Äidin ravitsemuskoulutus pelasti Nelia-tytön terveyden | Plan

31.10.2017

Äidin ravitsemuskoulutus pelasti Nelia-tytön terveyden

Nelia on ollut aliravittu syntymästään saakka. Vasta Mosambikin Planin vanhemmille järjestämä ravitsemuskoulutus havahdutti äidin ymmärtämään, miten tytön terveys saadaan kohenemaan.

Nelia äitinsä ja vuoden ikäisen pikkusiskonsa Marlenen kanssa.

Kun Nelian ikätoverit alkoivat kävellä, tapailivat ensimmäisiä sanojaan ja leikkivät ystäviensä kanssa, Nelia pysytteli hiljaa kotonaan. Tytön paino ei noussut, eivätkä hänen hiuksensa kasvaneet.

Nelian äiti Artemisa oli erittäin huolissaan tyttärestään, mutta hän ei osannut sanoa, mikä tytöllä oli tai mitä tilanteelle voisi tehdä.

– Nelia ei kasvanut eikä kehittynyt normaalisti. Kolmevuotiaana hän ei pystynyt edes kävelemään tai puhumaan, eikä hänellä ollut hiussuortuvaakaan. En tiennyt, mikä oli pielessä, Artemisa kuvailee tilannetta.

 Asiat alkoivat muuttua, kun Artemisa liittyi Plan International Mosambikin tukemaan viljelijöiden paikallisyhdistykseen.
 

Aliravitsemuksen taustalla heikko tietämys ja yksipuolinen viljely

Mosambikissa lähes puolet alle viisivuotiaista lapsista on huonosti ravittuja. Puutteellinen ravitsemus on osaltaan Mosambikin korkeiden lapsikuolleisuuslukujen takana. Suurin osa lapsista on aliravittuja, mikä johtuu muun muassa yksipuolisesta ja tehottomasta viljelystä, vanhempien heikosta ravitsemustietämyksestä sekä imetyksen puutteesta.

Parantaakseen yhteisöjen elinkeinoja ja ruokaturvaa sekä ehkäistäkseen aliravitsemusta Plan International Mosambik aloitti Maanviljelys ja ravinto -hankkeen. Yhteisön jäsenet järjestyvät viljelijöiden yhdistyksiin, ja he saavat koulutusta ravitsemuksesta, ruoan käsittelystä ja tehokkaammista viljelytekniikoista sekä tukea kastelujärjestelmien parantamiseen.

Kun Artemisa kuuli hankkeesta, hän piti sitä kiinnostavana mutta ei osannut arvata, miten tärkeä päätös yhdistykseen liittymisestä lopulta tulisi.
 

Jo yhdessä kuukaudessa merkittävää kehitystä

Noin vuosi sen jälkeen, kun Artemisa oli tullut mukaan hankkeeseen, jäsenet saivat koulutusta ravitsemuksesta ja ruoan käsittelystä. Koulutuksen aikana Artemisa ymmärsi, että hän ei antanut Nelialla tarpeeksi ravintoa ja että tyttö ei kasvanut aliravitsemuksen vuoksi. Uusien taitojensa ja tietojensa avulla Artemisa alkoi välittömästi valmistaa monipuolisempaa ja ravinteikkaampaa ruokaa tyttärelleen.

– Jo yhden kuukauden jälkeen Nelian terveys oli parantunut paljon ja hän pystyi ottamaan ensimmäiset askeleensa. Samalla hänen hiuksensa alkoivat viimein kasvaa. Muutaman kuukauden päästä hänen ihonsa näytti paremmalta ja hän alkoi puhua. Saatoin nähdä, että hän oppii ja kehittyy, Artemisa kertoo.

Nelia voi nyt paljon paremmin ja on iloinen ja leikkisä tyttö.

Nelia on nyt viisivuotias ja iloinen ja leikkisä tyttö. Hän pitää syömisestä – ja syö paljon.

Entuudestaan seitsenlapsinen perhe sai perheenlisäystä vuosi sitten. Artemisa on iloinen, että uusien taitojensa ansiosta hän pystyy nyt varmistamaan, että pieni Marlene-tyttö saa ravinteikasta ruokaa.

– Ravitsemuskoulutus on ollut minulle hyödyllisintä. Ilman tätä tietoa Nelia ei todennäköisesti olisi toipunut aliravitsemuksestaan ja myös Marlene olisi aliravittu.

Nenäpäivä-kampanjan tuella koulutamme vanhempia monipuolisen ravinnon tärkeydestä perustamissamme varhaiskasvatuskeskuksissa Mosambikissa.

Tutustu toimintaamme