Artikkelit, 21.11.2022

“En käy enää koulua. Pysyn kotona ja hoidan sisaruksiani.”

Keniassa jo viides perättäinen sadekausi on epäonnistumassa. Kahdeksanvuotiaalle Ararelle se tietää entistä enemmän kotiaskareita ja pienempien sisarusten vahtimista sillä aikaa, kun perheen äiti etsii ruokaa.

Gunyo, 40, sitoo joka aamu kuusikuukautisen vauvansa tyttärensä selkään. Sen jälkeen hän lähtee koko päiväksi etsimään ruokaa, vettä ja polttopuita.

Arare on vain kahdeksanvuotias, mutta hän kantaa pikkuveljeään koko päivän ja hoitaa samalla neljä muuta nuorempaa sisarustaan.

“Arare on vanhin lapseni, ja hänen täytyy huolehtia sisaruksistaan, kun olen poissa”, Gunyo sanoo.

“Heidän isänsä on ollut poissa jo kuukausia. Hän on jatkuvasti liikkeellä löytääkseen ruokaa karjallemme. Minä kerään polttopuita myytäväksi, jotta saan rahaa ruokaan ja veteen.”

Koska kotona ei ole yhtään ruokaa, Arare on hänen veljensä ja sisarensa odottavat aina innokkaasti äitinsä paluuta iltaisin. He toivovat, että äidin päivä olisi sujunut hyvin ja hän olisi saanut riittävästi rahaa ostaakseen vähän ruokaa.

Arare kävelee ympäriinsä rauhoittaakseen itkevän pikkuveljensä. Lopulta vauva nukahtaa uupuneena ja nälkäisenä. “Hän on nälkäinen”, Arare sanoo. “Me kaikki olemme nälkäisiä.”

Monien muiden lasten tavoin Arare joutui lopettamaan koulun, kun kuivuus alkoi.

Kuusi tuntia myöhemmin Gunyo palaa kotiin. Selässään hänellä on vain polttopuita. “Toivottavasti saan nämä polttupuut myytyä, jotta saamme huomenna ruokaa. Tänä iltana lainaan ruokaa naapureiltani. Jos heilläkään ei ole ruokaa, menemme jälleen nälkäisinä nukkumaan.”

Gunyo yrittää imettää vauvaansa. Hän ei ole syönyt kunnollista ateriaa viikkoihin, mutta toivoo, että vauva saisi edes jotain pitääkseensä nälästä johtuvat kivut poissa.

Naiset, lapset ja vanhukset ovat jääneet yksin kyliin

Nainen seisoo kotikutoisen teltan edessä keskellä aavikkoa. Sylissään hänellä on pieni vauvaa ja vierellään useita pienempiä lapsia.
Gunya, 40, lähtee joka aamu etsimään polttopuita. Hän on usein poissa koko päivän, joten kahdeksanvuotias Arare joutuu huolehtimaan pienemmistä sisaruksistaan.

Marsabitin alueella Keniassa tekemämme kysely paljastaa, että 95 prosenttia kyselyyn vastanneista oli lainannut ruokaa tai turvautunut ystävien tai sukulaisten apuun selvitäkseen. 31 prosenttia kotitalouksista kertoi lainanneensa ruokaa useammin kuin kolme kertaa viikossa.

Nälkäkriisin sukupuolittuneita vaikutuksia arvioineessa kyselyssä selvisi myös, että ainakin 92 prosenttia oli pienentänyt ruoka-annoksiaan ja 93 prosenttia aikuisista oli vähentänyt ruokaa ainakin kerran viikossa, jotta heidän lapsensa saisivat syödäkseen.

Alueella valmistaudutaan nyt siihen, että viides perättäinen sadekausi epäonnistuu ja tilanne pahenee edelleen. Ilman vettä vilja ja laidunruoho eivät kasva, eläimet kuolevat ja maidontuotanto on vähäistä, mikä johtaa aliravitsemuksen kasvuun.

Naiset, lapset, vamman kanssa elävät ihmiset ja iäkkäät ihmiset ovat jääneet kyliin yksin, kun miehet matkaavat pitkiäkin matkoja etsiessään vettä ja ruokaa eläimille.

Plan International laajentaa työtään Pohjois-Keniassa. Työn perustana on alueelta keräämämme data, minkä pohjalta toimitamme henkeä pelastavaa apua Marsabitiin. Pyrimme turvaamaan ruoan saannin, aliravituille lapsille tarkoitutut ravitsemuspalvelut sekä turvallisen veden erityisesti haavoittuville kotitalouksille. Lisäksi ylläpidämme kouluruokaohjelmia, jotta lapset voisivat pysyä koulussa.

“Lisäksi tarjoamme käteistukea, jolla perheet voivat ostaa tarvitsemansa ruoan ja veden”, kertoo Kenian Planin maajohtaja Atieno Onyonyi.

Plan tukee guatemalalaisen Petronilan yhteisöä, jotka koettelee globaali nälkäkriisi.
Kuvituskuva, jossa kahden nuoren jalat näkyy kahden ison laatikon vieressä, toisessa laatikossa lukee tasa-arvo ja toisessa koulutus.
Blogit, 18.4.2024

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien tulee näkyä oppilaitosten arjessa

Viimeistään nyt on aika laittaa kuntoon oppilaitosten suunnitelmat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, kirjoittaa Planin globaalikasvatuksen suunnittelija Mari Tapio.
Nuorten ryhmä Vietnamissa vaatii tasa-arvoa. Nuorilla on megafoni ja kyltit käsissään.
Artikkelit, 11.4.2024

Leikkaus kehitysyhteistyöstä on leikkaus maailman vakaudesta ja tasa-arvosta

Kun Orpon hallitus laati hallitusohjelmansa viime kesänä, se päätti merkittävistä leikkauksista kehitysyhteistyöhön. Leikkaukset ovat kokonaisuudessaan yli miljardi euroa, mikä heikentää merkittävästi Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa globaaliin kehitykseen ja tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.  Huhtikuun kehysriihessä hallitus päättää uusista leikkauksista. Vastustamme jyrkästi lisäleikkauksia kehitysyhteistyöhön. Niiden seuraukset olisivat pahimmillaan tuhoisat.
Pommituksen tuhoamia rakennuksia sekä katua.
Mediatiedotteet, 4.4.2024

Järjestöt: Rafahin hätäapu luhistumassa – valtioiden ryhdyttävä välittömiin toimiin 

Aika käy vähiin Gazan siviilien suojelemiseksi. Valtioiden on välittömästi toimittava välittömästi ja estettävä siviileihin kohdistetut hirmuteot.