Artikkelit, 29.6.2021

Kuukautissuojien puute vaikeuttaa tyttöjen elämää pakolaisleireillä

14-vuotias Worke ystävänsä kanssa pakolaisleirillä Etiopiassa.

14-vuotias Worke asuu perheensä kanssa pakolaisleirillä. He pakenivat sinne, kun levottomuudet alkoivat Etiopian Tigrayssa. Tyttöjen elämää leireillä hankaloittaa se, ettei kuukautisterveydestä huolehtimiseen ole juurikaan mahdollisuuksia.

14-vuotias Worke on asunut perheensä kanssa seitsemän viime kuukautta pakolaissuojassa, jonne he pakenivat, kun taistelut puhkesivat Tigrayssa viime marraskuussa.

Tigrayn alueen kriisillä on ollut suuri vaikutus lasten ja perheiden elämään. Lähes 2 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan konfliktin takia, osa maan sisäisiksi pakolaisiksi ja osa rajan yli Sudaniin. Noin 5,2 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa. Tällä hetkellä 350 000 ihmistä on katastrofaalisessa tilanteessa, ja miljoonia uhkaa nälänhätä.

Kuukautiset ovat tabu

Kun Worke saapui leirille, hän sai pakkauksen, jossa oli terveyssiteitä ja hygieniatuotteita, mutta nyt siteet ovat loppuneet.

“En tiedä, mitä tekisin. Minulla ei ole rahaa, joten en voi ostaa siteitä. Ehkä teen vanhoista vaatteistani kuukautissuojia.”

Kuukautisterveydestä huolehtiminen on suuri haaste pakolaisleireillä asuville tytöille. Heillä ei ole varaa hankkia terveyssiteitä, saippuaa eikä vaatteita, joten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen on hankalaa.

Kuukautisista puhuminen on tabu, ja vain harva tyttö ja nainen on saanut seksuaaliterveyskasvatusta tai tietoa oikeuksistaan. Monet uskovat yhä, että tyttö on valmis menemään naimisiin, kun hänen kuukautisensa alkavat.

“Koska emme ole saaneet seksuaaliterveysopetusta, useimmat tytöt ovat häpeissään, kun kuukautiset alkavat. Koulunkäyntiään voivat jatkaa vain ne tytöt, jotka pystyvät hankkimaan terveyssiteitä. Lopuilla ei ole siihen mahdollisuutta”, Worke sanoo.

Hygieniapakkaukset parantavat itsearvostusta

Työskentelemme Tigrayn, Amharan ja Afarin pakolaisleireillä Etiopiassa parantaaksemme leireillä asuvien perheiden elinolosuhteita ja edistääksemme lasten oikeuksia. Olemme myös jakaneet tuhansille tytöille kuukautistarvikkeita.

“Tällä hetkellä tytöt tarvitsevat myös kuukautistarvikkeita ruoka-avun lisänä”, Worke sanoo.

Pakolaisleireillä tytöt ja naiset elävät tungoksessa, jossa on vain vähän yksityisyyttä, eikä heillä ole mahdollisuutta hankkia tuloja. Hygieniapakkaukset edistävät tyttöjen ja naisten terveyttä sekä hygieniasta huolehtimista, ja ne parantavat myös heidän itsearvostustaan ja henkistä hyvinvointiaan.

Se aika kuukaudesta.

28. toukokuuta vietetään kansainvälistä kuukautispäivää. Noin puolella maailman väestöstä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautisköyhyys rajoittavat tyttöjen elämää ja koulunkäyntiä ympäri maailmaa.

Jokaisen on voitava elää ihmisarvoista elämää ja käydä koulua kuukautisista riippumatta. Puolusta kanssamme tasa-arvoa ja auta lopettamaan kuukautissyrjintä.

Lue lisää >

Tue tyttöjen oikeuksia liittymällä tyttösponssiksi >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tule mukaan nujertamaan kuukautissyrjintää – tule tyttösponssiksi.

Tyttösponssina autat nujertamaan kuukautissyrjintää ja tuet tyttöjen koulunkäyntiä kuukautisten aikana. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

Piirroskuva, jossa kuukautisside ja kuukautisverta.
Blogit, 19.5.2023

Kuuden tonnin menkat

Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, jolla on vakavia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja toimeentuloon. Suomen on korkea aika puuttua kuukautisköyhyyteen, kirjoittaa Sari Hälinen.
Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Tutkimus: Kuukautisköyhyys koettelee suomalaisia

Planin kyselytutkimus osoittaa, että erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat Suomessa kuukautisköyhyyttä.
Mulki on vapaaehtoinen ja auttaa nuoria pakolaisia Somaliassa.
Artikkelit, 2.5.2023

Kuivuus vaikeuttaa kuukautisterveydestä huolehtimista

Somaliassa vallitseva äärimmäinen kuivuus uhkaa terveyttä ja elämää. Puhtaan veden löytäminen vaikeutuu päivä päivältä, mikä aiheuttaa erityisiä haasteita tytöille ja naisille.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi