosentti on yli 60, tämä ohjelma vaikuttaa valtavasti mukana olevien ihmisten elämään. He saavat mahdollisuuden hankkia elannon, sanoo Gwen Wisti, Plan International Tanskan pääsihteeri. 

Tutustu toimintaamme