Artikkelit, 12.9.2022

”Nyt pystyn elättämään perheeni”

Mosambikilainen tyttö seisoo rakennuksen edessä pinkissä paidassa.

Mosambikilainen Benilda, 20, oli vähällä joutua alaikäisenä naimisiin. Planin tuella hän sai estettyä avioliittonsa ja pystyy nyt elättämään itsensä yrittäjänä.

Kun mosambikilainen Benilda, 20, oli koulussa 10. luokalla, hän sai tietää, että hänen isoäitinsä oli löytänyt hänelle aviopuolisoksi samassa kylässä asuvan miehen.

”Miehellä oli paljon lehmiä, ja hän oli luvannut jonkun niistä isoäidilleni palkinnoksi avioliitosta. Onnekseni isoäitini liittyi Planin keskusteluryhmään, jossa hänelle kerrottiin varhaisen avioliiton vaaroista.”

Inhambanen alueella asuva Benilda oli päättänyt, ettei menisi naimisiin ennen kuin pystyy elättämään itsensä ja perheensä.

Köyhyys on yksi suurimmista syistä varhaisille avioliitoille matalan tulotason maissa. 48 prosenttia mosambikilaisista tytöistä joutuu alaikäisenä naimisiin. Varhaisten avioliittojen määrään vaikuttaa myös tiedonpuute seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista. Varhaiset ja ei-toivotut raskaudet estävät tyttöjä käymästä kouluaan loppuun ja saamasta itselleen ammattia, jonka avulla heistä tulisi taloudellisesti riippumattomia.

Omat tulot tuovat turvaa

Vältyttyään varhaiselta avioliitolta Benilda kävi koulunsa loppuun Planin tuella. Hän pääsi mukaan Planin kurssille, jolla opeteltiin valmistamaan kestokuukautissuojia. Koulutuksen jälkeen hän on saanut tuloja valmistamalla ja myymällä siteitä.

”Käytän tulojani muun muassa matkakuluihin, hygieniatarvikkeisiin ja isoäitini lääkkeisiin. En tienaa paljon, mutta kuitenkin tarpeeksi elättääkseni itseäni ja perheenjäseniäni. Eikä minun tarvitse ajatella naimisiinmenoa.”

Benilda

Plan tukee tyttöjä ja nuoria naisia Mosambikissa tarjoamalla koulutusta sekä tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Lisäksi autamme tyttöjä saamaan taloudellista turvaa. Työmme ehkäisee varhaisia avioliittoja ja ei-toivottuja raskauksia, tukee tyttöjen itseluottamusta ja auttaa nuoria työllistymään koulun jälkeen.

Benilda etsii parhaillaan työ- ja jatko-opiskelupaikkaa.

”Tavoitteeni on, että minusta tulee jonain päivänä poliisi.”

Koulutus = jokaisen tytön oikeus

Jokaisella on oikeus käydä koulua, oppia ja tehdä omaa tulevaisuuttaan koskevat päätökset itse. Silti yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun.

Yhdessä tukijoidemme kanssa puramme esteitä tyttöjen koulutuksen tieltä ja tuemme nuorten naisten työllisyyttä ja toimeentuloa. Planin tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tuet kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Kuvituskuva, jossa kahden nuoren jalat näkyy kahden ison laatikon vieressä, toisessa laatikossa lukee tasa-arvo ja toisessa koulutus.
Blogit, 18.4.2024

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien tulee näkyä oppilaitosten arjessa

Viimeistään nyt on aika laittaa kuntoon oppilaitosten suunnitelmat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, kirjoittaa Planin globaalikasvatuksen suunnittelija Mari Tapio.
Nuorten ryhmä Vietnamissa vaatii tasa-arvoa. Nuorilla on megafoni ja kyltit käsissään.
Artikkelit, 11.4.2024

Leikkaus kehitysyhteistyöstä on leikkaus maailman vakaudesta ja tasa-arvosta

Kun Orpon hallitus laati hallitusohjelmansa viime kesänä, se päätti merkittävistä leikkauksista kehitysyhteistyöhön. Leikkaukset ovat kokonaisuudessaan yli miljardi euroa, mikä heikentää merkittävästi Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa globaaliin kehitykseen ja tyttöjen oikeuksien toteutumiseen. Huhtikuun kehysriihessä hallitus päättää uusista leikkauksista. Vastustamme jyrkästi lisäleikkauksia kehitysyhteistyöhön. Niiden seuraukset olisivat pahimmillaan tuhoisat.
Pommituksen tuhoamia rakennuksia sekä katua.
Mediatiedotteet, 4.4.2024

Järjestöt: Rafahin hätäapu luhistumassa – valtioiden ryhdyttävä välittömiin toimiin 

Aika käy vähiin Gazan siviilien suojelemiseksi. Valtioiden on välittömästi toimittava välittömästi ja estettävä siviileihin kohdistetut hirmuteot.