Aluevastaavasta ja kummiraporttien kääntäjästä vuoden Plan-vapaaehtoiset | Plan

5.12.2017

Aluevastaavasta ja kummiraporttien kääntäjästä vuoden Plan-vapaaehtoiset

Palkitsimme vuoden Plan-vapaaehtoisina Lappeenrannan aluevastaavan Anne Tahvanaisen ja kääntäjä Kati Merikosken.

"Plan on antanut minulle paljon mahdollisuuksia kehittää itseäni sekä suuret määrät uusia tuttavuuksia", Anne Tahvanainen sanoo. Kuva: Karoliina Paatos

Palkitsemme vuosittain aktiivisia vapaaehtoisiamme, jotka edistävät lasten oikeuksia ja innostavat muitakin vapaaehtoistyöhön. Tänä vuonna palkinnon saavat aluevastaava Anne Tahvanainen Lappeenrannasta ja kummikirjeiden kääntäjä Kati Merikoski Espoosta.

Molemmat ovat iloisia ja yllättyneitä palkitsemisestaan.

– En oikein vieläkään jaksa uskoa tätä. Tuntuu todella hienolta, että tulin niin monen ihmisen mieleen tässä valinnassa, Anne sanoo.

Plan on palkinnut esimerkillisiä vapaaehtoisiaan vuodesta 2010 asti YK:n kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä. Vapaaehtoisilla on Planille korvaamaton merkitys, sillä esimerkiksi kummikirjeiden käännökset ja monipuoliset paikallistapahtumat hoidetaan pitkälti vapaaehtoistyönä.
 

Vapaaehtoistyöstä uusi suunta elämään

Anne Tahvanainen tutustui Planiin aloittaessaan kuukausilahjoittajana vuonna 2014. Hän on työskennellyt kulttuurialalla ja valmistunut filosofian maisteriksi kulttuurintutkimuksesta. Jäätyään työttömäksi vuonna 2015 hän etsi itselleen tekemistä ja päätyi Planin uusien vapaaehtoisten iltaan Lappeenrannassa. 

Anne innostui lähtemään myös tyttöjen päivän tapahtuman ja Nenäpäivän suunnittelupalaveriin, ja onkin ollut siitä asti aktiivinen vapaaehtoinen. Hän harrastaa käsitöitä, ruoanlaittoa, joogaa sekä itämaista tanssia paikallisessa esiintyvässä ryhmässä. Anne aloitti Planin aluevastaavana Lappeenrannan paikallisryhmässä keväällä 2016.

– Pääasiassa tiedotan muille Planin vapaaehtoisille tapahtumista, joissa voisimme olla esillä. Kyselen ideoita, mitä voisimme tehdä tai ideoin itse ja suunnittelen toteutuksen. Päivitän myös vapaaehtoisten Facebook-sivuja, Anne kertoo.

– Plan on antanut minulle paljon mahdollisuuksia kehittää itseäni sekä suuret määrät uusia tuttavuuksia.
 

Tärkeimpiä hetkiä Annelle ovat olleet onnistuneet tapahtumat ja Planin koulutukset, joissa tapaa tuttuja ja kuulee, mitä Plan on saanut aikaan kohdemaissa. Kuva: Karoliina Paatos

Lapset muuttavat maailmaa

Vapaaehtoistyö vie eniten aikaa muutaman kerran vuodessa ennen tapahtumia. Esimerkiksi ennen tyttöjen päivää Anne kirjoittaa sähköposteja, soittaa puheluita ja suunnittelee tempauksia useampana päivänä viikossa.

– Muun ajan otan rennosti ja ajattelen muita asioita. Mutta jos vastaan tulee tilaisuus, johon voisimme ottaa osaa tai idea, jonka voisi toteuttaa, alan taas huomaamattani suunnittelemaan.

Tärkeimpiä hetkiä Annelle ovat olleet onnistuneet tapahtumat ja Planin koulutukset, joissa tapaa tuttuja ja kuulee, mitä Plan on saanut aikaan kohdemaissa. Annen haaveena on käydä joskus Afrikassa.

– Mielestäni on tärkeää, että Plan auttaa juuri lapsia, koska heissä on se muutos, jota maailma tarvitsee. Planin ansiosta olen tämän itsekin tajunnut.
 

Kummikirjeistä oppii uutta

"Teen vapaaehtoistyötä, koska ensinnäkin annan toisille jotain ja toisaalta saan itse siitä paljon", Kati Merikoski sanoo. Kuva: Kati Merikosken kotialbumiToiseksi vuoden Plan-vapaaehtoiseksi valittu espoolainen Kati Merikoski kääntää Plan-kummeille raportteja, jotka kertovat kummien tukeman kehitysyhteistyön etenemisestä ja yhteisöjen elämästä. 

– Teen vapaaehtoistyötä, koska ensinnäkin annan toisille jotain ja toisaalta saan itse siitä paljon, Kati sanoo.

Hän alkoi avustaa käännöstöissä Plania jo 1990-luvulla.

– Siihen aikaan minulla ei ollut nettiä käytössäni ja tein käännökset sanakirjan avulla, mikä tietysti oli hidasta, Kati muistelee.

Kati on jäänyt eläkkeelle atk-suunnittelijan työstä. Vapaaehtoistyön lisäksi hän harrastaa lukemista, sanaristikoita ja proosatekstin kirjoittamista. Lisäksi hän on intohimoinen kalastaja.

– Jos vain löydän edes pienen lätäkön, voitte olla varmoja, että virveli viuhuu!

Katin mielestä vapaaehtoistyö vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Yleensä raportit ovat kuitenkin helposti käännettäviä.

– Yksi muisto on hauska. En tiennyt, että marsu on ruoka-aine Etelä-Amerikan maissa. Meni kauan selvittäessäni asiaa netistä. Totta se oli: marsua syödään.

Kati ottaa käännöstöitä vastaan aina kun hänen apuaan tarvitaan. Hänen mielestään on hienoa, kun voi samalla pitää yllä omaa kielitaitoaan ja oppia uutta.

– Joskus olen etsinyt esimerkiksi jonkin maan valuutan nimeä suomeksi ja samalla päätynyt tutustumaan maahan perusteellisemmin. Silloin tunnen saaneeni itselleni jotain arvokasta: tietoa ihmisten elämästä ja oloista.
 

Vapaaehtoistyö sopii kaikille

Kati Merikoski ja Anne Tahvanainen suosittelevat vapaaehtoistyötä kaikille. Esimerkiksi Annelle haetaan työparia aluevastaavan tehtäviin Lappeenrannassa. Kun antaa apuaan muille, saa itsekin paljon.

– Vapaaehtoistyö on antanut minulle paljon onnistumisen tunnetta ja todella paljon uusia tuttuja. Olen myös oppinut monenlaista hyödyllistä projektien vetämisestä ja tapahtumien suunnittelusta. Se voi myös auttaa työllistymisessä. Juuri näistä syistä teen vapaaehtoistyötä. Lisäksi on tosi hienoa, että pystyn auttamaan muita omalla toiminnallani, Anne sanoo. 

Teksti: Heidi Kleemola

Tule mukaan vapaaehtoistoimintaamme

 

 

Tutustu toimintaamme